GezondheidGezondheid

Rode voeten

rode voeten
10 oorzaken en 10 tips om rode voeten te voorkomen

Wat zijn rode voeten?

“Rode voeten” is geen medische term op zichzelf, maar het kan verwijzen naar een aantal verschillende aandoeningen of symptomen waarbij de huid van je voeten rood wordt.

Het is belangrijk op te merken dat rode voeten een symptoom kunnen zijn van verschillende aandoeningen, en het is vaak nodig om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen. 

Als je of iemand die je kent last heeft van rode voeten en zich zorgen maakt over de oorzaak ervan, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat zijn de oorzaken van rode voeten?

Rode voeten kunnen verschillende oorzaken hebben, en de oorzaak kan variëren van onschuldig tot ernstig. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van rode voeten:

 1. Huidirritatie: Blootstelling aan irriterende stoffen zoals schoenen die niet goed passen, synthetische sokken, chemische stoffen in zeep of wasmiddel, of zelfs planten zoals gifsumak kan huidirritatie en roodheid van je voeten veroorzaken.
 2. Hitte en zweet: Warm weer, zwaar zweten of langdurig dragen van schoenen en sokken kan leiden tot hitte-uitslag, wat resulteert in kleine rode bultjes en irritatie op de huid van je voeten.
 3. Infecties: Verschillende infecties kunnen rode voeten veroorzaken. Dit omvat bacteriële infecties (cellulitis), virale infecties (herpes), en schimmelinfecties zoals voetschimmel (tinea pedis). Deze kunnen gepaard gaan met roodheid, zwelling en soms pijn.
 4. Eczeem: Eczeem is een chronische huidaandoening die roodheid, jeuk en ontsteking van de huid kan veroorzaken. Het kan zich ook op je voeten manifesteren.
 5. Contactdermatitis: Dit treedt op wanneer de huid in contact komt met irriterende stoffen zoals chemische reinigingsmiddelen, latex, of bepaalde cosmetica. Het kan leiden tot rode, jeukende huid op je voeten.
 6. Allergische reacties: Allergieën voor voedingsmiddelen, medicijnen of insectenbeten kunnen resulteren in allergische reacties met symptomen zoals rode voeten.
 7. Slechte bloedcirculatie: Aandoeningen zoals perifere vaatziekte of diabetes kunnen de bloedtoevoer naar je voeten verminderen, waardoor ze rood en gezwollen kunnen lijken.
 8. Medicatie: Sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, kunnen leiden tot roodheid of blauwe plekken in je voeten als bijwerking.
 9. Auto-immuunziekten: Aandoeningen zoals lupus en reumatoïde artritis kunnen de huid aantasten en symptomen zoals roodheid en ontsteking op je voeten veroorzaken.
 10. Andere medische aandoeningen: Rode voeten kunnen een symptoom zijn van andere medische aandoeningen, zoals erythromelalgie, een zeldzame neurologische aandoening die intense roodheid en brandende pijn in je voeten veroorzaakt.

Zijn rode voeten gevaarlijk?

Rode voeten zelf zijn meestal geen ernstige aandoening, maar ze kunnen een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening of een teken van huidproblemen. Of rode voeten al dan niet gevaarlijk zijn, hangt af van de specifieke oorzaak van de roodheid en eventuele bijkomende symptomen. Hier zijn enkele situaties waarin rode voeten zorgwekkend kunnen zijn:

 • Infecties: Als de roodheid wordt veroorzaakt door een bacteriële, virale of schimmelinfectie, kan deze infectie zich verspreiden als deze niet wordt behandeld. Ernstige infecties kunnen leiden tot complicaties en vereisen medische zorg.
 • Allergische reacties: Als de roodheid het gevolg is van een ernstige allergische reactie, zoals een anafylactische reactie, kan dit levensbedreigend zijn. Dit vereist onmiddellijke medische aandacht.
 • Auto-immuunziekten: Rode voeten kunnen een teken zijn van auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als ze niet worden behandeld.
 • Slechte bloedcirculatie: Als de roodheid te wijten is aan slechte bloedcirculatie, kan dit duiden op onderliggende hart- of vaatziekten. Dit vereist evaluatie en behandeling door een arts.
 • Andere medische aandoeningen: Rode voeten kunnen een symptoom zijn van andere medische aandoeningen die medische aandacht vereisen, zoals erythromelalgie.

 

Het is dus belangrijk om niet te lichtvaardig om te gaan met rode voeten, vooral als ze gepaard gaan met andere symptomen zoals pijn, zwelling, jeuk, koorts of veranderingen in de huid. Als je zich zorgen maakt over je rode voeten, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Een arts kan de juiste diagnose stellen, de onderliggende oorzaak vaststellen en een passende behandeling aanbevelen om eventuele gezondheidsproblemen aan te pakken. In de meeste gevallen kunnen rode voeten met de juiste zorg en behandeling worden verlicht en opgelost.

Hoe rode voeten behandelen?

De behandeling van rode voeten hangt af van de specifieke oorzaak van de roodheid. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt overwegen als je last hebt van rode voeten, maar het is belangrijk op te merken dat het raadzaam is om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling, vooral als de roodheid aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.

 

 1. Huidirritatie behandelen:
  • Als de rode voeten het gevolg zijn van huidirritatie door bijvoorbeeld schoenen, sokken of chemicaliën, stop dan met het gebruik van de irriterende stoffen.
  • Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog zijn.
  • Breng een milde, hypoallergene moisturizer aan om de huid te hydrateren.
 2. Hitte-uitslag verzachten:
  • Houd de huid koel en droog.
  • Vermijd strakke kleding en synthetische materialen.
  • Neem lauwe baden of douches.
  • Gebruik babypoeder om vocht te absorberen.
 3. Schimmelinfecties behandelen:
  • Vrij verkrijgbare antischimmel crèmes of poeders kunnen nuttig zijn voor milde gevallen.
  • Voor ernstigere schimmelinfecties kan een arts een recept voor antischimmelmedicatie voorschrijven.
 4. Eczeem behandelen:
  • Een milde, hypoallergene moisturizer kan helpen om de huid gehydrateerd te houden.
  • Topische corticosteroïden, voorgeschreven door een arts, kunnen ontsteking en jeuk verminderen.
 5. Allergische reacties behandelen:
  • Identificeer en vermijd het allergeen als dat mogelijk is.
  • Een arts kan antihistaminica voorschrijven om allergische symptomen te verminderen.
 6. Contactdermatitis behandelen:
  • Vermijd het contact met de irriterende stof.
  • Een arts kan corticosteroïdecrèmes of -zalven voorschrijven om ontsteking te verminderen.
 7. Slechte bloedcirculatie behandelen:
  • Als slechte bloedcirculatie de oorzaak is, kan de arts behandelingsopties aanbevelen, zoals medicijnen, compressiekousen of leefstijlaanpassingen.
 8. Infecties behandelen:
  • Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica.
  • Virale infecties kunnen verschillende behandelingen vereisen, afhankelijk van het specifieke virus.
  • Schimmelinfecties worden behandeld met antischimmelmiddelen.
 9. Auto-immuunziekten behandelen:
  • Als auto-immuunziekten zoals lupus worden vermoed, zal een arts een behandelingsplan opstellen dat kan bestaan uit medicijnen om ontsteking te verminderen en het immuunsysteem te onderdrukken.

Hoe rode voeten voorkomen?

Het voorkomen van rode voeten hangt af van de specifieke oorzaak van de roodheid. Hier zijn enkele algemene tips die kunnen helpen bij het voorkomen van rode voeten:

 1. Draag comfortabele schoenen: Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en comfortabel zijn. Vermijd schoenen die te strak zitten, knellen of wrijving veroorzaken, omdat dit huidirritatie kan veroorzaken.
 2. Kies ademende materialen: Kies schoenen en sokken gemaakt van ademende materialen zoals leer of stoffen die vocht afvoeren zoals katoenen of bamboe sokken. Dit kan helpen om overmatig zweten en vochtigheid in de schoenen te verminderen.
 3. Houd je voeten droog: Droog je voeten grondig af na het wassen, vooral tussen de tenen, om schimmelinfecties te voorkomen. Het gebruik van babypoeder of antischimmel poeder kan ook helpen om vocht te verminderen.
 4. Gebruik hypoallergene producten: Als je gevoelig bent voor huidirritatie, kies dan voor hypoallergene zeep, wasmiddel en huidverzorgingsproducten.
 5. Vermijd allergenen: Als je weet dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen, vermijd dan contact hiermee om allergische reacties te voorkomen.
 6. Bescherm je voeten tegen extreme temperaturen: Draag warme sokken en geïsoleerde schoenen in koude weersomstandigheden, en gebruik zonnebrandcrème op je voeten als je ze aan direct zonlicht blootstelt.
 7. Let op voeding en hydratatie: Een gezonde voeding en voldoende hydratatie kunnen helpen bij het handhaven van een goede huidgezondheid. Drink voldoende water en eet een uitgebalanceerd dieet.
 8. Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie bevorderen en de gezondheid van je voeten verbeteren. Probeer voet- en enkeloefeningen om de spieren te versterken.
 9. Inspecteer je voeten: Neem regelmatig de tijd om je voeten te inspecteren op tekenen van huidproblemen, wondjes, blaren of andere veranderingen. Vroege detectie kan problemen voorkomen.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid