GezondheidGezondheid

Pes valgus

pes valgus
Oorzaak en behandeling van pes valgus

Wat is pes valgus?

Pes valgus is een medische term die wordt gebruikt om een voetmisvorming te beschrijven waarbij de hiel naar buiten en weg van de middellijn van het lichaam gekanteld is, terwijl de voorvoet (het voorste deel van de voet) naar binnen is gedraaid in de richting van de middellijn. Deze aandoening staat ook wel bekend als “valgusvoet” of “platvoet valgus.”

Pes valgus kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen en verschillende onderliggende oorzaken hebben. Bij kinderen kan het een ontwikkelingsprobleem zijn dat meestal oplost naarmate het kind groeit. Bij volwassenen kan het het gevolg zijn van verschillende factoren zoals genetica, letsel of medische aandoeningen zoals artritis.

De symptomen van pes valgus kunnen variëren, maar kunnen onder andere pijn, instabiliteit en moeite met lopen omvatten. In sommige gevallen kan het geassocieerd worden met andere voetproblemen zoals hallux valgus (scheve grote teen) of hamerteen.

De behandeling voor pes valgus hangt af van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak. Conservatieve behandelingen kunnen het dragen van orthopedische hulpmiddelen of speciale schoenen, fysiotherapie en oefeningen om de spieren van de voet en enkel te versterken, omvatten. In ernstigere gevallen kan chirurgische ingreep nodig zijn om de misvorming te corrigeren en de symptomen te verlichten. 

Als je vermoedt dat je pes valgus hebt of last hebt van voetpijn of ongemak, is het raadzaam om een zorgverlener of orthopedisch specialist te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsplan.

Wat zijn de oorzaken van pes valgus?

Pes valgus kan verschillende oorzaken hebben, en de exacte oorzaak kan variëren van persoon tot persoon. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van pes valgus:

 1. Genetische aanleg: Soms speelt genetica een rol bij de ontwikkeling van pes valgus. Als er familieleden zijn met platvoeten of andere voetafwijkingen, kan dit het risico vergroten.
 2. Verkeerde schoenen: Het dragen van ongeschikte schoenen met onvoldoende ondersteuning of schoenen met hoge hakken kan de kans op pes valgus vergroten.
 3. Overgewicht: Overgewicht kan de belasting op je voeten vergroten, wat de ontwikkeling van platvoeten kan bevorderen.
 4. Letsel: Een verwonding aan de voet of enkel kan de anatomie van de voet veranderen en pes valgus veroorzaken.
 5. Spierzwakte: Zwakte in de spieren van de voet en enkel kan leiden tot een verminderd vermogen om de voetboog te ondersteunen, wat kan leiden tot platvoeten.
 6. Neuromusculaire aandoeningen: Sommige neuromusculaire aandoeningen, zoals spierdystrofie, kunnen de spierfunctie in je voeten aantasten en bijdragen aan pes valgus.
 7. Veroudering: De natuurlijke veroudering van gewrichten en spieren kan de voetstructuur beïnvloeden en leiden tot platvoeten bij oudere volwassenen.
 8. Onderliggende medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, kunnen de gewrichten aantasten en pes valgus veroorzaken.
 

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met deze risicofactoren pes valgus zal ontwikkelen. De exacte oorzaak kan variëren en kan soms het resultaat zijn van een combinatie van factoren. Als je symptomen van pes valgus ervaart of bezorgd bent over de gezondheid van je voeten, is het raadzaam om een arts of een orthopedisch specialist te raadplegen voor een grondige evaluatie en advies over de behandeling.

Hoe pes valgus voorkomen?

Het voorkomen van pes valgus, of platvoeten, kan niet altijd volledig worden gegarandeerd, vooral als genetische factoren een rol spelen. Maar er zijn enkele maatregelen en gewoonten die je kunt overwegen om het risico op het ontwikkelen van pes valgus te verminderen:

 1. Draag goede schoenen: Kies schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden aan de voetboog en de enkel. Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken of platte zolen voor langere periodes, tenzij dit medisch noodzakelijk is.
 2. Let op je gewicht: Overgewicht kan de druk op je voeten vergroten en het risico op platvoeten verhogen. Het handhaven van een gezond gewicht kan helpen.
 3. Bouw voet- en enkelspierkracht op: Regelmatige oefeningen gericht op het versterken van de spieren van de voetboog, enkel en kuitspieren kunnen de stabiliteit van de voet verbeteren. Overweeg oefeningen zoals voetboogversterkende oefeningen, enkelstabilisatieoefeningen en kuitspieroefeningen.
 4. Stretch en mobiliseer: Zorg voor regelmatige rekoefeningen voor de kuitspieren en de achillespees om flexibiliteit te behouden en de voetboog te ondersteunen.
 5. Let op je houding: Een goede lichaamshouding kan de belasting op je voeten verminderen. Let erop dat je rechtop staat en loopt.
 6. Draag orthopedische inlegzolen: Als je merkt dat je voeten gevoelig zijn voor platvoeten, kan het dragen van orthopedische inlegzolen (steunzolen) die de voetboog ondersteunen, nuttig zijn. 
 7. Regelmatige controles: Als je merkt dat je voetproblemen hebt of als je een verhoogd risico hebt op pes valgus vanwege genetica of andere factoren, is het verstandig om regelmatig je voeten te laten controleren door een medisch professional.
 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle gevallen van pes valgus kunnen worden voorkomen, maar deze maatregelen kunnen helpen het risico te verminderen en de algemene gezondheid van je voeten te bevorderen. Als je al tekenen van pes valgus hebt, is het raadzaam om een arts of een orthopedisch specialist te raadplegen voor advies over de behandeling en verdere preventieve maatregelen.

Hoe pes valgus behandelen?

De behandeling van pes valgus (platvoeten) kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, de leeftijd van de persoon en de symptomen die optreden. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Conservatieve behandeling:
  1. Orthopedische inlegzolen (steunzolen): Deze zijn ontworpen om de voetboog te ondersteunen en de juiste positie van de voet te bevorderen.
  2. Aangepaste schoenen: In sommige gevallen kunnen speciale schoenen worden aanbevolen die extra ondersteuning bieden en de voet in de juiste positie houden.
  3. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan oefeningen en therapieën aanbevelen om de spieren van de voet en enkel te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de algehele stabiliteit van de voet te vergroten.
  4. Rekoefeningen: Gerichte rekoefeningen voor de kuitspieren en de achillespees kunnen helpen om de flexibiliteit te behouden en de voetboog te ondersteunen.
 2. Medicatie: In sommige gevallen kan pijnmedicatie of ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen als deze symptomen aanwezig zijn.
 3. Chirurgische behandeling: In zeldzame gevallen, wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn en er ernstige symptomen of complicaties optreden, kan chirurgische ingreep worden overwogen. Chirurgie kan verschillende doelen hebben, zoals het herstellen van de voetboog, het corrigeren van misvormingen, het aanpassen van de spieren of het verwijderen van overtollig botweefsel.
 

De keuze voor de behandeling hangt af van de individuele omstandigheden. Het is belangrijk om een arts of orthopedisch specialist te raadplegen voor een grondige evaluatie en een behandelingsplan op maat. Vroegtijdige behandeling kan helpen om symptomen te verlichten en verdere complicaties te voorkomen. Het is ook belangrijk om de aanbevelingen van de medische professional op te volgen en eventuele follow-upafspraken na te komen om de voortgang van de behandeling te beoordelen.

Wat zijn de gevolgen van pes valgus?

Pes valgus, of platvoeten, kan verschillende gevolgen hebben, variërend van milde symptomen tot meer ernstige problemen. De gevolgen kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van de ernst van de aandoening en andere individuele factoren. Enkele mogelijke gevolgen van pes valgus zijn:

 1. Pijn en ongemak: Personen met platvoeten kunnen pijn en ongemak ervaren in je voeten, enkels, benen, knieën en zelfs de onderrug. Dit kan resulteren uit de veranderingen in de voetstructuur en de extra belasting die op andere gewrichten wordt geplaatst.
 2. Vermoeidheid: Platvoeten kunnen leiden tot vermoeidheid in je voeten en benen, vooral na langdurig staan of lopen.
 3. Beperkte mobiliteit: Sommige personen met pes valgus kunnen beperkte bewegingsvrijheid ervaren, wat hun vermogen om te lopen, rennen en deelnemen aan fysieke activiteiten kan beïnvloeden.
 4. Houdingsproblemen: Platvoeten kunnen de lichaamshouding beïnvloeden en leiden tot compenserende houdingsproblemen, wat op zijn beurt rugpijn en andere problemen kan veroorzaken.
 5. Verhoogd risico op blessures: De veranderingen in de voetstructuur kunnen het risico op het ontwikkelen van andere voetproblemen, zoals hielspoor, plantaire fasciitis, enkelverstuikingen en stressfracturen, vergroten.
 6. Verminderde kwaliteit van leven: De pijn, vermoeidheid en beperkingen in mobiliteit kunnen de algehele kwaliteit van leven van iemand met pes valgus beïnvloeden, vooral als de aandoening niet goed wordt beheerd.
 

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met platvoeten ernstige gevolgen zal ervaren, en sommige personen kunnen helemaal geen symptomen hebben. De behandeling van pes valgus kan helpen om de symptomen te verlichten en verdere complicaties te voorkomen. 

Als je symptomen van pes valgus hebt of je zorgen maakt over de gezondheid van je voeten, is het raadzaam om een arts of een orthopedisch specialist te raadplegen voor een juiste evaluatie en advies over de behandeling. Tijdige interventie kan helpen om de gevolgen van pes valgus te minimaliseren.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid