GezondheidGezondheid

voetbad met azijn

Waarom een voetbad met azijn?

We vragen veel van onze voeten. Ze dragen ons lichaam de hele dag rond, dan ook nog eens dikwijls terwijl de ongemakkelijke schoenen dragen. Het is geen wonder dat velen van ons blaren, pijn, geur en schimmel krijgen, ook voetschimmel zijn geen uitzonderingen.

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor je voetproblemen en je vindt deze gewoon in je keukenkast.

voetbad met azijn

Waarom azijn in je voetbad?

Azijn is een verdunde vorm van azijnzuur dat zowel veelzijdig als onschadelijk is. We gebruiken het om te koken en schoon te maken – maar nu kan je met een voetbad met azijn je vermoeide, pijnlijke en eventueel stinkende voeten behandelen.

Volgens een onderzoek is de schimmelwerende werking van azijn krachtiger dan die van andere voedingsmiddelen, terwijl het toch veilig genoeg is om te eten. Het is de actieve actie van azijn die wordt toegeschreven aan enkele van de meest opvallende voordelen. Azijn blijkt de groei van sommige soorten voetschimmels te vertragen.

OPMERKING: je moet de onderstaande behandelingen vermijden als je diabetes hebt. Mensen met diabetes moeten laten best hun pedicure de voetproblemen behandelen

Voor schimmelvoeten

Voetschimmel is een schimmelinfectie die de tenen aantast. De tenen zien er rood uit en de huid kan afbladderen. Voetschimmel verbrandt vaak en jeukt vaak.

Voor milde vormen van deze aandoening kan een voetbad met azijn goed werken. Door de schimmelwerende eigenschappen is azijn ook een goed idee voor mensen met schimmelnagels. Week je voeten dagelijks 10 tot 15 minuten in een voetbad met azijn totdat de infectie afneemt.

Je kan de tijdsduur van het weken geleidelijk verlengen. Het kan twee tot drie weken of zelfs langer duren voordat de symptomen op je voeten verbeteren. Als het er na een tijdje beter uit ziet wil dit zeggen dat je de schimmelinfectie lang genoeg hebt behandeld. 

Het is misschien een goed idee om je sokken ook in azijn te laten weken zodat eventuele schimmels ook verwijderd worden. Je sokken en bij uitbreiding je schoenen kan je ook behandelen met een schoenendroger.

Er zijn echter geen kwalitatieve onderzoeken die aantonen dat een voetbad met azijn zeer effectief is. Azijn is niet effectief voor alle soorten schimmels, maar er is weinig risico door het zelf proberen van deze thuisbehandeling.

Als de symptomen niet verbeteren, verergeren of zich over de voet verspreiden, roep je best de hulp in van een pedicure. Als je een verhoogde droogheid en barsten constateert op van en op je voeten, moet je mogelijk je voetbad met azijn niet meer dagelijks uitvoeren maar verminderen naar wekelijks. 

Je kan ook een hydraterende crème aanbrengen na het voetbad, dit kan nooit kwaad. Zorg wel dat je voeten voldoende zijn afgedroogd want natte voeten zijn een bron van voetschimmel.

Voor stinkende voeten

Azijn kan ook je voeten desinfecteren. Dit helpt bij het elimineren of verminderen van eventuele voetgeur door de bacteriën te verwijderen die zorgen dat je voeten gaan rieken.

Was je voeten eerst grondig met water en zeep voordat je een voetbad neemt. Neem vervolgens een ontspannen voetbad met azijn.

Naast het voetbad is je levensstijl aanpassen ook belangrijk om over na te denken als je het gevecht aangaat met riekende voeten.

Draag bijvoorbeeld leren schoenen of sneakers, je kan zelfs modebewust zorgen voor je voeten. Deze laten je voeten ademen, in tegenstelling tot schoenen gemaakt van plastic materialen. Draag ook ademende bamboe sokken. In huis kan je ook rondlopen op blote voeten, dit zorgt dat je voeten de kans krijgen om voldoende te drogen.

Enkele extra tips

  • Draag ademende sokken van katoen of wol of nog beter bamboe sokken.
  • Draag sneakers of leren schoenen, zodat je voeten voldoende kunnen ademen.
  • Stap rond op blote voeten bij je thuis.
  • Zorg dat je schoenen goed droog zijn zodat ze geen kans krijgen tot schimmelvorming. De beste oplossing is een speciale schoenendroger die ook nog eens je schoenen steriliseren. 

Voor wratten

Azijn is een niet agressief product om dode huid te verwijderen, dus je kan het ook gebruiken om eelt en wratten te behandelen. Na het voetbad kan je je voeten vijlen met een puimsteen om de verharde huid te verwijderen. Eventueel kan je de azijn ook rechtstreeks op de aangetaste plekken aanbrengen met een watje.

Voor droge voeten

Een voetbad met azijn kan ook je droge, gebarsten voeten kalmeren. Gebruik koud water, want heet water vergroot de kans dat je huid gaat uitdrogen. Neem ’s avonds een voetbad om na het voetbad je voeten in te smeren met een hydraterende crème op maat van je voeten vervolgens trek je sokken aan. 

Te veel voetbaden of te lang weken kan ervoor zorgen dat je voeten echter nog droger worden, dus gebruik dit type voetbad niet te vaak als je het wil gebruiken voor droge en gebarsten voeten.

voetbad met azijn

Hoe maak je een voetbad met azijn?

Azijn doet geen pijn aan je voeten. Desondanks moet je het nog steeds verdunnen voor een voetbad. Over het algemeen is gaat men uit dat 1 deel azijn op 2 delen water een goede verhouding is. Als je voetbad met azijn goed verdraagt en geen verschil opmerkt, kan je steeds een sterkere verhouding proberen.

Terwijl het voetbad op zicht sterk ruikt, zal de geur verdwijnen nadat de azijn van je voeten is opgedroogd. Je kunt ook etherische oliën gebruiken om de geur iets te veranderen.

Samenvatting

Azijn is een goedkoop product en er een voetbad van maken is een eenvoudige remedie voor verschillende voetproblemen. Om nog maar te zwijgen dat een voetbad na een lange dag behoorlijk ontspannend kan zijn.

How to stop smelly feet. (2018). nhs.uk/livewell/foothealth/pages/smellyfeet.aspx

Nail fungus: Polish, cream or tablets? (2018). ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279546/

Pundir R, et al. (2010). Screening for antifungal activity of commercially available chemical food preservatives. globalresearchonline.net/journalcontents/volume5issue2/Article-005.pdf

 

Rogawansamy S., et al. (2015). An evaluation of antifungal agents for the treatment of fungal contamination in indoor air environments. DOI: 10.3390/ijerph120606319

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid