GezondheidGezondheid

Schoenen drogen

Hoe je schoenen drogen?

Je schoenen drogen kan je op verschillende manieren, zoals ze in de zon te zetten, ze te vullen met krantenpapier, of ze te plaatsen bij een warmtebron zoals een verwarming of een föhn. 

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij je schoenen dogen en zeker om te voorkomen dat je te veel hitte gebruikt, aangezien dit het materiaal kan beschadigen.

Er zijn verschillende manieren om je schoenen te drogen, afhankelijk van het materiaal van je schoenen en de beschikbare middelen. Hieronder vind je enkele veelgebruikte methoden:

 1. Speciale schoenendroger: Dit is de beste en makkelijkste oplossing. Bovendien zijn de meeste modellen ook nog uitgerust met een sterilisator waardoor mogelijk schimmels geen kans krijgen.
 2. Luchtdroging: De eenvoudigste manier om schoenen te drogen is door ze gewoon aan de lucht te laten drogen. Verwijder de binnenzolen en laat je schoenen op een goed geventileerde plaats drogen. Je schoenen drogen doe je best niet in direct zonlicht of bij een warmtebron, omdat dit het materiaal kan beschadigen.
 3. Papieren handdoekjes: Stop papieren handdoekjes in je schoenen om vocht op te nemen en laat ze op een goed geventileerde plaats drogen.
 4. Krantenpapier: Een andere manier om van schoenen drogen, is door er krantenpapier in te stoppen. Het krantenpapier absorbeert het vocht en helpt je schoenen sneller te drogen.
 5. Haardroger: Gebruik een föhn op een lage of koude stand om je schoenen te drogen. Houd de föhn op een afstand van de schoen om schade aan het materiaal te voorkomen.
 6. Silicagelzakjes: Stop silicagelzakjes in je schoenen om vocht op te nemen. Deze zakjes worden vaak aangetroffen in nieuwe schoenendozen.
 

Het is belangrijk om bij het schoenen drogen langzaam te werk te gaan om het materiaal te beschermen en vervorming te voorkomen. Vermijd ook het gebruik van een droger of een warmtebron, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

schoenen drogen
schoenen drogen is belangrijk voor de gezondheid van je voeten.

Waarom schoenen drogen?

Je schoenen drogen is belangrijk om verschillende redenen:

 • Hygiëne: Als schoenen nat blijven, kunnen ze een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels die onaangename geuren en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Door je schoenen te drogen, worden eventuele bacteriën en schimmels gedood of verwijderd.
 • Comfort: Natte schoenen kunnen ongemakkelijk zijn om te dragen en kunnen blaren veroorzaken. Door ze te drogen, worden ze comfortabeler om te dragen.
 • Behoud van kwaliteit: Langdurige blootstelling aan vocht kan het materiaal van je schoenen beschadigen en de levensduur ervan verkorten. Door je schoenen te drogen, kunt u de kwaliteit behouden en ervoor zorgen dat uw schoenen langer meegaan.
 

Er zijn verschillende manieren om je schoenen te drogen, zoals ze in de zon te zetten, ze te vullen met krantenpapier, of ze te plaatsen bij een warmtebron zoals een verwarming of een föhn. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het drogen van schoenen en om te voorkomen dat u te veel hitte gebruikt, aangezien dit het materiaal kan beschadigen.

Het gevaar van natte schoenen dragen

Het dragen van natte schoenen kan verschillende gevaren met zich meebrengen, waaronder:

 • Blaren en huidirritatie: Als je natte schoenen draagt, kan het vocht tegen je huid wrijven en wrijving veroorzaken, wat kan leiden tot blaren en irritatie.
 • Schimmelinfecties: Schimmels groeien goed in vochtige omgevingen, en natte schoenen bieden een perfecte voedingsbodem voor schimmels om te groeien en zich te verspreiden. Dit kan leiden tot schimmelinfecties zoals voetschimmel.
 • Slechte geur: Het dragen van natte schoenen kan leiden tot een onaangename geur, omdat het vocht de groei van bacteriën bevordert die een slechte geur kunnen produceren.
 • Koude voeten: Natte schoenen kunnen je voeten afkoelen en je kwetsbaarder maken voor verkoudheid en griep.
 • Verhoogd risico op uitglijden: Natte schoenen kunnen glad worden en het risico op uitglijden en vallen verhogen.
 

Om deze gevaren te vermijden, is het belangrijk om je schoenen goed te drogen als ze nat zijn en te voorkomen dat je natte schoenen draagt. Als je toch natte schoenen moet dragen, probeer ze dan regelmatig uit te doen en te drogen, en gebruik eventueel voetpoeder om vocht op te nemen en de groei van bacteriën en schimmels te verminderen.

Hoe schoenen drogen na het wasssen

Als je schoenen hebt gewassen en ze nu wilt drogen, zijn hier enkele tips om te volgen:

 • Verwijder overtollig water: Verwijder eerst zo veel mogelijk overtollig water uit je schoenen. Dit kun je doen door ze voorzichtig af te deppen met een handdoek of papieren handdoeken.
 • Vul je schoenen met papier: Stop vervolgens wat krantenpapier of gewoon papier in je schoenen om de vorm te behouden en vocht te absorberen.
 • Laat je schoenen op kamertemperatuur drogen: Plaats je schoenen op een goed geventileerde plaats en laat ze op kamertemperatuur drogen. Zet je schoenen niet bij een warmtebron zoals een kachel of verwarming, omdat dit de materialen kan beschadigen.
 • Je kan ze ook drogen met een speciale schoenendroger voor optimaal resultaat.
 • Behandel je schoenen: Als je schoenen volledig droog zijn, kun je ze behandelen met een geschikt product om het materiaal te beschermen en te hydrateren. Dit is vooral belangrijk voor leren schoenen.
 

Houd er rekening mee dat sommige materialen meer zorg nodig hebben dan andere en dat het wassen van sommige schoenen helemaal niet wordt aanbevolen. Raadpleeg altijd de wasinstructies op het label van je schoenen voordat je ze wast.

Vochtige schoenen kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals:

 • Geur: Vochtige schoenen kunnen een onaangename geur veroorzaken, omdat bacteriën en schimmels gedijen in vochtige omstandigheden.
 • Schimmelinfecties: Als schoenen vochtig blijven, kan schimmelgroei optreden, wat kan leiden tot schimmelinfecties op de voeten.
 • Beschadigde schoenen: Langdurige blootstelling aan vocht kan de structuur en het materiaal van je schoenen beschadigen, waardoor ze eerder slijten en mogelijk scheuren of barsten vertonen.
 • Koud gevoel: Vochtige schoenen kunnen ervoor zorgen dat je voeten koud en klam aanvoelen, wat ongemakkelijk kan zijn en je voeten kwetsbaar kan maken voor verkoudheid.
 

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om je schoenen droog te houden en regelmatig te laten luchten. Hier zijn een paar tips om je schoenen droog te houden:

 • Vermijd om je schoenen in vochtige omstandigheden te dragen, zoals bij regenachtig weer of op natte oppervlakken.
 • Draag ademende sokken die vocht absorberen, zoals katoenen sokken of bamboe sokken.
 • Verwijder na gebruik eventuele vocht of vuil van je schoenen.
 • Laat je schoenen volledig drogen voordat je ze opbergt.
 • Gebruik eventueel een schoenendroger of -verwarmer om je schoenen sneller te drogen.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid