GezondheidGezondheid

Hoe het beste schimmelnagels behandelen

Wat zijn schimmelnagels?

Voor we uitleggen hoe het beste schimmelnagels behandelen gaan we uitleg geven wat schimmelnagels zijn.

Schimmelnagels zijn een lelijke aandoening die moeilijk te behandelen is. Veel patiënten worden zich zeer bewust van een schimmelnagelaandoening en weigeren sandalen te dragen en hun voeten in het openbaar te laten zien. Het wordt veroorzaakt door microscopisch kleine organismen die dermatofyten worden genoemd. Dermatofyten groeien in het nagelbed, onder de nagel en leven van keratine, het eiwit in de nagel. 

De aandoening begint meestal aan het uiteinde van de nagel en kan beginnen met witte of gele verkleuring. Als de aandoening onbehandeld blijft, gaat deze verder naar de basis van de nagel. Het tast de nagelwortel (matrix) aan en zorgt ervoor dat de nagel erg dik en vervormd wordt. De grote teen is meestal de eerste nagel die wordt aangetast, waarbij de aandoening zich uitbreidt naar aangrenzende nagels. In zeldzame gevallen kan deze aandoening ook de huid rondom de nagels aantasten.

Symptomen van schimmelnagels?

 • De nagel kan broos worden en in verschillende stukken splitsen.
 • De feitelijke toestand is niet pijnlijk. Als de nagel echter dik wordt en vervormd, kan deze onder een hoek in de huid groeien en een ingroeiende teennagel worden.
 • In ernstige gevallen kan een ontsteking ontstaan door een ingegroeide teennagel, wat kan leiden tot een secundaire infectie.
 • Het zal de dagelijkse activiteiten van een patiënt beïnvloeden, omdat de druk van de nagel tegen de schoen ongemak kan veroorzaken.
 • Als de aandoening lange tijd onbehandeld blijft, zal de nagel erg broos worden en kan de patiënt het slachtoffer worden van totale verwijdering van de nagel gevolgd door een “hergroei”.

Hoe zien schimmelnagels er uit?

 • In een vroeg stadium kunnen de schimmelnagels nagel witte of gele verkleuring vertonen. Er kunnen ook gele horizontale strepen in de nagel zitten.
 • In een later stadium wordt de nagel dik, vervormd, verkleurd en heeft hij een vieze geur (muffe geur). Het kan ook splitsen en beginnen af te brokkelen.
hoe het beste schimmelnagels behandelen

Complicaties van schimmelnagels.

Een ernstig geval van nagelschimmel kan pijnlijk zijn en kan permanente schade aan uw nagels veroorzaken. En het kan leiden tot andere ernstige infecties die zich buiten uw voeten verspreiden als u een onderdrukt immuunsysteem heeft als gevolg van medicatie, diabetes of andere aandoeningen.

Als u diabetes heeft, heeft u mogelijk een verminderde bloedcirculatie en een verminderde zenuwtoevoer in uw voeten. U loopt ook een groter risico op een bacteriële huidinfectie (cellulitis). Dus elke relatief kleine verwonding aan uw voeten – inclusief een schimmelinfectie in de nagel – kan tot een ernstiger complicatie leiden. Raadpleeg uw arts als u diabetes heeft en denkt dat u nagelschimmel ontwikkelt.

Oorzaken van schimmelnagels

Hoe het beste schimmelnagels behandelen

Je kan zelf al eenvoudig aan de slag. Onder enkele tips door onze pedicures hoe het beste schimmelnagels behandelen.

 • Antischimmeldruppels gebruiken, liefst tweemaal per dag.
 • Om het optreden van de aandoening te voorkomen, kunnen antischimmelpoeders nuttig zijn.
 • Vermijd synthetische nylon sokken die zweet vasthouden, gebruik katoenen sokken die transpiratievocht absorberen.
 • De pedicure kan medicatie of een nagellak adviseren die de aandoening effectief kan behandelen, zoals een beschermende nagel- en huidolie.
 • De nagel kan worden bijgesneden met een nagelschaartje of met een speciale nagelschuurmachine. Hier kan je pedicure het beste bij helpen.
 • Als er een secundaire ingroeiende teennagel aanwezig is, kan er een chirurgische verwijdering van de nagel nodig zijn.
 • Nageloperatie om de teennagel te verwijderen is ook een optie.
Hoe het beste schimmelnagels behandelen

Besluit

Hoe het beste schimmelnagels behandelen hangt af van de ernst van de infectie. Lees zeker hoe je zelf aan de slag kan.

MEER LEZEN
GezondheidGezondheid

Ontvang de laatste adviezen en tips nu ook per mail.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest