GezondheidGezondheid

Geribbelde nagels

Geribbelde nagels
10 tips om Geribbelde nagels te behandelen

Wat zijn geribbelde nagels?

Geribbelde nagels, ook bekend als geribbelde nagelplaten of nagelrimpelingen, zijn een veelvoorkomend nagelprobleem waarbij de nagels een onregelmatig oppervlak vertonen met verticale of horizontale groeven of ribbels. Deze ribbels kunnen variëren in diepte en ernst. Geribbelde nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Leeftijd: Naarmate personen ouder worden, kunnen hun nagels de neiging hebben om meer ribbels en groeven te ontwikkelen. Dit is meestal een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces.
 2. Trauma: Fysiek trauma aan je nagels, zoals stoten, stoten of verwondingen, kan leiden tot de vorming van ribbels tijdens het genezingsproces.
 3. Ziekte: Sommige gezondheidsproblemen, zoals psoriasis, eczeem, alopecia areata en bepaalde vormen van artritis, kunnen de nagelgroei beïnvloeden en resulteren in geribbelde nagels.
 4. Voedingstekorten: Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, zink, biotine en proteïne, kan de gezondheid van je nagels aantasten en ribbels veroorzaken.
 5. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals chemotherapie, kunnen de nagelgroei verstoren en leiden tot geribbelde nagels.
 6. Nagelinfecties: Schimmelinfecties en bacteriële infecties kunnen je nagels beschadigen en resulteren in ribbels.
 7. Andere factoren: Andere factoren, zoals overmatige blootstelling aan water, nagellakverwijderaars met aceton en langdurig gebruik van kunstnagels, kunnen ook je nagelstructuur verzwakken en ribbels veroorzaken.

 

De behandeling van geribbelde nagels hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de ribbels het gevolg zijn van een onderliggende medische aandoening, is het belangrijk om deze aandoening te behandelen. Voor cosmetische verbetering kunnen nagelvijlen en speciale nagelverzorgingsproducten helpen om je nagels gladder te maken.

Het is echter altijd een goed idee om een dermatoloog of een pedicure te raadplegen voor advies en behandelingsopties als je last hebt van geribbelde nagels.

Wat zijn de oorzaken van geribbelde teennagels?

Geribbelde teennagels kunnen om vergelijkbare redenen als geribbelde vingernagels voorkomen, hoewel sommige specifieke factoren van toepassing kunnen zijn op teennagels. De oorzaken van geribbelde teennagels kunnen onder meer zijn:

 1. Ouderdom: Het ouder worden kan leiden tot het ontwikkelen van groeven en ribbels in zowel vinger- als teennagels.
 2. Trauma: Stoten, verwondingen of letsel aan de tenen kunnen ribbels op de teennagels veroorzaken tijdens het genezingsproces.
 3. Schoeisel: Het dragen van te smalle of oncomfortabele schoenen kan druk uitoefenen op de teennagels en onregelmatigheden veroorzaken.
 4. Schimmelinfecties: Teennagelschimmel (onychomycose) kan je nagels verzwakken en leiden tot ribbels, verkleuring en andere nagelveranderingen.
 5. Andere nagelaandoeningen: Huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kunnen zowel de vinger- als teennagels aantasten en ribbels veroorzaken.
 6. Voedingsfactoren: Voedingstekorten, zoals een tekort aan biotine of eiwitten, kunnen invloed hebben op de gezondheid van zowel vinger- als teennagels.
 7. Onderliggende medische aandoeningen: Soms kunnen algemene gezondheidsproblemen, zoals diabetes of schildklieraandoeningen, de nagelgroei beïnvloeden en leiden tot ribbels.
 8. Medicatiegebruik: Bepaalde medicijnen kunnen nagelveranderingen veroorzaken, waaronder geribbelde teennagels.
 9. Nagelverzorging: Overmatig gebruik van nagellak, nagellakverwijderaars en kunstnagels kan de teennagels verzwakken en ribbels veroorzaken.

De behandeling van geribbelde teennagels hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de ribbels worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, is het belangrijk om die aandoening te behandelen. Bij schimmelinfecties van de teennagels kan een arts antischimmelmiddelen voorschrijven.

Het gebruik van goede nagelverzorgingspraktijken en het dragen van comfortabel schoeisel kunnen ook helpen om verdere schade aan de teennagels te voorkomen. 

Hoe geribbelde nagels voorkomen & behandelen?

Het voorkomen van geribbelde nagels kan deels afhangen van de oorzaak van de ribbels, maar er zijn enkele algemene stappen en gewoonten die je kunt volgen om de gezondheid van je nagels te bevorderen en mogelijke ribbels te verminderen:

 1. Gezonde voeding: Zorg voor een evenwichtige voeding met voldoende vitaminen en mineralen, zoals biotine (vitamine B7), ijzer en zink, die belangrijk zijn voor sterke en gezonde nagels.
 2. Hydratatie: Houd je nagels en nagelriemen gehydrateerd door regelmatig nagelriemolie of voetcrème aan te brengen. Dit voorkomt uitdroging en broosheid van je nagels.
 3. Nagelverzorging: Knip je nagels recht over en gebruik een zachte vijl om scherpe randen te voorkomen. Vermijd agressief vijlen, want dit kan schade veroorzaken.
 4. Bescherming: Draag handschoenen bij huishoudelijke taken en andere activiteiten waarbij je nagels blootgesteld kunnen worden aan chemicaliën of trauma.
 5. Nagelverstevigers: Overweeg het gebruik van nagelverstevigers of nagelverharders, maar gebruik deze niet te vaak om overmatige opbouw te voorkomen.
 6. Beperk nagellakverwijderaars met aceton: Acetonhoudende nagellakverwijderaars kunnen je nagels uitdrogen. Kies voor acetonvrije nagellakverwijderaars.
 7. Vermijd overmatig gebruik van kunstnagels: Het voortdurende gebruik van kunstnagels en nagelverlengingen kan de natuurlijke nagels verzwakken en ribbels veroorzaken.
 8. Nagellakpauzes: Geef je nagels af en toe een pauze van nagellak om ze te laten ademen en herstellen.
 9. Goede schoenen: Zorg ervoor dat je schoenen goed passen om te voorkomen dat ze druk uitoefenen op je teennagels, wat schade kan veroorzaken.
 10. Nagelverzorgingsroutine: Ontwikkel een regelmatige nagelverzorgingsroutine, inclusief het schoonmaken van je nagels, het verzorgen van je nagelriemen en het aanbrengen van een beschermende basislaag voordat je nagellak aanbrengt.
 

Het is belangrijk om te onthouden dat de gezondheid van je nagels ook kan worden beïnvloed door genetische factoren en onderliggende medische aandoeningen. 

Wat zijn de symptomen van geribbelde nagels?

Geribbelde nagels kunnen verschillende symptomen en tekenen vertonen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem. Enkele veelvoorkomende symptomen en kenmerken van geribbelde nagels zijn onder meer:

 1. Ribbels: Het meest opvallende symptoom is het verschijnen van groeven, richels, of ribbels op het oppervlak van je nagels. Deze ribbels kunnen verticaal of horizontaal lopen en variëren in diepte en regelmaat.
 2. Verkleuring: Geribbelde nagels kunnen ook verkleurd zijn. De nagel kan witachtig, geelachtig of bruinachtig verkleurd zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
 3. Broosheid: Je nagels kunnen broos en gemakkelijk breken of splijten, wat kan leiden tot verdere nagelproblemen.
 4. Verdikking: In sommige gevallen kunnen geribbelde nagels ook verdikt aanvoelen, waardoor ze eromheen een grovere textuur hebben.
 5. Pijn en ongemak: Als de ribbels of veranderingen in je nagels worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening of trauma, kan dit soms gepaard gaan met pijn, jeuk of ander ongemak.
 6. Langzame groei: In sommige gevallen kan de groei van geribbelde nagels vertraagd zijn in vergelijking met gezonde nagels.

 

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke oorzaak van de geribbelde nagels. Daarom is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen als je merkt dat je last hebt van geribbelde nagels of als je andere ongebruikelijke nagelveranderingen opmerkt. Een arts kan de juiste diagnose stellen en indien nodig behandeling aanbevelen om de onderliggende oorzaak van de nagelproblemen aan te pakken.

Zijn geribbelde nagels gevaarlijk?

Geribbelde nagels zelf zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Ze worden meestal beschouwd als een cosmetisch probleem of een teken van nagelgezondheidsproblemen. De ernst en het risico van geribbelde nagels hangen echter af van de onderliggende oorzaak en de eventuele complicaties die daarmee gepaard gaan. Hier zijn enkele situaties waarin geribbelde nagels meer aandacht en zorg vereisen:

 • Onderliggende medische aandoeningen: Als geribbelde nagels worden veroorzaakt door een onderliggende gezondheidsaandoening, zoals psoriasis, eczeem, diabetes of een schildklieraandoening, is het belangrijk om de onderliggende aandoening te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.
 • Schimmelinfecties: Als de geribbelde nagels het gevolg zijn van een schimmelinfectie (onychomycose), kunnen deze infecties zich verspreiden en leiden tot verdere nagelveranderingen en gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om deze infecties tijdig te behandelen.
 • Pijn of ongemak: Als de geribbelde nagels gepaard gaan met pijn, jeuk of ander ongemak, kan dit wijzen op een onderliggend probleem dat behandeling vereist.
 • Esthetische zorgen: Hoewel geribbelde nagels meestal geen directe bedreiging vormen voor de gezondheid, kunnen ze een bron van esthetische zorgen zijn. Dit kan van invloed zijn op het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven van sommige personen.

 

Over het algemeen is het verstandig om geribbelde nagels serieus te nemen, vooral als ze langdurig aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen. Als je geribbelde nagels hebt en je je zorgen maakt over mogelijke gezondheidsproblemen, raadpleeg dan een dermatoloog of een arts. Zij kunnen de oorzaak van de geribbelde nagels vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen om eventuele onderliggende aandoeningen te beheersen of te genezen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid