GezondheidGezondheid

Hoe het beste zweetvoeten behandelen

Waar komen zweetvoeten vandaan

Voor we uitleggen hoe het beste zweetvoeten behandelen gaan we eerst kijken wat zweetvoeten zijn en waar ze vandaan komen.

Elke dag transpireert het lichaam van nature om de warmte in het lichaam te reguleren. Bij sommige mensen is de natuurlijke transpiratie overmatig in de voeten, wat resulteert in zweetvoeten. Deze aandoening staat bekend als hyperhidrose en wordt gedefinieerd als de productie van transpiratie die verder gaat dan nodig is om het lichaam af te koelen.

Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten. Daardoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Vooral de geur is in de sociale omgang een probleem.

Daarnaast voelen de voeten constant vochtig aan, en zijn ze ook nog eens vaak de hele dag koud. Tenslotte raakt de huid door de onnatuurlijke vochthuishouding ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel.

hoe het beste zweetvoeten behandelen

Hoe zweetvoeten behandelen

Onder enkele tips door onze pedicures hoe het beste zweetvoeten behandelen.

  1. Een goede voethygiëne is essentieel. Was je voeten dagelijks met een antibacteriële zeep; zorg ervoor dat je tussen de tenen wast. 
  2. Droog altijd de voeten grondig af en breng dan voetpoeder aan op je voeten.
  3. Draag vochtafwerende sokken gemaakt van natuurlijke of acrylvezelmengsels die het vocht van uw voeten afvoeren in plaats van het op te sluiten. Ook bamboe sokken zijn een aanrader. Sommige synthetische mengsels zijn ontworpen om vocht van de huid af te voeren en werken het beste om de voeten droog te houden. Honderd procent katoenen sokken absorberen vocht, maar voeren het niet af van de huid en leiden vaak tot blaren, dus ze moeten worden vermeden.
  4. Het is ook een goed idee om overdag van sokken te wisselen. Neem een extra paar sokken mee naar school of naar het werk en verwissel halverwege de dag sokken. Draag schoenen die zijn gemaakt van ademende materialen.
  5. Een techniek genaamd iontoforese, waarbij water wordt gebruikt om een milde elektrische stroom door de huid te geleiden, is nuttig gebleken voor mensen met zweetvoeten. Je kan ook iontoforese-apparaten kopen voor thuisgebruik.
  6. Gebruik een schoenverfrisser & droger om je schoenen optimaal te drogen. Actieve zuurstof pakt schimmels en bacteriën aan die stank, maar ook voetschimmel en kalknagels kunnen veroorzaken.  

Gevolgen van zweetvoeten

Het meest voor de hand liggende symptoom van hyperhidrose zijn voeten die overmatig zweten. Sommige mensen zweten zo erg dat hun voeten in hun schoenen kunnen glijden.

De voeten kunnen ook een witachtig, nat uiterlijk hebben; soms zijn er ook voetinfecties. (Constante vochtigheid breekt de huid af, waardoor infectie kan optreden.) Voetgeur komt vaak voor.

Mensen die aan hyperhidrose lijden, kunnen ook emotionele stress ervaren en zich zorgen maken over voetgeur. Zweetgerelateerde angst en isolatie kunnen bijzonder ernstig zijn bij tieners met plantaire hyperhidrose.

Oorzaken van zweetvoeten

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid