GezondheidGezondheid

Gele teennagels

Gele teennagels

Wat zijn gele teennagels?

Als je gele teennagels hebt kan dit een gevolg zijn van veroudering, nagellak of een infectie.

Wat veroorzaakt gele teennagels?

Gezonde nagels zijn meestal helder van kleur en vertonen geen grote problemen zoals scheuren, inkepingen, ribbels of abnormale vormen. Als je teennagels geel worden, kan dit het gevolg zijn van iets minder ernstig, zoals veroudering of nagellak. Of het kan te wijten zijn aan een serieuzer probleem, zoals een infectie.

Ouderdom

Ouderdom kan een natuurlijke oorzaak zijn, zelfs van gele vingernagels. Naarmate mensen ouder worden, verandert de kleur, dikte en vorm van hun nagels. Oudere personen hebben vaak een meer gele kleur op hun nagels.

Nagellak

Als je je nagels vaak lakt met nagellak die rood of oranje van kleur is, kunnen je nagels ook verkleuren als gevolg van de nagellak. Als je een tijdje stopt met het lakken van je nagels, zou het geel moeten verdwijnen.

Medische oorzaak

Ze zijn op zichzelf niet gevaarlijk. Als de oorzaak van de gele teennagels echter een onderliggende medische aandoening is, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Ze kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een infectie, schimmel of medische aandoening.

In zeldzame gevallen kunnen gele teennagels een teken zijn van een aandoening die het gele nagelsyndroom (YNS) wordt genoemd. 

Artsen weten niet precies wat het gele nagelsyndroom veroorzaakt, maar mensen die het hebben, hebben gele, gebogen, verdikte nagels die langzaam groeien, samen met andere symptomen zoals ademhalingsproblemen. Hun nagels kunnen ook ribbels of inkepingen hebben en kunnen ook zwart of groen worden.

Ga naar je huisarts als je nagels ook een van de volgende kenmerken hebben:

 • verandering in vorm of dikte
 • elke bloeding
 • loskomen
 • pijn
 • zwelling

Wat is de meest voorkomende oorzaak van gele teennagels?

Een van de meest voorkomende oorzaken van gele teennagels bij een infectie is een schimmel die de nagels aantast. Dit wordt onychomycose genoemd en komt meer voor bij volwassenen dan bij kinderen. Het kan ertoe leiden dat de nagel geel wordt, gele vlekken of witte vlekken heeft of zelfs zwart wordt.

De schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door dermatofyten, die keratine eten om te groeien. Keratine wordt aangetroffen in huid en nagels. 

Naar het schijnt kom onychomycose voor bij ongeveer 10 procent van de volwassen bevolking, en het risico om het te krijgen neemt toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van de 70-plussers krijgt de schimmelinfectie.

Sommige mensen hebben meer kans om gele teennagels te krijgen of een schimmelinfectie op te lopen. Als je een medische aandoening hebt die een slechte bloedcirculatie in de benen veroorzaakt, zoals diabetes, perifere vasculaire aandoeningen of andere auto-immuunziekten, bent u in het algemeen vatbaarder voor voetaandoeningen.

Atleten of mensen die veel tijd in warme of vochtige omstandigheden doorbrengen, lopen ook meer kans op een voetinfectie.

Hoe gele teennagels behandelen?

In de meeste gevallen zijn gele teennagels te behandelen. Er zijn enkele medicijnen en huismiddeltjes die gele teennagels kunnen helpen genezen of de gele kleur lichter kunnen maken. De behandeling hangt af van de oorzaak van de gele nagels.

 • Als je gele teennagels bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een schimmelinfectie, heb je antischimmelproducten nodig om deze te behandelen.
 • Andere medicijnen die gele teennagels kunnen helpen genezen, zijn onder meer het aanbrengen van vitamine E olie, zink en een lokaal corticosteroïd met vitamine D-3.

Hoe gele teennagels voorkomen?

Je kan het misschien niet voorkomen dat gele teennagels ooit weer verschijnen, maar je kan het beste zorgen voor de juiste nagelverzorging, regelmatig je nagels te inspecteren en controleren op tekenen van een probleem, vooral als je een slechte bloedsomloop hebt of vatbaar bent voor nagelaandoeningen.

 • Draag altijd goed passende schoenen. Voeten kunnen van vorm en grootte veranderen door gewichtstoename, verlies of zwangerschap.
 • Knip teennagels recht af met een schone nagelknipper. Met een beginners pedicure set kan je zelf al aan de slag.
 • Houd nagels schoon en droog.
 • Laat je schoenen regelmatig luchten na het sporten of andere buitenactiviteiten om ervoor te zorgen dat ze niet nat worden terwijl je ze draagt.
 • Draag altijd propere / verse sokken.

Besluit

Over het algemeen zijn gele teennagels een teken dat er iets mis kan zijn. In sommige gevallen kunnen gele teennagels gewoon het gevolg zijn van nagellak of het normale verouderingsproces, maar voor de zekerheid moet je de nagels altijd regelmatig controleren op eventuele veranderingen.

De meeste gevallen van gele teennagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie die te behandelen is. Als je merkt dat je nagels geel worden – en vooral als je andere problemen hebt, zoals een verandering in vorm of dikte of bloeding, afscheiding, pijn of zwelling – moet je je huisarts raadplegen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid