GezondheidGezondheid

Hoe het beste schimmelnagels behandelen

hoe het beste schimmelnagels behandelen

Wat zijn schimmelnagels?

Voor we uitleggen hoe het beste schimmelnagels behandelen gaan we uitleg geven wat schimmelnagels zijn.

Schimmelnagels zijn een lelijke aandoening die moeilijk te behandelen is. Veel patiënten worden zich zeer bewust van een schimmelnagelaandoening en weigeren sandalen te dragen en hun voeten in het openbaar te laten zien. Het wordt veroorzaakt door microscopisch kleine organismen die dermatofyten worden genoemd. Dermatofyten groeien in je nagelbed, onder de je nagel en leven van keratine, het eiwit in de je nagel. 

De aandoening begint meestal aan het uiteinde van je nagel en kan beginnen met witte of gele verkleuring. Als de aandoening onbehandeld blijft, gaat deze verder naar de basis van de nagel. Het tast de nagelwortel (matrix) aan en zorgt ervoor dat de nagel erg dik en vervormd wordt. De grote teen is meestal je eerste nagel die wordt aangetast, waarbij de aandoening zich uitbreidt naar aangrenzende nagels. In zeldzame gevallen kan deze aandoening ook de huid rondom de nagels aantasten.

Hoe het beste schimmelnagels behandelen?

Je kan zelf al eenvoudig aan de slag. Onder enkele tips door onze pedicures hoe het beste schimmelnagels behandelen.

 • Antischimmeldruppels gebruiken, liefst tweemaal per dag.
 • Om het optreden van de aandoening te voorkomen, kunnen voetpoeders nuttig zijn.
 • Vermijd synthetische nylon sokken die zweet vasthouden, gebruik katoenen sokken die transpiratievocht absorberen.
 • De pedicure kan medicatie of een nagellak adviseren die de aandoening effectief kan behandelen, zoals een beschermende nagel- en huidolie.
 • De nagel kan worden bijgesneden met een nagelschaartje of met een speciale nagelschuurmachine. Hier kan je pedicure het beste bij helpen.
 • Als er een secundaire ingroeiende teennagel aanwezig is, kan er een chirurgische verwijdering van de nagel nodig zijn.
 • Nageloperatie om de teennagel te verwijderen is ook een optie.

Symptomen van schimmelnagels?

 • Je nagel kan broos worden en in verschillende stukken splitsen.
 • De feitelijke toestand is niet pijnlijk. Als je nagel echter dik wordt en vervormd, kan deze onder een hoek in de huid groeien en een ingroeiende teennagel worden.
 • In ernstige gevallen kan een ontsteking ontstaan door een ingegroeide teennagel, wat kan leiden tot een secundaire infectie.
 • Het zal de dagelijkse activiteiten van een patiënt beïnvloeden, omdat de druk van je nagel tegen de schoen ongemak kan veroorzaken.
 • Als de aandoening lange tijd onbehandeld blijft, zal je nagel erg broos worden en kan de patiënt het slachtoffer worden van totale verwijdering van je nagel gevolgd door een “hergroei”.

Hoe zien schimmelnagels er uit?

 • In een vroeg stadium kunnen de schimmelnagels nagel witte of gele verkleuring vertonen. Er kunnen ook gele horizontale strepen in de nagel zitten.
 • In een later stadium wordt de nagel dik, vervormd, verkleurd en heeft hij een vieze geur (muffe geur). Het kan ook splitsen en beginnen af te brokkelen.

Complicaties van schimmelnagels?

Een ernstig geval van nagelschimmel kan pijnlijk zijn en kan permanente schade aan je nagels veroorzaken. En het kan leiden tot andere ernstige infecties die zich buiten je voeten verspreiden als je een onderdrukt immuunsysteem heeft als gevolg van medicatie, diabetes of andere aandoeningen.

Als je diabetes hebt, heb je mogelijk een verminderde bloedcirculatie en een verminderde zenuwtoevoer in uw voeten. Je loopt ook een groter risico op een bacteriële huidinfectie (cellulitis). Dus elke relatief kleine verwonding aan je voeten – inclusief een schimmelinfectie in de nagel – kan tot een ernstigere complicatie leiden. Raadpleeg je arts als je diabetes hebt en denkt dat je nagelschimmel ontwikkelt.

Oorzaken van schimmelnagels?

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid