GezondheidGezondheid

Inlegzolen

Inlegzolen zijn platte stukken materiaal die in schoenen worden geplaatst om extra ondersteuning, demping en comfort te bieden aan de voeten. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals gel, schuim, leer, kurk, plastic, of andere synthetische materialen.

Ze zijn er in verschillende vormen en maten om te passen bij verschillende soorten schoenen en voetmaten. Sommige types zijn ontworpen om specifieke problemen te verhelpen, zoals platvoeten, hielpijn, holvoeten, overpronatie of onderpronatie. Andere inlegzolen zijn ontworpen voor algemeen comfort en ondersteuning.

Je kan ze eenvoudig kopen bij schoenenwinkels, sportwinkels of online. Ze kunnen ook worden aangepast door podotherapeuten, voet-specialisten of orthopedische schoenmakers om te voldoen aan specifieke voetproblemen.

inlegzolen
Het kiezen van de beste inlegzolen kan afhangen van een aantal factoren.

Wat zijn de beste inlegzolen?

Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar op de markt, elk ontworpen om verschillende problemen op te lossen. Hier zijn enkele van de beste op basis van de problemen die ze aanpakken aangeraden door onze lezers:

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste zolen voor je afhankelijk zijn van je specifieke behoeften en problemen. Het kan nuttig zijn om met je huisarts of podotherapeut te praten om te bepalen welke het beste bij je passen.

Voor voetpijn

Inlegzolen met schokdemping, zoals de Scholl ActivGel Inlegzolen, kunnen de druk op je voeten verminderen en helpen bij pijnverlichting.

Voor platvoeten

Inlegzolen met steunzolen, zoals de Solelution Inlegzolen, kunnen je voetboog ondersteunen en de druk op je voeten verminderen.

Voor hoge voetbogen

Inlegzolen met een dempend effect, zoals de Feetz inlegzolen, kunnen je voet ondersteunen en de druk op je voeten verminderen.

Voor sporten

Inlegzolen met extra schokabsorptie, zoals de Spenco Total Support Original, kunnen helpen bij het voorkomen van blessures tijdens het sporten.

Om te werken

Inlegzolen met extra comfort en ondersteuning, zoals de Scholl ActiveGel Work, kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het voorkomen van pijn in de voeten tijdens langdurig staan en lopen op het werk.

Hoe kies je de beste inlegzolen?

Het kiezen van de beste inlegzolen kan afhangen van een aantal factoren, waaronder de schoenen die je draagt, je voettype en eventuele voetproblemen die je hebt. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de beste zolen:

 • Ken je voettype: Voordat je ze gaat kopen, is het belangrijk om te weten welk type voet je hebt. Dit kan helpen bij het vinden van inlegzolen die het beste passen bij de vorm en ondersteuningsbehoeften van jouw voet.
 • Bepaal de behoeften van jouw voeten: Als je bijvoorbeeld last hebt van platvoeten, kan je zolen nodig hebben die extra steun bieden aan de binnenkant van je voet. Als je last hebt van hielpijn, kunnen inlegzolen met extra demping onder de hiel helpen.
 • Kies het juiste type: Er zijn verschillende soorten beschikbaar, waaronder inlegzolen voor sport, dagelijks gebruik en medische problemen. Kies het type dat het beste past bij jouw activiteitenniveau en eventuele voetproblemen.
 • Probeer verschillende zolen uit: Het kan helpen om verschillende zolen uit te proberen voordat je een keuze maakt. Dit kan je helpen bij het vinden van de zolen die het meest comfortabel zijn en het beste passen bij jouw voettype en behoeften.
 • Koop zolen van goede kwaliteit: Investeer in zolen van goede kwaliteit die lang meegaan en de juiste ondersteuning bieden aan jouw voeten. Goedkopere inlegzolen kunnen minder effectief zijn en sneller verslijten.
 • Overleg met een podotherapeut: Als je last hebt van voetproblemen, kan een podotherapeut je helpen bij het vinden van de beste zolen voor jouw specifieke behoeften en voetproblemen.

Voor welke aandoeningen inlegzolen gebruiken?

Inlegzolen kunnen worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen of te verlichten, waaronder:

 • Platvoeten: Inlegzolen kunnen helpen bij het ondersteunen van de voetholte en het verbeteren van de voetboog.
 • Hielspoor: Inlegzolen kunnen de druk op de hiel verminderen en de pijn verminderen die wordt veroorzaakt door hielspoor.
 • Plantaire fasciitis: Inlegzolen kunnen worden gebruikt om de spanning op de plantaire fascia te verminderen en de pijn te verlichten.
 • Pronatie: Inlegzolen kunnen de houding van de voet verbeteren en overpronatie voorkomen.
 • Metatarsalgie: Inlegzolen kunnen de druk op de voorvoet verminderen en de pijn in de bal van de voet verminderen.
 • Achillespeesblessures: Inlegzolen kunnen de druk op de achillespees verminderen en de pijn verlichten.
 • Diabetische voet: Inlegzolen kunnen de druk op de voet verminderen en helpen bij het voorkomen van drukplekken en zweren bij personen met diabetes.
 

Het is echter belangrijk op te merken dat deze geen vervanging zijn voor medische behandeling. Als je last hebt van voetproblemen, moet je eerst een arts raadplegen voordat je ze gaat gebruiken.

Wie kan inlegzolen gebruiken?

Inlegzolen zijn ontworpen om extra ondersteuning en comfort te bieden aan de voeten tijdens het lopen, staan en sporten. Ze kunnen door veel verschillende personen worden gebruikt, waaronder:

 • Personen met platvoeten of holvoeten: Inlegzolen kunnen helpen de voetboog te ondersteunen en de druk te verminderen.
 • Personen met voet- of enkelproblemen: Ze kunnen helpen om pijn en ongemak te verminderen die worden veroorzaakt door aandoeningen zoals plantaire fasciitis, hielspoor, tendinitis en artritis.
 • Personen met overpronatie of supinatie: Ze kunnen helpen de voet en enkel in een meer neutrale positie te houden, waardoor overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet) of supinatie (het naar buiten kantelen van de voet) wordt verminderd.
 • Personen die langdurig staan of lopen: Ze kunnen helpen om de druk op de voeten te verminderen en vermoeidheid te verminderen bij personen die langdurig staan of lopen.
 • Sporters: Ze kunnen helpen om de impact op de voeten tijdens het sporten te verminderen en de prestaties te verbeteren.
 

Over het algemeen kan iedereen ze gebruiken om extra comfort en ondersteuning aan de voeten te bieden. Het is echter belangrijk om de juiste zolen te kiezen die passen bij je individuele behoeften en voettype. 

Hoe inlegzolen gebruiken

Inlegzolen kunnen worden gebruikt om extra ondersteuning en comfort aan de voeten te bieden. Hier zijn de stappen om inlegzolen te gebruiken:

 1. Verwijder de bestaande zolen: Als je schoenen al een inlegzool hebben, verwijder deze dan voordat je je nieuwe inlegzolen plaatst.
 2. Pas de inlegzolen aan: Sommige types moeten worden bijgesneden om in je schoenen te passen. Plaats de inlegzool in je schoen en pas deze aan door deze af te knippen met een schaar tot de juiste grootte.
 3. Plaats de inlegzolen in de schoenen: Plaats de zolen in de schoenen, zorg ervoor dat de hiel van de inlegzool op de hiel van de schoen ligt en dat de voorkant van de zool op de juiste plaats zit.
 4. Test: Loop een paar stappen in je schoenen om te controleren of de ze comfortabel zijn en op hun plaats blijven zitten. Als ze niet goed aanvoelen, kan je ze opnieuw aanpassen of op zoek gaan naar zolen die beter bij je voeten passen.
 5. Onderhoud: Om ze schoon te houden, kan je ze af en toe uit je schoenen halen en ze wassen met zeep en water. Laat ze drogen voordat je ze weer in je schoenen plaatst.
 

Onthoud dat ze moeten worden vervangen als ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen. Dit kan variëren afhankelijk van het materiaal en hoe vaak je ze gebruikt, dus houd je inlegzolen goed in de gaten.

Wat zijn verwarmde inlegzolen?

Verwarmde inlegzolen zijn zolen die zijn ontworpen om de voeten warm te houden door middel van ingebouwde verwarmingselementen. Deze zijn meestal gemaakt van flexibele materialen zoals foam, textiel en kunststof en zijn ontworpen om in de schoenen te worden geplaatst.

De verwarmingselementen in de zolen kunnen op verschillende manieren worden gevoed, zoals door middel van oplaadbare batterijen of via een USB-aansluiting. De meeste verwarmde types hebben verschillende verwarmingsniveaus, zodat je de temperatuur kunt aanpassen aan je eigen behoeften en omstandigheden.

Verwarmde zolen zijn vooral handig voor personen die last hebben van koude voeten tijdens de wintermaanden of tijdens buitenactiviteiten in koude omstandigheden. Ze zijn populair bij wintersporters, wandelaars en jagers, maar kunnen ook worden gebruikt door personen die gewoon warme voeten willen hebben tijdens dagelijkse activiteiten

Welke zijn de beste verwarmde inlegzolen?

Er zijn verschillende merken en modellen van verwarmde zolen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn enkele van de beste verwarmde inlegzolen die zijn aanbevolen door onze lezers:

Het kiezen van de beste verwarmde zolen hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Het is belangrijk om rekening te houden met de duur van de batterij, de verwarmingsniveaus en de pasvorm.

Bertchat

De Bertchat verwarmde zolen zijn speciaal ontworpen voor het ultieme loopcomfort. Het design is ontworpen door specialisten en voettherapeuten en bieden optimale steun en maximale demping. De accu en mechanisme zijn vakkundig weggewerkt zodat u deze niet voelt.

Therm-ic Sole Perform

De Therm-ic Sole Perform zijn ontworpen voor intensief gebruik en hebben een verstevigde constructie voor extra ondersteuning en duurzaamheid. Ze bieden ook verschillende verwarmingsniveaus en zijn oplaadbaar.

Ze zijn ontworpen voor intensief gebruik en hebben een verstevigde constructie voor extra ondersteuning en duurzaamheid. Ze bieden ook verschillende verwarmingsniveaus en zijn oplaadbaar.

Qualitá

De Qualitá zolen zijn speciaal ontworpen voor het ultieme loopcomfort. Ook hier is de accu en mechanisme vakkundig weggewerkt zodat je deze niet voelt.

Kimo direct

Met de zolen van Kimo Direct heb je geen gedoe met schoenen die steeds uit moeten, wanneer je de opgeladen zooltjes in je schoenen hebt gelegd, hoef je ze er niet meer uit te halen. Middels de gratis meegeleverde afstandsbediening stel je eenvoudig iedere gewenste warmtestand in. Zo ben je de hele dag voorzien van warme voeten.

Wat zijn de beste inlegzolen voor sportschoenen?

Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar voor sportschoenen, en de beste keuze hangt af van je specifieke behoeften en het type sport dat je beoefent. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

 • Schokabsorberende zolen: Deze zijn ideaal voor sporten met veel impact, zoals hardlopen of basketbal. Deze inlegzolen hebben meestal een laag van dempend materiaal, zoals gel of schuim, om de schokken op te vangen en de druk op de voeten te verminderen.
 • Ondersteunende zolen: Als je platvoeten hebt of gevoelig bent voor blessures, kan je overwegen om inlegzolen te gebruiken die extra ondersteuning bieden. Deze inlegzolen hebben vaak een boogsteun of stabilisator om de voeten in de juiste positie te houden en de belasting op de voet te verminderen.
 • Ademende zolen: Voor sporten waarbij veel zweet en vocht betrokken zijn, zoals hardlopen of tennis, zijn ademende inlegzolen ideaal. Deze inlegzolen zijn gemaakt van lichte, vochtafvoerende materialen en hebben vaak ventilatiegaten om de voeten koel en droog te houden.
 • Op maat gemaakte zolen: Als je specifieke voetproblemen hebt , zoals hielspoor of plantaire fasciitis, kan het raadzaam zijn om inlegzolen op maat te laten maken door een podotherapeut. Deze zolen zijn speciaal ontworpen om je voeten te ondersteunen en kunnen helpen om pijn en blessures te voorkomen.
 

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste inlegzolen voor sportschoenen afhangen van je specifieke behoeften en het type sport dat je beoefent. 

Wat zijn de beste inlegzolen voor wandelschoenen?

Er zijn veel verschillende soorten die geschikt zijn voor wandelschoenen, afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

 • Schokabsorberende: deze zijn ontworpen om schokken te absorberen en de druk op je voeten te verminderen tijdens het wandelen. Ze zijn vooral handig als je last hebt van pijnlijke gewrichten of als je op harde oppervlakken wandelt.
 • Ondersteunende: deze bieden extra ondersteuning voor je voeten en helpen je voeten in de juiste positie te blijven tijdens het wandelen. Ze zijn vooral handig als je platvoeten of overpronatie hebt .
 • Ademende: deze zijn gemaakt van ademende materialen, zoals leer of mesh, en helpen om vocht en geur te verminderen terwijl je voeten koel en droog blijven.
 • Antimicrobiële: deze zijn behandeld met antimicrobiële middelen om bacteriën en schimmels te verminderen die geur en infecties kunnen veroorzaken.
 • Verwarmde: deze bevatten ingebouwde verwarmingselementen en zijn ideaal voor koude winterwandelingen.
 

Onthoud dat het belangrijk is om zolen te kiezen die passen bij je specifieke behoeften en de pasvorm van je wandelschoenen. Het kan ook nuttig zijn om advies te vragen aan een expert, zoals een verkoper in een speciaalzaak voor wandelschoenen of een podotherapeut.

Zijn vrij verkrijgbare inlegzolen betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van vrij verkrijgbare types hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal en het ontwerp van de zolen, evenals de specifieke voetproblemen waarvoor ze bedoeld zijn.

Sommige vrij verkrijgbare zolen zijn ontworpen om algemene problemen zoals voetvermoeidheid of lichte overpronatie te verlichten. Deze zolen kunnen meestal veilig worden gebruikt en bieden voor veel personen verlichting. Andere inlegzolen zijn ontworpen voor specifieke voetproblemen, zoals platvoeten, hoge bogen of plantaire fasciitis. 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze inlegzolen misschien niet geschikt zijn voor iedereen, en dat het belangrijk is om je eigen specifieke voetproblemen te begrijpen en te bepalen of de inlegzolen geschikt zijn voor u.

Over het algemeen zijn vrij verkrijgbare zolen meestal veilig om te gebruiken. Het is echter belangrijk om op te merken dat ze niet altijd dezelfde mate van ondersteuning bieden als op maat gemaakte orthopedische inlegzolen die door een gekwalificeerde podoloog zijn voorgeschreven. Als je ernstige voetproblemen hebt , kan het verstandig zijn om een podoloog te raadplegen om te bepalen welke soorten zolen het beste voor je zijn.

Welke inlegzolen bij welk voetprobleem?

Er zijn verschillende soorten die kunnen helpen bij je voetproblemen. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende voetproblemen en welk type daarbij kan helpen:

 • Platvoeten: Inlegzolen met een stevige voetboogondersteuning kunnen helpen bij platvoeten. Deze zolen zorgen voor extra ondersteuning van de voetboog en kunnen de voet beter laten functioneren.
 • Hielspoor: Inlegzolen met een goede demping en ondersteuning van de hiel kunnen de pijn bij hielspoor verminderen. Zolen met een gel- of schuimlaagje onder de hiel bieden extra demping en kunnen helpen bij het absorberen van schokken tijdens het lopen.
 • Overpronatie: Inlegzolen met een stevige voetboogondersteuning en een stabilisator onder de hiel kunnen helpen bij overpronatie. Deze zolen kunnen de voet beter uitlijnen en de stabilisator onder de hiel kan helpen bij het stabiliseren van de voet tijdens het lopen.
 • Plantaire fasciitis: Inlegzolen met extra demping en ondersteuning van de voetboog en hiel kunnen helpen bij plantaire fasciitis. Deze zolen kunnen de druk op de plantaire fascia verminderen en pijn in de hiel verminderen.
 • Morton’s neuroma: Inlegzolen met een metatarsaal pad (een pad onder de bal van de voet) kunnen helpen bij Morton’s neuroma. Deze zolen kunnen de druk op de zenuw verminderen en pijn verminderen.
 

Het is belangrijk om het juiste type te kiezen die past bij het specifieke voetprobleem en de voetvorm van de persoon.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid