GezondheidGezondheid

Likdoorn

Wat is een likdoorn

Het is is een plaatselijke verdikking van de huid door druk. Ze komen vaak voor op de bovenkant van de tenen waar er druk is van de schoenen. Ze komen echter ook voor aan de voetzool en tussen de tenen. 

Bepaalde types kunnen verstrengeld raken met de zenuwen van de huid, deze kunnen ook bijzonder pijnlijk zijn. Vaak ontwikkelen ze een kern die vaak de “wortel” wordt genoemd.

Hoe herken je een likdoorn

Hetzijn keratomen die bestaan uit een ronde of ovalen, hoornachtige massa, met in het midden een kern. Deze kern kan wit, geelachtig of donker zijn. Soms is de kern doorschijnend met rode of zwarte vlekjes, afkomstig van kleine bloedingen.

Ze kunnen doordringen tot in de diepere huidlagen maar kan niet samen met de opperhuid bewogen worden.

likdoorn

De fases van een likdoorn

 • Beginfase: een eenvoudige pijnloze verdikking van het weefsel door druk en wrijving.
 • Vorming van een slijmbeurs: de hoornlaag wordt snel dikker en er ontstaat een conus drukpunt. Eeltpitten of likdoorns worden gevormd. Als reactie zal het lichaam een slijmbeurs vormen tussen het zachte weefsel en het skelet.
 • Pijnlijke fase: één of meerdere kernen gaan op de overgevoelige slijmbeurs drukken met als gevolg meer vocht en pijn.
 • Ontstekingsfase: door de constante druk vormt er zich een slijmbeursontsteking. Aan de huidoppervlakte manifesteert zich dit onder de vorm van etterlozing gepaard gaand met roodheid, warmte, zwelling en pijn.
 • Beenderige aantasting: door de ontstekingsreactie zou ook het beenvlies en het bot worden aangetast. Na herstel zal littekenweefsel blijven.

Verschillende soorten

Harde likdoorn

Dit is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een kegeltje, met de punt in de huid gericht.

Meestal ontstaat deze in het centrum van een eeltplek, als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk en omdat daar de celgroei het grootst is. 

Weke likdoorn

Een weke likdoorn of eksteroog of eksteroog is een likdoorn die zich in de huid tussen de tenen bevindt. Door gebrek aan verluchting gaat het zweet de huid verweken. De huid wordt sponsachtig en door het vet uit de talgklieren wordt de huid zachter en witachtig van kleur. Deze wordt heel vaak veroorzaakt door de nauwe schoenen of door botvergroeiing van een teen die druk ondervindt van een andere teen. 

Vaatlikdoorn

Vaatlikdoorns komen meestal voor op de dorsale zijde van de tenen en de teentoppen. Doordat de papillen van de lederhuid doordringen in de verhoorning ziet een vaatlikdoorn eruit alsof er donkere vlekjes op zitten. Vaatlikdoorns zijn, vooral bij aanraking, zeer pijnlijk. Door de aanwezigheid van bloedvaten is er algauw kans op een bloeding tijdens het behandelen.

Zenuwlikdoorn

Het verschil tussen een vasculaire en neurovasculaire is moeilijk te herkennen. Van alle type likdoorns zijn deze echter wel de pijnlijkste. Ze liggen vaak dieper in de huid dan de andere likdoorns. Bovendien is het probleem vaak al jaren aanwezig. Behalve haarvaatjes zijn er ook gevoelszenuwen doorgegroeid in de eeltpit. Van een zenuwbeklemming is spraken wanneer er voortdurend een hevige pijn aanwezig is, zelfs bij de geringste aanraking van bijvoorbeeld het bedlaken. Ze komen vaker voor bij mensen met een dunne huid.

Zaadlikdoorns

De zaadlikdoorn vertegenwoordigt een zeer speciaal type likdoorn dat totaal geen druk of irritatie nodig heeft om te ontstaan. Je ziet deze likdoorn het meest aan de voetzool en aan de hiel. Je treft ze vooral aan bij ouderen met een droge, slecht doorgevoerde huid. Hij komt zelden alleen voor en zijn meestal verspreid of gegroepeerd op de voetzool. Het zijn kleine en compacte korrels die in de huid verzonken liggen zonder verharding eromheen.

Hoe behandelen

Als je zeker weet dat je er één hebt, kun je een van deze methoden proberen om het thuis te behandelen. Je moet ook alle  te kleine en slecht passende schoenen wegdoen. 

Wegvijlen

 1. Week je voeten in een warm bad met Epsom-zout.
 2. Dep na het weken je voeten droog met een schone handdoek en hydrateer ze met een hydraterende lotion of cacaoboter.
 3. Ga dagelijks door met dit proces totdat je likdoorn zacht is geworden.
 4. Probeer, nadat het zacht en niet pijnlijk is, over de likdoorn te wrijven met een puimsteen.
 5. Als de likdoorn tussen je tenen zit, gebruik dan een nagelvijl om te vijlen.
 6. Herhaal deze stappen totdat je likdoorn is verdwenen, dit kan een paar weken kan duren.

Wil je niet zelf aan de slag dan kan je steeds een professionele pedicure contacteren

Mogelijke oorzaken

MEER LEZEN
GezondheidGezondheid

Ontvang de laatste adviezen en tips nu ook per mail.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest