GezondheidGezondheid

Voeten verzorgen

Ze zijn de fundering van ons lichaam dus is voeten verzorgen zeker iets waar je best niet te licht over gaat.

Als we het hebben over voeten verzorgen dan hebben we het over het “onderhouden” en verzorgen van je voeten om ze gezond, comfortabel en aantrekkelijk te houden. Dit omvat het regelmatig wassen van je voeten met warm water en zeep, het goed drogen van je voeten, het trimmen van je teennagels, het hydrateren van je voeten met een vochtinbrengende crème en het dragen van schone sokken en goed passende schoenen.

Daarnaast kun je ook andere zorgmaatregelen nemen, zoals het behandelen van eelt, het verwijderen van likdoorns, het behandelen van schimmelinfecties, het masseren van je voeten om de bloedsomloop te stimuleren en het uitvoeren van oefeningen om de spieren in je voeten te versterken en flexibel te houden.

Het regelmatig verzorgen van je voeten kan helpen bij het voorkomen van pijnlijke voetproblemen, zoals eelt, likdoorns, blaren en schimmelinfecties, en het kan ook bijdragen aan het behoud van de algemene gezondheid en mobiliteit van je voeten.

voeten verzorgen
Ze zijn de fundering van ons lichaam dus is voeten verzorgen zeker iets waar je best niet te licht over gaat.

Hoe zelf je voeten verzorgen?

Het verzorgen van je voeten is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn. Hieronder vind je een aantal tips voor het verzorgen van je voeten:

 1. Was je voeten dagelijks met warm water en zeep. Droog ze grondig af, vooral tussen de tenen.
 2. Houd je voeten gehydrateerd door dagelijks een vochtinbrengende crème op je voeten aan te brengen. Zorg ervoor dat je de crème niet tussen je tenen aanbrengt, omdat dit de groei van schimmel kan bevorderen.
 3. Knip je teennagels recht af en niet te kort. Gebruik een nagelvijl om scherpe randen glad te maken.
 4. Draag comfortabele schoenen die goed passen en ademen. Vermijd schoenen met hoge hakken of smalle neuzen, omdat deze de voet kunnen beschadigen en pijn kunnen veroorzaken.
 5. Draag altijd schone sokken. Kies voor sokken van natuurlijke materialen, zoals katoen, die vocht absorberen en de voeten droog houden.
 6. Draag slippers of sandalen in openbare ruimtes zoals zwembaden, kleedkamers en douches om schimmelinfecties te voorkomen.
 7. Controleer je voeten regelmatig op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, blaren of ontstekingen. 
 8. Verwijder zelf eelt, pak schimmelvoeten aan en verzorg je schimmelnagels of ingegroeide nagels met onderstaande tips.
 9. Vermijd het delen van schoenen, sokken, handdoeken of nagelknippers met anderen om infecties te voorkomen.
 10. Maak eventueel een afspraak bij een pedicure voor een professionele voetverzorging of ga zelf aan de slag met onderstaande tips en de juiste producten aangeraden door pedicures die je vindt op de webshop.
 

Door deze tips te volgen, kun je je voeten gezond en comfortabel houden. Vergeet niet dat gezonde voeten de basis vormen van een actief en gelukkig leven!

Hoe best je voeten wassen?

Het wassen van je voeten is belangrijk om ze schoon en gezond te houden. Hier zijn de stappen om je voeten goed te wassen:

 1. Maak je voeten nat met lauw water. Het water mag niet te heet zijn, want dit kan de huid beschadigen.
 2. Breng zeep aan op je voeten en wrijf het in met je handen. Zorg ervoor dat je tussen je tenen wrijft en de onderkant van je voeten niet vergeet.
 3. Gebruik een washandje of een borstel om dode huidcellen en vuil te verwijderen. Wees voorzichtig en gebruik niet te veel druk, want dit kan de huid beschadigen.
 4. Spoel je voeten af met schoon water. Zorg ervoor dat alle zeep is verwijderd.
 5. Droog je voeten grondig af met een handdoek, vooral tussen je tenen.
 6. Breng indien gewenst een vochtinbrengende crème aan op je voeten.

Hoe zelf je nagels knippen?

Het knippen van je nagels is een eenvoudige taak die je thuis gemakkelijk kunt uitvoeren. Hier zijn de stappen om je nagels zelf te knippen:

 1. Begin met het verzamelen van de juiste hulpmiddelen. Je hebt een nagelknipper nodig, een nagelvijl (optioneel) en eventueel een nagelschaartje.
 2. Week je nagels een paar minuten in warm water om ze zachter te maken. Dit maakt het knippen van de nagels gemakkelijker.
 3. Knip je nagels recht af met een nagelknipper. Begin bij de zijkanten van je nagels en werk naar het midden toe. Knip niet te kort en laat een kleine witte rand over aan de uiteinden van je nagels.
 4. Gebruik een nagelvijl om de ruwe randen te vijlen en eventuele scherpe hoekjes of randen af te ronden.
 5. Herhaal de stappen 3 en 4 voor al je nagels.
 6. Als je nagels erg lang zijn, kun je ze eerst knippen met een nagelschaartje voordat je ze afknipt met een nagelknipper.
 7. Je kunt nu eventueel nagelriemen terugduwen met een nagelriemduwer en hydrateer de huid rondom de nagels met nagelriemolie of handcrème.

Hoe zelf eelt verwijderen?

Er zijn verschillende manieren om eelt op je voeten te verwijderen. Hier zijn enkele opties:

 1. Scrubben: Gebruik een voetvijl of een puimsteen om voorzichtig het bovenste laagje van de eelt te verwijderen. Week je voeten eerst in warm water om het proces gemakkelijker te maken. Scrub je voeten niet te hard, anders kun je de huid beschadigen.
 2. Eeltpleisters: Er zijn speciale eeltpleisters te koop die je op de eeltplekken kunt plakken. Deze pleisters bevatten vaak salicylzuur, dat de bovenste laag van de eelt oplost. Lees altijd de instructies op de verpakking en gebruik de pleisters niet op een geïrriteerde huid.
 3. Epsomzout: Voeg een handvol Epsomzout toe aan warm water en week je voeten hierin. Het zout kan helpen de huid te verzachten, waardoor het gemakkelijker wordt om de eelt te verwijderen.
 4. Olijfolie: Masseer een beetje olijfolie op de eeltplekken en laat het een paar minuten intrekken. Gebruik vervolgens een voetvijl om voorzichtig de bovenste laag van de eelt te verwijderen.
 

Onthoud dat het belangrijk is om voorzichtig te werk te gaan bij het verwijderen van eelt en om de huid niet te beschadigen. 

Hoe zelf best schimmelvoet verzorgen?

Schimmelvoet is een vervelende aandoening die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie op de huid van de voet. Het kan leiden tot jeuk, roodheid, schilfering en zelfs pijnlijke kloven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om schimmelvoet te behandelen en te voorkomen. Hieronder staan enkele tips:

 • Houd de voeten droog en schoon: Schimmels groeien goed in vochtige omgevingen, dus het is belangrijk om de voeten droog en schoon te houden. Droog je voeten goed af na het douchen of baden en draag schoenen en sokken die ademend zijn.
 • Gebruik een schimmeldodend middel: Er zijn veel over-the-counter (OTC) crèmes en zalven beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om schimmelinfecties te behandelen. Breng het middel volgens de instructies aan op de getroffen gebieden en blijf het gebruiken totdat de symptomen verdwijnen.
 • Gebruik tea tree olie: Tea tree olie heeft natuurlijke antischimmel eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van schimmelvoet. Breng een paar druppels tea tree olie aan op de getroffen gebieden en wrijf het zachtjes in de huid.
 • Verander regelmatig van schoenen en sokken: Het is belangrijk om regelmatig van schoenen en sokken te wisselen om de voeten droog en luchtig te houden. Draag ook schoenen die goed passen en ademend zijn.
 • Vermijd het delen van persoonlijke items: Vermijd het delen van persoonlijke items, zoals handdoeken en schoenen, met anderen om de verspreiding van schimmel te voorkomen.

Hoe zelf schimmelnagels verzorgen?

Schimmelnagels, ook wel bekend als kalknagels, kunnen erg ongemakkelijk en onaantrekkelijk zijn. Hieronder vindt u enkele tips voor het verzorgen van schimmelnagels:

 • Houd je nagels schoon en droog. Dit kan helpen voorkomen dat de schimmel zich verder verspreidt. Gebruik een zachte borstel en zeep om je nagels en de huid eromheen te reinigen. Droog je nagels grondig af met een schone handdoek.
 • Gebruik antischimmel producten. Er zijn verschillende vrij verkrijgbare antischimmel crèmes, gels en sprays beschikbaar die kunnen helpen bij het behandelen van schimmelnagels. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op.
 • Draag de juiste schoenen. Kies schoenen die ademend zijn en vermijd schoenen die te strak zitten. Verander uw sokken dagelijks en draag schoenen niet te lang achter elkaar. Als je vaak zweetvoeten hebt, kan je ook overwegen om antitranspirant poeder of spray te gebruiken.
 • Knip je nagels regelmatig. Houd je nagels kort en knip ze recht af. Gebruik een schone nagelknipper en desinfecteer deze na gebruik om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 • Vermijd het delen van persoonlijke items. Schimmelinfecties kunnen gemakkelijk worden overgedragen van persoon tot persoon. Vermijd het delen van handdoeken, nagelknippers en andere persoonlijke items.

Hoe zelf ingegroeide nagels verzorgen?

Ingegroeide nagels kunnen erg pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om ze te verzorgen:

 • Week je voet in warm water: Week je voet in warm water gedurende 15-20 minuten om de pijn te verminderen en de huid te verzachten.
 • Knip uw nagels recht: Knip uw nagels recht af in plaats van afgerond om te voorkomen dat de nagel in de huid groeit.
 • Duw de huid weg van de nagel: Gebruik een schone, steriele nagelvijl om voorzichtig de huid weg te duwen van de ingegroeide nagel. Wees voorzichtig om de huid niet te beschadigen.
 • Gebruik antibiotische crème: Breng een antibiotische crème aan op de ingegroeide nagel om infecties te voorkomen.
 • Bescherm de nagel: Draag losse schoenen en sokken om te voorkomen dat de nagel tegen de schoen wrijft.

Wat heb je nodig om zelf je voeten te verzorgen?

Een bak met warm water: Dit is nodig om je voeten te weken en te verzachten voordat je ze gaat behandelen.

 1. Zeep of badzout: Om je voeten te reinigen en te desinfecteren.
 2. Een nagelknipper: Om je nagels te knippen en ze op de juiste lengte te houden.
 3. Een nagelvijl: Om de randen van je nagels te vijlen en te polijsten.
 4. Een puimsteen of voetvijl: Om dode huidcellen en eelt te verwijderen en de huid van je voeten glad en zacht te houden.
 5. Een vochtinbrengende crème: Om je voeten te hydrateren en te voorkomen dat ze droog worden.
 6. Een nagelriemduwer en nagelriemolie: Om je nagelriemen terug te duwen en te hydrateren.
 

Met deze basisbenodigdheden kun je thuis gemakkelijk je voeten verzorgen en ze gezond en mooi houden. Vergeet niet om na het verzorgen van je voeten schone sokken aan te trekken en comfortabele schoenen te dragen om de gezondheid van je voeten te behouden.

Aandachtspunt over zelf je voeten verzorgen?

Als je klachten na zelf het voeten verzorgen niet verbetert, of als je ernstige of terugkerende problemen hebt, raadpleeg dan je pedicure of je huisarts voor verdere behandelingsopties. Als je diabetes hebt, raadpleeg dan een pedicure of je huisarts voordat je zelf thuis over gaat tot het verzorgen van je voeten.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid