GezondheidGezondheid

Likdoorns verwijderen

Wat zijn likdoorns?

Likdoorns zijn verharde huidlagen die ontstaan door de reactie van je huid op wrijving en druk. De kans dat je een likdoorn hebt, is als je volgende symptomen merkt op de punten en zijkanten van je voeten of tenen:

 • ruwe, taaie, vergelende plek met bultige of hobbelige huid
 • huid die gevoelig is voor aanraking
 • pijn bij het dragen van schoenen
 

Likdoorns verwijderen kan veilig en je kan zelfs toekomstige likdoorns eenvoudig vermijden. Lees verder voor meer tips over likdoorns verwijderen, likdoorns behandelen maar ook de kans op nieuwe likdoorns te verkleinen.

Hoe kan je zelf likdoorns verwijderen?

Als je zeker van bent dat je likdoorns hebt, dan kan je één van onderstaande methodes gebruiken waardoor likdoorns verwijderen zelf eenvoudig bij je thuis kan worden uitgevoerd.

Draag je veel schoenen die te klein zijn of slecht passen, dan is het aangeraden om deze schoenen weg te doen en een nieuw paar te kopen. Door goed passende schoenen vermijd je het vervelende likdoorns verwijderen omdat ze minder optreden.

Likdoorns verwijderen door ze weg te vijlen

je kan likdoorns verwijderen door ze weg te vijlen. Aangeraden is om volgende stappen te volgen:

 1. Week je voeten in een warm bad, al dan niet met Epsom-zout, azijn of listerine.
 2. Dep na het weken je voeten droog met een schone handdoek en hydrateer ze met een hydraterende lotion of cacaoboter.
 3. Doe dit dagelijks tot je likdoorns zacht zijn geworden.
 4. Je kan de likdoorns verwijderen nadat deze zacht en niet meer pijnlijk zijn. Dit doe je door met een puimsteen of vijl over de likdoorn te wrijven.
 5. Likdoorns verwijderen die tussen je tenen zitten doe je best met een nagelvijl omdat je, door de beperkte plaats, dan makkelijker over de likdoorns kan wrijven.
 6. Herhaal deze stappen totdat de likdoorn is verdwenen, wat soms toch een paar weken kan duren.

Ricinusolie en likdoornpleisters

Je wil likdoorns verwijderen, maar je wil ze liever niet wegvijlen, dan zijn er andere methoden. Je kan je voeten dagelijks weken zoals hierboven reeds is beschreven, daarna kan je onderstaande stappen volgen:

 1. Dep je voeten droog en breng ricinusolie aan. Dit is een plantaardige olie, deze olie staat ook gekend als Castorolie moest je ricinusolie deze niet onmiddellijk vinden.
 2. Na het aanbrengen van de ricinusolie op de likdoorn, ga je voorzichtig een likdoorn kussentje aanbrengen om de druk op de likdoorn en het pijnlijke gebied te verminderen. Zo kan je likdoorn genezen en kan je likdoorns verwijderen zonder er over te moeten vijlen.
 3. Zorg ervoor dat je na het aanbrengen van het likdoornkussentje sokken draagt die niet te strak zitten. Hou er ook rekening mee, dat als je sokken draagt, de ricinusolie vlekken kan achterlaten. Een oud paar sokken dragen is dus misschien een goed idee.
 4. Dit proces herhaal je dagelijks, ook hier kan het enkele weken duren tot de likdoorn volledig is verwijdert.

Vrij verkrijgbare producten

Je wil likdoorns verwijderen op een snellere manier om toch maar zo snel mogelijk van die vervelende likdoorn af te geraken. Dan zijn er vrij verkrijgbare mogelijkheden beschikbaar die ook veilig en effectief zijn.

Je kan likdoorn pleisters met salicylzuur kopen en deze op je likdoorns aanbrengen. Volg de aanwijzingen vermeld op de bijsluiter en houd er ook rekening mee dat likdoorns verwijderen op deze manier ook al twee weken kan duren.

Dit heb je nodig om zelf likdoorns te verwijderen

likdoorns verwijderen

Waar komen likdoorns voor?

Likdoorns kunnen op verschillende plaatsen op je voeten voorkomen, zoals:

 • onder je nagelbed
 • tussen je tenen
 • aan de zijkanten van je voeten
 • op de onderkant van je voeten
likdoorns verwijderen

Wanneer moet ik naar de pedicure?

Raadpleeg je pedicure als de bovenstaande behandelingen niet werken. Gespecialiseerde voetverzorgers zijn gespecialiseerd in likdoorns verwijderen. Zij hebben gespecialiseerd materiaal ter beschikking waardoor ze de lagen van de verharde huid kunnen schrapen, scheren of wegsnijden om de likdoorns te verwijderen.

Afhankelijk van de grootte van de likdoorn kan het enkele afspraken duren alvorens de likdoorns volledig verwijdert zijn.

likdoorns verwijderen

Hoe kan je likdoorns voorkomen?

De beste manier om likdoorns te voorkomen, waardoor likdoorns verwijderen overbodig is, is door ervoor te zorgen dat je comfortabele schoenen draagt die goed rond je voeten passen. Je moet je tenen gemakkelijk in je schoenen kunnen bewegen.

Als je je schoenen gaat inlopen, draag dan dikke sokken rond je voeten. Bij het inlopen is het misschien ook een goed idee om je voeten te bedekken met een ademend verband of compress op de plaatsen waar je regelmatig last hebt van likdoorns.

Je nagels goed knippen, is ook een aanrader. Lange teennagels zorgen er immers voor dat je tenen zich in een abnormale positie bevinden waardoor likdoorns kunnen optreden.

Besluit

Likdoorns treden niet zomaar op, maar je kan bij je thuis zelf likdoorns verwijderen op een eenvoudige manier. Hoe lang het duurt hangt af van de grootte van de likdoorns.

Als je regelmatig last hebt van likdoorns, dan is het een goed idee om ondersteunende en comfortabele schoenen te dragen.

GezondheidGezondheid

How to treat corns and calluses. (n.d.) aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/corns-and-calluses Mayo Clinic Staff. (2014, April 22). Corns and calluses: Definition
mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/basics/definition/con-20014462

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid