GezondheidGezondheid

Hamertenen

hamertenen

Wat zijn hamertenen?

Hamertenen is een aandoening waarbij de teenkootjes in een onnatuurlijke positie worden gebogen, waardoor de teen eruitziet als een hamer. Meestal wordt de teenkootje van de tweede of derde teen vanaf de grote teen beïnvloed. Hamertenen kunnen pijnlijk zijn en het moeilijk maken om schoenen te dragen.

Hamertenen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, artritis, letsel, zenuwaandoeningen en een verkeerde houding van de voet. Vaak wordt het ook veroorzaakt door het dragen van schoenen die te strak zijn, te hoge hakken hebben of te smal zijn in de tenen.

De behandeling van hamertenen kan verschillen afhankelijk van de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kunnen rekoefeningen of fysiotherapie helpen. In andere gevallen kan een arts aanbevelen om speciale schoenen of orthopedische inlegzolen te dragen om de druk op de tenen te verminderen. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de teen weer recht te zetten.

Patiënten noemen alle vormen van teenafwijkingen vaak een hamerteen. Er zijn in feite drie hoofdvormen van teenafwijkingen, hamertenen, klauwtenen, en trekkertenen. Een hamerteen kan het beste worden omschreven als een abnormale samentrekking of “knikken” van een teen. Dit gebeurt als gevolg van een gedeeltelijke of volledige ontwrichting van een van de gewrichten die de teen vormen.

Hoe ontstaan hamertenen?

 • Naarmate de teen vervormd blijft, zal deze tegen de schoen aan drukken en likdoorns veroorzaken.
 • Er zijn twee gewrichten in de kleine tenen en een gewricht in de grote teen. Als de misvorming optreedt in de kleine tenen en in het gewricht dat zich het dichtst bij de nagel bevindt, wordt dit een hamerteen genoemd.
 • Als de misvorming optreedt in de mindere tenen en in het gewricht dat zich het dichtst bij de voet bevindt, wordt dit een hamerteen genoemd.
 • Als de misvorming in de mindere tenen beide gewrichten betreft, wordt de teen een klauwteen genoemd.
 • Als de misvorming optreedt in de grote teen, staat deze bekend als een triggerteen.
 • Een hamerteen kan pijnlijk zijn, vooral als deze geïrriteerd is door een schoen.
 • Alle vier de teenaandoeningen kunnen krampen in de tenen, voet en been veroorzaken als gevolg van de abnormale functie van de pezen in de voet.
 • Als er een hamerteen is opgetreden, heb je waarschijnlijk last van een eeltknobbel aan het einde van de teen.
 • Een hamerteen kan likdoorns bovenop de teen veroorzaken.
 • Infecties en zweren kunnen ook voorkomen.
 • In ernstige gevallen kan een hamerteen, trekkerteen, klauwteen een neerwaartse druk op de voet veroorzaken, wat kan resulteren in een harde huid en likdoorns op de voetzolen.

Oorzaken van hamertenen?

Hamertenen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, artritis, letsel, zenuwaandoeningen en een verkeerde houding van de voet. Vaak wordt het echter ook veroorzaakt door het dragen van schoenen die te strak zijn, te hoge hakken hebben of te smal zijn in de tenen. Deze schoenen kunnen de tenen in een gebogen positie dwingen en de spieren en pezen in de voet en de tenen onder druk zetten, wat uiteindelijk kan leiden tot hamertenen.

Andere risicofactoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hamertenen zijn onder meer ouderdom, diabetes, overgewicht en platvoeten. Mensen die een hoog risico lopen op hamertenen moeten proberen om schoenen te dragen die goed passen en een lage hak hebben, en moeten proberen om hun voeten en tenen regelmatig te strekken en te bewegen om de spieren en pezen sterk en flexibel te houden. Bij twijfel is het altijd het beste om een arts of een podotherapeut te raadplegen.

Hoe hamertenen voorkomen?

Onder enkele tips door onze pedicures hoe je het beste hamertenen kan voorkomen.

 • We raden een dagelijkse dosis teenstretches aan. 
 • Schuif eenvoudig zachte, flexibele teenstretchers van medische kwaliteit tussen uw tenen en voel de verlichting van je hamertenen.
 • Koop schoenen met brede pasvorm en lage hakken. Hardloopschoenen zijn ideaal.
 • Zorg ervoor dat kousen, panty’s en sokken niet te strak zijn.
 • Niet-medicinale pads kunnen de druk wegnemen van likdoorns en eelt.
 • Het aanbrengen van een geschikte vochtinbrengende crème helpt de huid zacht te houden.
 • Een siliconen teensteun voorkomt dat de teen verder samentrekt.
 • Dagelijks je voeten goed behandelen is sowieso een goed idee.

Hoe hamertenen behandelen?

De behandeling van hamertenen kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 • Schoenaanpassingen: Het dragen van schoenen die je tenen niet samenknijpen en een lage hak hebben, kan de druk op je tenen verminderen en helpen om verdere vervorming te voorkomen.
 • Rekoefeningen: Regelmatig de spieren en pezen van je voet en tenen strekken en bewegen kan helpen om de flexibiliteit en kracht te behouden. Dit kan het voortschrijden van de aandoening vertragen en de pijn verminderen.
 • Orthopedische inlegzolen: Het dragen van speciale inlegzolen kan de druk op je voet en tenen verminderen en helpen om de stand van je tenen te verbeteren.
 • Medicijnen: Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen de pijn verlichten en ontstekingen verminderen.
 • Fysiotherapie: Het uitvoeren van gerichte oefeningen en therapieën kan helpen om de spieren en pezen in de voet en tenen te versterken en te rekken, waardoor de vervorming van je tenen kan worden verminderd.
 • Chirurgie: Als de hamertenen ernstig zijn en niet reageren op andere behandelingen, kan een operatie nodig zijn om de stand van je tenen te corrigeren.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid