GezondheidGezondheid

Bromhidrose

Bromhidrose

Wat is Bromhidrose?

Bromhidrose, ook bekend als osmidrosis, is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatige of onaangename lichaamsgeur. De term “bromhidrose” is afgeleid van de Griekse woorden “bromos” wat “stank” betekent en “hidros” wat “zweet” betekent. Het treedt op wanneer het zweet geproduceerd door de zweetklieren zich vermengt met bacteriën op de huid, wat resulteert in een onaangename geur.

Lichaamsgeur is een natuurlijk fenomeen dat wordt veroorzaakt door de afbraak van zweet door bacteriën. In gevallen van bromhidrose is de geur echter bijzonder sterk en aanhoudend. De aandoening treft meestal delen van het lichaam met een hoge concentratie zweetklieren, zoals de oksels, liezen, voeten en geslachtsorganen.

Bromhidrose kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder slechte persoonlijke hygiëne, overmatig zweten (hyperhidrose), bepaalde medische aandoeningen, hormonale veranderingen, voeding en het gebruik van bepaalde medicijnen. Het kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands zelfrespect en sociale interacties.

Bromhidrose bestrijd je meestal door te zorgen voor een goede hygiëne, zoals regelmatig baden en het gebruik van antibacteriële zeep. Bovendien kunnen anti-transpiranten of deodorants worden aangebracht om zweten te verminderen en de geur te maskeren. In ernstige gevallen kunnen medische ingrepen zoals anti-transpiranten op recept, Botox-injecties om de zweetproductie te verminderen of chirurgische ingrepen worden overwogen.

Als je een aanhoudende of hinderlijke lichaamsgeur ervaart, is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandelingsopties.

Wat is bromhidrose aan je voeten?

Bromhidrose aan je voeten, ook wel bekend als voetengeur, is een medische aandoening waarbij je voeten een onaangename geur produceren. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die van nature op de huid aanwezig zijn en zich voeden met zweet. Wanneer het zweet op je voeten wordt afgebroken door deze bacteriën, ontstaan er vluchtige organische verbindingen die een sterke geur veroorzaken.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van bromhidrose aan je voeten. Overmatig zweten (hyperhidrose) kan de groei van bacteriën bevorderen, vooral in vochtige omgevingen zoals schoenen en sokken. Slechte voethygiëne, het dragen van synthetische sokken die de luchtstroom belemmeren, het dragen van strakke schoenen en bepaalde voetaandoeningen zoals schimmelinfecties kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van voetengeur.

Om bromhidrose aan je voeten te behandelen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Het handhaven van een goede voethygiëne is essentieel, inclusief regelmatig wassen van je voeten met zeep en water en grondig afdrogen. Het dragen van ademende schoenen gemaakt van natuurlijke materialen zoals leer, en het gebruik van vochtabsorberende inlegzolen kan helpen om vocht te verminderen. Het regelmatig wisselen van sokken en het vermijden van strakke schoenen kan ook nuttig zijn.

Wat zijn de oorzaken van bromhidrose?

 • Bacteriën: Er zijn bacteriën die van nature op de huid aanwezig zijn, met name op je voeten. Deze bacteriën voeden zich met zweet en veroorzaken de afbraak van zweet in vluchtige organische verbindingen die een onaangename geur veroorzaken.
 • Overmatig zweten (hyperhidrose): Personen die last hebben van overmatig zweten, vooral op hun voeten, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bromhidrose. Het overmatige zweet biedt een ideale omgeving voor bacteriën om te gedijen en de geur te veroorzaken.
 • Slechte voethygiëne: Onvoldoende zorg voor je voeten, zoals het niet regelmatig wassen en afdrogen van je voeten, kan de groei van bacteriën bevorderen en bijdragen aan voetengeur.
 • Schoeisel en sokken: Het dragen van schoenen en sokken die de luchtstroom beperken, zoals synthetische materialen, kan je voeten laten zweten en vocht vasthouden, waardoor de groei van bacteriën wordt gestimuleerd.
 • Voetaandoeningen: Bepaalde voetaandoeningen, zoals schimmelinfecties (zoals voetschimmel) of bacteriële infecties, kunnen bijdragen aan voetengeur.
 • Voedingsfactoren: Sommige voedingsmiddelen, zoals knoflook en bepaalde kruiden, kunnen door het zweten via de huid een onaangename geur veroorzaken, inclusief voetengeur.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen in het lichaam, zoals tijdens de puberteit, kunnen leiden tot verhoogde zweetproductie, wat kan bijdragen aan het ontstaan van voetengeur.

Hoe bromhidrose voorkomen?

 1. Goede voethygiëne: Was je voeten dagelijks met warm water en milde zeep. Zorg ervoor dat je de ruimtes tussen je tenen grondig reinigt. Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen, om vocht te verminderen, omdat bacteriën gedijen in vochtige omgevingen.
 2. Schoenen en sokken: Draag ademende schoenen gemaakt van natuurlijke materialen zoals leer. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en vermindert de kans op overmatig zweten. Vermijd het dragen van strakke schoenen die je voeten kunnen afknellen en de zweetproductie kunnen verhogen. Kies voor sokken gemaakt van absorberende materialen zoals katoen of bamboe en vermijd synthetische sokken die de luchtstroom beperken.
 3. Wissel regelmatig van schoenen en sokken: Het regelmatig wisselen van schoenen en sokken kan helpen om vocht op je voeten te verminderen en de groei van bacteriën te beperken. Hierdoor krijgen je schoenen de kans om te drogen en te luchten voordat je ze opnieuw draagt.
 4. Gebruik voetpoeder of talkpoeder: Strooi wat voetpoeder of talkpoeder op je voeten voordat je je sokken aantrekt. Dit kan helpen om vocht te absorberen en de groei van bacteriën te verminderen.
 5. Voetbaden: Af en toe een voetbad nemen kan helpen om je voeten schoon te houden en de bacteriën te verminderen. Voeg wat antibacteriële zeep, azijn of een paar druppels tea tree olie toe aan warm water en week je voeten gedurende 10-15 minuten. Droog je voeten goed af na het baden.
 6. Gebruik voetdeo: Het aanbrengen van voetdeo op je voeten kan de zweetproductie verminderen. Kies een antiperspirant die speciaal is ontwikkeld voor je voeten en volg de instructies op de verpakking.
 7. Verander je dieet: Sommige voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan lichaamsgeur, inclusief voetengeur. Het verminderen van het consumeren van sterk gekruid voedsel, knoflook, uien en cafeïnehoudende dranken kan helpen om de geur te verminderen.

Wat zijn de gevolgen van bromhidrose?

 • Sociale en emotionele impact: Voetengeur kan leiden tot sociale en emotionele ongemakken. Personen met bromhidrose aan je voeten kunnen zich zelfbewust voelen en zich zorgen maken over de geur die ze verspreiden. Dit kan leiden tot vermijding van sociale interacties, angst voor oordeel of stigmatisering, en een afname van het zelfvertrouwen.
 • Beperking van activiteiten: Het hebben van voetengeur kan iemands dagelijkse activiteiten beperken. Het vermijden van situaties waarin de geur een probleem kan zijn, zoals het uitgaan zonder schoenen of het beoefenen van sporten waarbij blootsvoets moet worden gelopen, kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.
 • Huidirritatie en infecties: De bacteriën die betrokken zijn bij bromhidrose aan je voeten kunnen ook huidirritatie en infecties veroorzaken, zoals schimmelinfecties (voetschimmel) en bacteriële infecties. Deze kunnen leiden tot jeuk, roodheid, blaren, en in sommige gevallen zelfs pijnlijke wonden.
 • Slechte voetgezondheid: Onbehandelde bromhidrose kan de algemene gezondheid van je voeten beïnvloeden. De vochtige omgeving die door overmatig zweten wordt gecreëerd, kan de huid van je voeten verweken en vatbaar maken voor andere voetaandoeningen, zoals eelt, likdoorns en blaren.
 • Verstoring van slaap: In ernstige gevallen kan de geur van bromhidrose aan je voeten zo sterk zijn dat het slaapverstoring veroorzaakt, zowel voor de persoon zelf als voor eventuele slaappartners.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid