GezondheidGezondheid

Dragerolie in voetbad

Waarom dragerolie in voetbad?

Dragerolieën zijn plantaardige oliën en worden gebruikt om etherische oliën in je voetbad te verdunnen. Etherische oliën zijn krachtig en kunnen irritatie veroorzaken wanneer deze rechtstreeks in contact komen met je huid. Dat is waar de term dragerolie vandaan komt, de olie op de huid dragen.

De meeste drageroliën zijn reukloos of slechts licht geparfumeerd en hebben geen invloed op de therapeutische eigenschappen van etherische oliën. Je kan drageroliën alleen in je voetbad toevoegen, maar het kan ook in combinatie met andere oliën om je huid te voeden.

Welke dragerolie toevoegen in je voetbad?

Er zijn veel drageroliën verkrijgbaar. De meeste zijn geschikt om samen met elke etherische olie te gebruiken, maar je moet een paar dingen overwegen voordat je er een kiest. Spring  niet onmiddellijk in je auto om naar de supermarkt rijden om een bijvoorbeeld een fles olijfolie te kopen.

Koop alleen dragerolieën van therapeutische kwaliteit. Zoek naar oliën die koudgeperst, 100 procent puur en zonder additieven of conserveermiddelen zijn. Als je dan toch bakolie uit de supermarkt als dragerolie in voetbad wil gebruiken, kies dan voor koudgeperste, biologische varianten.

Onderstaande lijst bevat populaire dragerolieën die worden gebruikt om etherische oliën te verdunnen voor aromatherapie, massage en huidverzorging. De lijst is misschien niet volledig, maar het is alvast een goede start.

1. Kokosolie

Kokosolie is een eetbare olie gemaakt van het vlees van rijpe kokosnoten. Het is verkrijgbaar in verfijnde of ongeraffineerde varianten.

Ongeraffineerde kokosolie is afkomstig van vers kokosvlees. Het wordt niet verwerkt met chemicaliën en behoudt zijn kokosaroma en -smaak.

Geraffineerde kokosolie is afkomstig van gedroogd kokosvlees, ook wel kopra genoemd. Verfijnde kokos is niet helemaal natuurlijk en wordt niet aanbevolen om te gebruiken als dragerolie.

Kokosolie als dragerolie in voetbad

Kokosolie bevat huidverzorgende vetzuren en polyfenolen, waardoor het een uitstekende dragerolie is voor massageoliën en huidverzorgingsproducten.

2. Jojoba-olie

Jojoba-olie komt uit de zaden van de jojoba-plant. Het heeft een delicaat, nootachtig aroma. Technisch gezien is jojoba geen olie, maar een was met krachtige hydraterende eigenschappen. Je kan stellen dat het talg, de natuurlijke huidolie, nauw nabootst.

Het gebruik van jojoba-olie kan de olieproductie van de huid bij acnegevoelige mensen helpen verminderen door de huid te laten denken dat er voldoende olie is geproduceerd.

Jojoba-olie als dragerolie in voetbad

Jojoba-olie trekt gemakkelijk in de huid en verstopt de poriën niet. Dit maakt het een goede dragerolie-optie voor massageoliën, gezichtsbevochtigers en badoliën.

3. Abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie wordt gemaakt van abrikozenpitten. Het is een verzachtende olie met veel vetzuren en vitamine E. Het wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en heeft een licht zoete, nootachtige geur. Je kan eetbare abrikozenpitolie alleen voor cosmetisch gebruik kopen.

Abrikozenpitolie als dragerolie in voetbad

Abrikozenpitolie zou de geïrriteerde, jeukende huid helpen verzachten en kalmeren. Gebruik het als dragerolie om massageoliën, badolie en haarverzorgingsproducten te maken.

4. Zoete amandelolie

Zoete amandelolie heeft een sterk, nootachtig aroma. Het is een eetbare olie gemaakt is van de pitten van zoete amandelen. De olie is licht van gewicht, absorbeert gemakkelijk, en is een geweldige vocht inbrengende crème voor de droge huid.

Het wordt ook gebruikt in de algemene aromatherapie, maar de sterke geur kan het aroma van etherische olie maskeren.

Abrikozenpitolie als dragerolie in voetbad

Zoete amandelolie is een van de meest populaire drageroliën voor huidverzorging. Het is geweldig in massageoliën, badoliën en zeep.

5. Olijfolie

Olijfolie is afkomstig van geperste olijven. Het is vooral bekend als een gezonde, eetbare olie met een fruitig aroma, maar het wordt ook in de aromatherapie gebruikt als dragerolie.

Extra vierge olijfolie heeft de voorkeur voor aromatherapie en huidverzorgingspreparaten. De geur van olijfolie kan de geur van sommige etherische oliën verstoren.

Olijfolie als dragerolie in voetbad

Het zit boordevol vetzuren en plantensterolen, waardoor het uitstekend geschikt is voor het reinigen en hydrateren van de droge huid. Gebruik olijfolie als dragerolie voor massage, gezichtsreinigers, haarverzorging en zelfgemaakte zeep.

6. Arganolie

Arganolie wordt gemaakt van pitten die in de vrucht van arganbomen zitten, die inheems zijn in Marokko. De olie is eetbaar en wordt traditioneel gebruikt om het lichaam van binnen en van buiten te voeden. Het heeft een nootachtig aroma en is rijk aan vitamine A en E, maar ook aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Arganolie als dragerolie in voetbad

Arganolie kan helpen bij de behandeling van droge huid, droog haar, rimpels en huidontsteking. Dit maakt het een uitstekende dragerolie voor algemene huidverzorging en massageoliën.

7. Rozenbottelolie

Rozenbottels zijn de zaden van de Rosa rubiginosa-struik of de Rosa moschata-struik. De bloemen van beide struiken zien er anders uit dan traditionele rozen. Wanneer deze bloemen afsterven en hun bloembladen laten vallen, blijft de rozenbottel achter. Rozenbottelolie wordt geperst uit rozenbottels.

Rozenbottelolie ruikt echter niet naar een roos. Het heeft een nootachtige, aardse geur.

Rozenbottelolie als dragerolie in voetbad

Rozenbottelolie bevat veel vitamine A en C. Vitamine A is een natuurlijke retinoïde die veroudering tegengaat, en beide vitamines kunnen de effecten van de zon op je huid helpen omkeren. Gebruik het als dragerolie voor remedies tegen droge huid, massageoliën en vocht inbrengende crèmes.

8. Zwartzaadolie

Zwartzaadolie wordt gemaakt van de Nigella sativa-plant. Hoewel het minder bekend is dan andere drageroliën, is het rijk aan onverzadigde en verzadigde vetzuren. Er wordt ook gedacht dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Zwartzaadolie als dragerolie in voetbad

Zwartzaadolie wordt vaak gebruikt als een volkse remedie om huidaandoeningen, waaronder eczeem, acne en psoriasis, te verzachten. Met dit in gedachten is het een uitstekende keuze voor gezichtsverzorging, massageoliën en algemene huidverzorging.

9. Druivenpitolie

Druivenpitolie is afkomstig van druivenpitten. Het is een bijproduct van het wijnbereidingsproces. Het is rijk aan vitamine E, een voedingsstof waarvan wordt aangenomen dat het de huid geneest en rimpels vermindert, hoewel wetenschappelijk onderzoek inconsistent is.

Druivenpitolie als dragerolie in voetbad

Druivenpitolie is licht van gewicht, wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en heeft een neutrale geur. Het is een goede dragerolie om te gebruiken met etherische oliën om lichaamsoliën en massageoliën te maken.

10. Avocado olie

Avocado olie is een zware, dikke, eetbare olie gemaakt van avocadofruit. Het heeft een nootachtig aroma.

Avocado olie bevat veel oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur waarvan wordt aangenomen dat het helpt bij een droge, beschadigde huid.

Avocado olie als dragerolie in voetbad

Dit kan een goede dragerolie zijn voor remedies tegen droge huid en lichaamscrèmes – tenzij je last hebt van acne. Avocado-olie kan de talgproductie verhogen, dus als je huid gevoelig is voor acne, neem dan voor gebruik contact op met je dermatoloog.

11. Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een eetbare olie die wordt gewonnen uit zonnebloempitten. Het heeft een neutrale geur.

Er wordt gezegd dat de olie werkt als een huidbarrière tegen gifstoffen en ziektekiemen die infecties veroorzaken, waardoor het een uitstekende keuze is voor een geïrriteerde huid.

Zonnebloemolie als dragerolie in voetbad

Er wordt gedacht dat het de huid verzacht, de huid hydrateert en irritatie kalmeert, dus voeg deze dragerolie toe aan uw massageoliën of gebruik deze voor algemene huidverzorging.

Hoe dragerolie te mengen met etherische oliën

Koop best koudgeperste drageroliën. Hoewel de meeste drageroliën geen allergische reactie veroorzaken, kan je voor gebruik een “patchtest” uitvoeren.

Om een “patchtest” uit te voeren:

  • Voeg een kleine hoeveelheid dragerolie toe aan de binnenkant van je pols of net onder je oor.
  • Bedek de olie met een verband.
  • Controleer na 24 uur het gebied waar je de olie aanbracht.
  • Als irritatie optreedt, grondig spoelen en toekomstig gebruik vermijden.
 

Als je allergisch bent voor noten, mag je geen oliën gebruiken die zijn afgeleid van noten. Dit omvat zoete amandelolie, arganolie en abrikozenpitolie.

Besluit

Dragerolie in voetbad gebruiken maakt het mogelijk om etherische oliën veilig te gebruiken. Ze helpen ook je huid te voeden en te hydrateren. Niet alle oliën zijn echter goede drageroliën. Gebruik geen dingen als boter, vaseline en minerale olie.

Welke olie je ook kiest, gebruik het niet op je lippen, ogen of andere gevoelige gebieden wanneer het is gemengd met een etherische olie.

GezondheidGezondheid

Ahmad A, et al. (2013). A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. DOI:
10.1016/S2221-1691(13)60075-1 Angelo G. (2012). Vitamin A and skin health. lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-A Darmstadt GL, et al. (2008). Effect of skin barrier therapy on neonatal mortality rates in preterm infants in Bangladesh: A randomized, controlled, clinical trial [Abstract]. pediatrics.aappublications.org/content/121/3/522.long?sso=1&sso_redirect_count=1&nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token Exploring aromatherapy: Methods of application. (n.d.). naha.org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/methods-of-application/ Guillaume D, et al. (2011). Argan oil. altmedrev.com/publications/16/3/275.pdf Jojoba oil. (n.d.). Everything you need to know about jojoba oil. acne.org/jojoba-oil.html Michels AJ. (2011). Vitamin C and skin health. lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C Oakley A, et al. (2014). What causes acne? dermnetnz.org/topics/what-causes-acne/

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid