GezondheidGezondheid

Tea tree olie

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie, ook bekend als melaleuca-olie, is een populaire etherische olie die wordt gewonnen uit de bladeren van de theeboomplant, wetenschappelijk bekend als Melaleuca alternifolia.

Het is een natuurlijk antimicrobieel, antiseptisch en ontstekingsremmend middel en wordt veel gebruikt in verschillende huidverzorgings- en medicinale producten.

Het heeft een frisse, medicinale geur en is helder tot lichtgeel van kleur. Het bevat verschillende verbindingen, waaronder terpinen-4-ol, die verantwoordelijk zijn voor de therapeutische eigenschappen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen van tea tree-olie zijn de behandeling van acne, roos, voetschimmel, schimmelinfecties en insectenbeten. Het kan ook worden gebruikt als natuurlijke huishoudelijke reiniger en ontsmettingsmiddel.

Het is echter belangrijk op te merken dat de olie giftig kan zijn als het wordt ingenomen of in overmatige hoeveelheden wordt aangebracht, dus het moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt en altijd vóór gebruik worden verdund. Bovendien kan het bij sommige personen huidirritatie of allergische reacties veroorzaken, dus het wordt aanbevolen om een patch-test uit te voeren voordat u het op grotere delen van de huid gebruikt.

tea tree olie
Tea tree olie , is een populaire etherische olie die wordt gewonnen uit de bladeren van de theeboomplant

Waarvoor kan je tea tree olie gebruiken?

Tea tree olie wordt vaak gebruikt vanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van tea tree olie:

 1. Acne: Het kan helpen bij het verminderen van acne en puistjes. Breng een paar druppels  olie aan op een watje of een schone vinger en breng het aan op de getroffen gebieden..
 2. Schimmelinfecties: De olie kan worden gebruikt om verschillende schimmelinfecties, zoals voetschimmel en nagelschimmel, te behandelen vanwege zijn antischimmel eigenschappen.
 3. Luizen: Je kan het ook gebruiken om hoofdluis te behandelen vanwege zijn insectenwerende eigenschappen.
 4. Huidirritaties: Soms kan het helpen bij het verminderen van ontsteking en roodheid bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
 5. Wondverzorging: Het kan worden gebruikt om wonden te behandelen vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen om de groei van bacteriën te verminderen en infecties te voorkomen.
 6. Tandheelkundige gezondheid: De olie kan helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking en het bestrijden van tandbederf vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen.
 7. Huidverzorging: De olie kan worden gebruikt als een natuurlijk alternatief voor reinigingsmiddelen en toners vanwege zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.
 8. Haarverzorging: De olie kan helpen bij het bestrijden van roos en het bevorderen van een gezonde hoofdhuid. Voeg een paar druppels Tea Tree olie toe aan je shampoo of conditioner en masseer het in je haar en hoofdhuid.
 9. Luchtverfrisser: De olie kan helpen bij het verwijderen van nare geurtjes. Voeg een paar druppels Tea Tree olie toe aan een diffuser en laat het de lucht zuiveren en opfrissen.
 10. Reinigingsmiddel: De olie kan helpen bij het reinigen van oppervlakken en het doden van ziektekiemen. Meng een paar druppels Tea Tree olie met water en gebruik het als reinigingsmiddel voor oppervlakken.
 

Let op: Mag niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht, omdat het irritatie kan veroorzaken. Verdun het altijd met een dragerolie, zoals kokosolie of amandelolie, voordat je het op de huid aanbrengt.

Geschiedenis van tea tree olie

Het is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia, een boom die oorspronkelijk voorkomt in Australië. De olie heeft een frisse, kruidige geur en wordt al eeuwenlang gebruikt door de inheemse Australiërs vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

De geschiedenis van tea tree olie gaat terug tot de tijd van de Aboriginals in Australië, die de bladeren van de Melaleuca alternifolia gebruikten voor de behandeling van verschillende aandoeningen. De olie werd bijvoorbeeld gebruikt om wonden te behandelen, insectenbeten te verzachten en huidaandoeningen te verlichten.

In de vroege jaren 1900 werd tea tree olie voor het eerst wetenschappelijk onderzocht door de Australische chemicus Arthur Penfold. Hij ontdekte dat de olie een krachtige antibacteriële werking heeft en dat het effectief kan zijn bij de behandeling van infecties en andere aandoeningen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze olie gebruikt door soldaten als een natuurlijk antisepticum om wonden en infecties te behandelen. Na de oorlog begon de olie aan populariteit te winnen in Australië als een natuurlijk middel tegen acne, schimmelinfecties en andere huidaandoeningen.

In de jaren 1970 en 1980 begon tea tree olie ook internationaal aan populariteit te winnen. Tegenwoordig wordt het gebruikt in een breed scala aan producten, waaronder shampoo, zeep, tandpasta en huidverzorgingsproducten.

Hoewel het nog steeds voornamelijk geproduceerd wordt in Australië, wordt het nu wereldwijd gebruikt en wordt het beschouwd als een belangrijk ingrediënt in de natuurlijke huidverzorging en alternatieve geneeskunde.

Is tea tree olie gevaarlijk?

Het is over het algemeen veilig bij uitwendig gebruik in de aanbevolen hoeveelheden. Het kan echter irritatie en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen, vooral bij mensen met een gevoelige huid. In sommige gevallen kan het gebruik van tea tree olie leiden tot huiduitslag, roodheid, zwelling, blaren of branderigheid.

Het is ook belangrijk om op te merken dat tea tree olie giftig kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Het kan maagklachten, diarree, misselijkheid, braken, duizeligheid en zelfs coma veroorzaken.

Als je tea tree olie wilt gebruiken, is het altijd verstandig om eerst een klein beetje op een klein deel van de huid te testen om te controleren of er geen irritatie of allergische reacties optreden. Het is ook belangrijk om het niet in te nemen en het buiten bereik van kinderen te houden. Als je twijfelt over het gebruik van tea tree olie, neem dan contact op met een arts of een pedicure.

Hoe tea tree olie gebruiken?

Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen voor het gebruik van tea tree olie:

 • Verdun de olie: Tea tree olie kan irriterend zijn voor de huid als het puur wordt gebruikt. Verdun het daarom altijd met een dragerolie, zoals olijfolie, amandelolie of kokosolie, voordat je het op je huid aanbrengt. De gebruikelijke verhouding is 1 deel tea tree olie op 10 delen dragerolie.
 • Test op allergische reacties: Voordat je tea tree olie op grote delen van je huid gebruikt, test je best eerst op een klein stukje van je huid om te controleren op allergische reacties.
 • Gebruik het niet inwendig: Tea tree olie is niet bedoeld voor inwendig gebruik en kan schadelijk zijn als het wordt ingenomen.
 • Gebruik het voor acne: Tea tree olie kan helpen bij het verminderen van acne doordat het de bacteriën bestrijdt die acne veroorzaken. Breng het aan op de aangetaste gebieden met een wattenstaafje of meng het met je dagelijkse gezichtsreiniger.
 • Gebruik het als antiroosmiddel: Tea tree olie kan helpen bij het verminderen van roos door de hoofdhuid te reinigen en de groei van schimmels te verminderen. Voeg enkele druppels tea tree olie toe aan je shampoo en masseer het in je hoofdhuid.
 • Gebruik het als natuurlijk insectenwerend middel: Tea tree olie heeft insectenwerende eigenschappen en kan helpen bij het afweren van muggen, teken en andere insecten. Meng het met water in een sprayfles en spuit het op je huid of op oppervlakken.
 • Gebruik het voor schimmelinfecties: Tea tree olie kan helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties zoals voetschimmel en nagelschimmel. Breng het aan op de aangetaste gebieden met een wattenstaafje of meng het met een dragerolie en breng het aan op de huid.
 

Let op: als je last hebt van ernstige huidaandoeningen of als je twijfelt over het gebruik van tea tree olie, raadpleeg dan altijd eerst een arts

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid