GezondheidGezondheid

Voetschimmel

Wat is voetschimmel

Voetschimmel is een veel voorkomende naam die wordt gegeven aan een schimmelinfectie van de huid die voornamelijk tussen de tenen optreedt, maar die overal op de voet kan voorkomen. Indien onbehandeld, kan de aandoening zich uitbreiden naar andere delen van de voet, de handen en zelfs het gezicht aantasten.

Voetschimmel is niet ernstig, maar soms is het moeilijk te genezen. Als je diabetes of een verzwakt immuunsysteem hebt en vermoedt dat je voetschimmel hebt, dan contacteer je best je huisdokter.

Soms wordt het ook wel eens “atleten voet” genoemd naar de Engelse term  Athlete’s foot, voetschimmel komt echter niet enkel bij atleten voor.

voetschimmel

Hoe voetschimmel behandelen

Onder enkele tips om voetschimmel te behandelen: 

 1. Er zijn veel behandelingen voor schimmelvoet te verkrijgen, maar de behandeling is alleen blijvend succesvol als de sokken, schoenen en het getroffen gebied ook worden behandeld. Zorg daarom steeds voor goed onderhouden en droge schoenen.
 2. Schimmelwerende poeders kunnen worden gebruikt in sokken en schoenen.
 3. Diabetespatiënten dienen deze aandoening niet zelf te behandelen; ze moeten onmiddellijk professioneel advies inwinnen.
 4. Draag bamboe sokken om vocht op te nemen.
 5. Het niet regelmatig verwisselen van sokken kan ook de vorming van schimmels tussen de tenen bevorderen. Preventie is de oplossing beter voorkomen dan genezen! bamboe sokken zijn ideale sokken voor mensen die last hebben van schimmelvoet omdat ze gemaakt zijn van hoogwaardige materialen, voor een perfecte voet en teen pasvorm.
 6. Droog de voeten voldoende tussen de tenen na het zwemmen of douchen.
 7. Besteed zeker aandacht aan zweetvoeten.
 8. Wissel minstens dagelijks van sokken.
 9. Het is beter voorkomen dan genezen. Geef schimmel geen kans om zich te ontwikkelen. Het schoon, droog en koel houden van de voeten is in de eerste plaats om deze schimmel op afstand te houden. De voeten moeten na het baden en douchen grondig worden gedroogd, vooral tussen de tenen. Het gebruik van absorberende sokken wordt aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor schimmelvoeten. Doe sokken onmiddellijk uit na elke fysieke activiteit die vocht of zweet produceert.
 10. Tea tree olie is een product dat zeker aangeraden is. Je kan de olie oplossen in een voetbad.

Symptomen

Deze aandoening kan veel ongemak veroorzaken en de kwaliteit van leven van een persoon beïnvloeden. De betrokken huid kan rood en gezwollen zijn en kan plakkerige vloeistof bevatten. 

Patiënten kunnen ook last krijgen van een schilferende, droge uitslag aan de onderkant en zijkanten van de voeten. Dit type voetschimmel wordt een “mocassin” -patroon genoemd. Er kunnen scheuren of “kloven” ontstaan tussen de tenen, soms vergezeld van een zachte witte schaal.

Symptomen zijn onder meer droge en jeukende laesies. Patiënten melden vaak een branderig of prikkelend gevoel. Een veel voorkomende aandoening is een schimmelinfectie van de nagels. Als voetschimmel niet wordt behandeld, kan de laesie geïnfecteerd raken en buitengewoon pijnlijk worden.

Oorzaken

Wie loopt er risico op voetschimmel?

Iedereen kan voetschimmel krijgen, maar bepaald gedrag kan het risico vergroten. Factoren die je risico op het krijgen van voetschimmel vergroten, zijn onder meer:

 • op blote voeten openbare plaatsen bezoeken, vooral kleedkamers, douches en zwembaden
 • sokken, schoenen of handdoeken delen met een besmet persoon
 • het dragen van strakke schoenen met gesloten neus
 • als je die voeten gedurende lange tijd nat zijn
 • zweetvoeten hebben
 • een lichte huid- of nagelblessure aan je voet

Complicaties van voetschimmel

Voetschimmel kan in sommige gevallen tot complicaties leiden. Milde complicaties zijn onder meer een allergische reactie op de schimmel, wat kan leiden tot blaarvorming op de voeten of handen. Het is ook mogelijk dat de schimmelinfectie na de behandeling terugkeert.

Er kunnen ernstigere complicaties optreden als zich een secundaire bacteriële infectie ontwikkelt. In dit geval kan je voet gezwollen, pijnlijk en warm zijn. Etter en koorts zijn kunnen ook een teken zijn van een bacteriële infectie.

 

Het is ook mogelijk dat de bacteriële infectie zich naar je lymfesysteem verspreidt. Een huidinfectie kan leiden tot infecties van je lymfestelsel of lymfeklieren.

GezondheidGezondheid

Aaron DM. (2016). Athlete’s foot (tinea pedis). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024878/

Mayo Clinic Staff. (2018). Athlete’s foot. mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/symptoms-causes/syc-20353841

 

Satchell AC, et al. (2002). Treatment of interdigital tinea pedis with 25% and 50% tea tree oil solution: A randomized, placebo-controlled, blinded study. DOI:
10.1046/j.1440-0960.2002.00590.x

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid