GezondheidGezondheid

Diabetesvoet

Wat is een "diabetesvoet"

Onder een “diabetesvoet” verstaan we voetklachten en zijn de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname van mensen met diabetes. Naar schatting krijgt 15% van alle diabetici heeft ernstige voetklachten. Mensen met diabetes kunnen verschillende voetklachten krijgen, wat in ernstige gevallen kan leiden tot amputatie van een teen, voet of been.

Met regelmatige bezoeken aan een pedicure samen met patiëntenvoorlichting, gepast schoeisel en dagelijkse voetinspecties, kan men al ernstige klachten voorkomen.

De drie belangrijkste complicaties die verband houden met een diabetes voet zijn: –

  • Neuropathie (verminderd gevoel).
  • Slechte bloed circulatie.
  • Verminderde weerstand tegen infecties.
diabetesvoet

Neuropathie

Neuropathie kan eenvoudig worden gedefinieerd als een volledig of gedeeltelijk verlies van gevoel in de voeten en benen. Een patiënt kan mogelijk geen zachte aanraking of een scherp gevoel op zijn onderste ledematen voelen. Daarom kan de patiënt verwondingen als gevolg van neuropathie niet herkennen en voorkomen. Dit kan leiden tot ernstig trauma en letsel aan de voeten.

Een pedicure kan testen of een diabetespatiënt neuropathische voeten heeft door te testen of de patiënt een zachte of scherpe aanraking kan voelen maar kan ook een vibrerende vork gebruiken om te testen of de patiënt het gevoel van trillingen tegen de huid waarneemt.

Neuropathie kan ook leiden tot scherpe schietpijn in de voeten. Deze kunnen erg pijnlijk zijn en treden meestal ’s nachts op. Het kan ook spierzwakte in de voet veroorzaken, wat kan resulteren in een klapvoet (verlamming). Een klapvoet is wanneer een voet niet kan worden opgetild tijdens het lopen. Dit kan leiden tot eeltknobbels, likdoorns en eelt.

Slechte bloed circulatie

Mensen met diabetes lijden vaak aan perifere vaatziekte. Dit kan krampen bij de kuiten tot gevolg hebben. De temperatuur van de huid kan dalen en er kan een kleurverandering van de huid optreden. 

Een afname van de bloedstroom naar de voeten leidt tot onvoldoende toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de voet. Dit kan ernstige gevolgen hebben als een diabetesvoet gewond raakt, omdat de genezing wordt belemmerd. Om deze reden worden diabetespatiënten aangespoord om beter voor hun voeten te zorgen. Vooral oudere diabetespatiënten omdat infecties zich snel via hun voeten kunnen verspreiden.

Zweren op een diabetesvoet

Een ulceratie is meestal een pijnloze zweer aan de onderkant van de voet. Deze komen voor op elke plaats van de voet of onder een likdoorn, eelt of blaar

Ook een trauma in de vorm van hitte, kou en schoendruk kan leiden tot een zweer. Kracht of wrijving tegen de onderkant van de voet kan ook leiden tot decubitus. Door neuropathie kan een zweer ontstaan zonder dat de patiënt het merkt. Dit staat bekend als een neuropathische zweer. 

Aan de andere kant kan een zeer pijnlijke zweer te wijten zijn aan een slechte bloedsomloop. De behandeling is afhankelijk van een vroege diagnose. Een pedicure kan “pads” gebruiken om de druk van de aandoening te herverdelen. Het gebruik van verband, antiseptica en orthesen kan ook worden gebruikt om een ulceratie te behandelen. In ernstige gevallen kan koudvuur ontstaan, dit kan resulteren in een operatie aan de voet. 

Met de hulp van uw pedicure kunnen kleine scheurtjes in de huid, likdoorns en eelt worden behandeld voordat ze geïnfecteerd raken. De pedicure snijdt regelmatig de eelt af of verwijderd likdoorns. Dit voorkomt de opbouw van druk op de aandoeningen. 

De preventie van zweren is een samenwerkingsverband tussen de patiënt en de pedicure. De patiënt moet zijn / haar voeten regelmatig controleren op scheurtjes in de huid en de binnenzolen van de schoenen onderzoeken op vreemde voorwerpen zoals glas of kiezelstenen. Bovenal zijn regelmatige controles van de diabetesvoet erg belangrijk. De pedicure zal ervoor zorgen dat de aandoening op de juiste manier worden behandeld.

Tips voor een diabetesvoet

Onder enkele tips door onze pedicures hoe het beste een diabetesvoet behandelen.

  • Laat je voeten nooit langdurig weken in water.
  • Voer nooit een “badkameroperatie” uit, bijvoorbeeld door likdoorns of eelt af te snijden met een scheermesje.
  • Gebruik geen chemische behandeling voor likdoorns of eelt.
  • Laat een laesie nooit onbehandeld.
  • Negeer nooit voetpijn.
  • Vermijd extreme temperaturen, zeer warme en zeer koude omstandigheden kunnen tot huidklachten leiden.
  • Gebruik geen warmwaterkruiken op je voeten.
  • Loop nooit blootsvoets, want je loopt het risico een snijwond op te lopen, die vervolgens geïnfecteerd raakt.
  • Houd de bloedsuikerspiegel onder controle.
  • Was dagelijks je voeten. Droog ze zorgvuldig af, vooral tussen de tenen.
  • Knip de teennagels recht af en vijl de randen voorzichtig.
  • Controleer dagelijks de binnenkant van je schoenen en zorg ervoor dat de naad of steken van de schoenen niet los zijn geraakt.

Oorzaken van een diabetesvoet

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid