GezondheidGezondheid

Hielspoor

Hielspoor

Wat is een hielspoor?

Een hielspoor wordt veroorzaakt door de brede pees die onder je voet doorloopt, helemaal vanaf het hielbot naar de voorvoet.  Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Het wordt ook peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd.

Hielspoor / peesplaatontsteking is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Als mensen last hebben van pijn onder de hiel wordt al snel gesproken over hielspoor. Hielspoorklachten ontstaan meestal geleidelijk. Vrouwen hebben er gemiddeld vaker last van dan mannen. 

De meeste patiënten zijn tussen de 40 en 60 jaar oud. Gelukkig is hielspoor vaak goed te behandelen, en kan dan in enkele weken tot maanden verholpen zijn. Soms gaat het zelfs vanzelf over. 

Wat veroorzaakt een hielspoor?

Het kan vaak worden  veroorzaakt door overbelasting van de hiel of de voetpezen.  Naarmate dat je ouder wordt stijgt de kans op een aandoening. 

De meeste mensen die last van pijn in de hiel zijn tussen de 40 en 60 jaar oud.  Hoe langer je met deze aandoening blijft rondlopen hoe moeilijker het zal worden om er weer vanaf te komen!

 • De aandoening wordt rechtstreeks veroorzaakt door langdurige spier- en ligamentbelasting. Uiteindelijk belast deze overmatige belasting het hielbeen (calcaneus) waardoor sporen worden veroorzaakt.
 • Het ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Het verschijnt niet plotseling na een training of een sportevenement.
 • Meestal treedt het op als je vroege symptomen zoals hielpijn negeert.
 • Herhaalde belasting door lopen, rennen of springen op harde oppervlakken is een veelvoorkomende oorzaak van deze aandoening.
 • Het kan ook ontstaan door het dragen van schoenen die uw voet niet ondersteunen.

 

Het kan ook worden veroorzaakt door:

 

Veel mensen met hielspoor hebben ook plantaire fasciitis. Deze pijnlijke aandoening heeft te maken met het taaie, vezelige weefsel dat tussen je hiel en tenen loopt. Het hebben van plantaire fasciitis verhoogt uw risico om uiteindelijk hielspoor te ontwikkelen.

Hoe herken je een hielspoor?

Is hielpijn hetzelfde als hielspoor? Als mensen last hebben van pijn onder de hiel wordt al snel gesproken over hielspoor. Het is echter een verkalking maar deze verkalking hoeft lang niet altijd hielpijn te veroorzaken. 

De verkalking is waarneembaar op röntgen foto’s. Ongeveer 30% van de bevolking heeft namelijk een dergelijke verkalking, maar lang niet iedereen heeft last van pijn in de hiel. De pijn ontstaat vaker als gevolg van een ontsteking aan de peesplaat waar deze aan de hiel hecht.

Zijn er andere vormen van hielpijn? Er zijn een aantal andere aandoeningen die ook pijn aan de hiel veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: Morbus Sever of Sever Schinz. Dit komt vaak voor bij kinderen die in de groei zijn, de groeischijf van het hielbeen groeit dan zo snel dat het pijnlijk wordt.

Symptomen van zijn onder andere:

 • pijn
 • ontsteking
 • zwelling aan de voorkant van uw hiel


Als je zeker wil zijn contacteer je best je huisarts die zal je eventueel zal doorverwijzen voor verder onderzoek.

Het getroffen gebied kan ook warm aanvoelen. Deze symptomen kunnen zich verspreiden naar de de voetboog. Uiteindelijk kan een klein botuitsteeksel zichtbaar zijn. Sommige hielsporen kunnen helemaal geen symptomen veroorzaken. Mogelijk ziet je ook geen veranderingen in zachte weefsels of botten rond de hiel. Het wordt vaak alleen ontdekt door middel van röntgenfoto’s en andere tests die worden uitgevoerd voor een ander voetprobleem.

Hoe een hielspoor behandelen?

Je zal het in het begin in ieder geval rustig aan moeten doen. Rusten is trouwens de eerste raadgeving voor elke voetaandoening.

Tijdens het sporten en wandelen moet je ervoor zorgden dat je steeds goede schoenen draagt.

Is er een “standaard recept” voor behandeling? Iedere patient is verschillend en een standaard behandeling is er niet echt. Zeker als je veel pijn hebt of al langer hielpijn hebt kun je echt het beste naar een arts om advies te vragen.

Vooral als je nog niet lang hielspoor hebt kun je het met zelfhulp goed behandelen. Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de strassburg sock en speciale inlegzooltjes helpen vaak.

Maar als we toch kijken naar suggesties die vaak goed helpen zijn kan het zeker gaan kwaad om voorzichtige rekoefeningen doen. Slapen met een nachtspalk of hielspoor sok is ook een mogelijke behandeling van de aandoening.

Hoe hielspoor voorkomen?

Rekoefeningen zijn goede methoden voor algehele lichaamsconditie, omdat ze je helpen pijnlijke spieren en strakke ligamenten te trainen en tegelijkertijd blessures te voorkomen. Hetzelfde concept is van toepassing op pijnbestrijding en herstel van hielspoor.

Bepaalde soorten rekoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in uw hiel- en kuitgebieden. zoals:

 1. Hiel op de grond en tegen tegen een muur
 2. Voet op trede plaatsen terwijl je hiel over de trede hangt. Dan gelijkmatig je voet omhoog tillen.
 3. Een golf- of tennisbal onder je voet rollen. Probleem is dat die bal steeds onder je voeten schiet, het gebruik van een voetroller is handiger.
 4. Als je veel zit kan je ook je voet regelmatig stretchen.
 5. Met je tenen een handdoek op- en af rollen terwijl je hiel op de grond blijft.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid