GezondheidGezondheid

Teennagels knippen

teennagels knippen
Je teennagels juist knippen is uitermate belangrijk.

Waarom teennagels knippen?

Je teennagels knippen is zeer belangrijk om bepaalde pijnlijke aandoeningen zoals ingegroeide teennagels te voorkomen. Dit is een aandoening waardoor de nagels gaan krullen en in de huid groeien wat soms ook wel kan leiden tot infecties.

Er zijn zes aandachtspunten of stappen zoals je zelf wil noemen om je teennagels op een goede manier te knippen.

Hoe teennagels knippen?

1. Gebruik de juiste nagelknipper

Het belangrijkste is dat je de juiste nagelknipper in huis haalt voor het teennagels knippen. Een nagelknipper of pedicuretang kan al voldoende zijn maar je kan nog beter aan de slag met een pedicure set. Het is aangeraden om geen gewone scharen of andere materialen te gebruiken die niet ontworpen zijn voor het teennagels knippen.

Eigenlijk zou je twee nagelknippers in huis moeten hebben: een nagelknipper voor je vingers en een nagelknipper voor je tenen. Dit is belangrijk omdat je teennagels breder en dikker zijn dan de nagels van je vingers. Daarom moet je voor teennagels knippen een grotere nagelknipper gebruiken. Bovendien ga je op die manier ook de kans op een mogelijke schimmelverspreiding tussen je voeten en handen beperken.

Zorg steeds voor dat je de nagelknipper tussen elk gebruik grondig schoonmaakt zodat je op die manier ook geen kruisbestuiving krijgt van eventuele bacteriën en schimmels.

2. Knipfrequentie

Een tweede belangrijke stap is de frequentie dat je gaat teennagels knippen. De meeste mensen hun teennagels groeien ongeveer 2 mm per maand. Dus je kan stellen dat je ongeveer elke 6-8 weken overgaat tot teennagels knippen.

Hierbij laten we uiteraard buiten beschouwing dat als je een actief persoon of atleet bent, vooral hardlopers, het misschien comfortabeler is je nagels iets vaker te knippen.

3. Nat of droog je teennagels knippen?

Het is een veel gestelde vraag: “Moet ik teennagels knippen voor of na het douchen”? Het is een feit dat droge teennagels minder snel zullen buigen of scheuren wanneer je ze gaat knippen. Op die manier ga je een vlakkere “snijrand” krijgen.

Voor mensen met erg dikke teennagels zal het knippen gemakkelijker gaan na het douchen omdat je nagels al wat zachter zijn.

Moest het toch lastig zijn om je nagels droog te knippen dan zijn er ook speciale producten in de handel die op je nagels kan aanbrengen om deze te verzachten.

4. Tijd tussen verschillende knipbeurten

De vierde stap is bepalen hoe lang je je teennagels laat worden tot je ze opnieuw gaat knippen. Dit is uiteraard heel belangrijk omdat het te kort knippen van je nagels het risico op ingegroeide teennagels kan vergroten. Langs de andere kant als je je teennagels te lang laat worden dan is de kans weer groter dat ze ergens achter blijven haken en kunnen scheuren.

Het is algemeen aanbevolen om je teennagels op een lengte van ongeveer 1 tot 2 mm te houden.

hoe teennagels knippen

5. Hoe je teennagels knippen

De vijfde stap is het eigenlijke knippen van je teennagels. Om pijnlijke ingegroeide teennagels te voorkomen knip je je teennagel steeds recht af. De meeste mensen vinden dit het gemakkelijkste om te doen in twee stappen. De eerste stap is om met de nagelknipper iets van de zijkant een rechte snede te creëren. De tweede stap is om de rechte lijn verder af te knippen.

teennagels knippen

6. Vijlen van je teennagels

De zesde en laatste stap is het vijlen van je teennagels met een nagelvijl om eventuele gekartelde randen gladgestreken. Gekartelde randen kunnen blijven haken en laten mogelijk de nagel scheuren als deze verder gaat groeien.

Hoe dikke teennagels knippen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je teennagels dik zijn zoals:

  • schimmelinfectie, zoals onychomycose
  • psoriasis, een huidaandoening die een snelle celopbouw op het huidoppervlak veroorzaakt
  • letsel
  • nauwsluitende schoenen
 

Volg deze stappen om uw dikke teennagels goed te knippen:

  1. Neem gedurende 10 minuten een voetbad om je nagels zacht te maken. Als je toch een voetbad neemt kan je misschien ook eens denken om ineens een voetbad te nemen met etherische olie of een Epsom zout voetbad. Zorg ervoor dat je nadat je voeten en teennagels grondig droogt.
  2. Maak met een nagelknipper kleine inkepingen om versplintering van de nagel te voorkomen. Knip steeds recht door en rond de hoeken niet af om de kans op een ingegroeide nagel te verkleinen.
  3. Als je klaar bent met knippen dan ga je met een nagelvijl de randen en hoeken afvijlen zodat deze nergens achter kunnen blijven haken, zoals je sokken maar ook je lakens.
 

Als je verdikte teennagels pijn doen of als je twijfels dat je je teennagels zelf niet veilig kan knippen dan kan je steeds een gespecialiseerde voetverzorger contacteren die je nagels op een veilige manier kunnen knippen.

Hoe schimmelnagels knippen?

Teennagels knippen met een schimmelinfectie kan je vergelijken met het knippen van dikke teennagels. Als je schimmelnagels onbehandeld laat dan ga je nagels steeds dikker worden en kan het zijn dat je extra stappen zal moeten ondernemen zoals:

  • Teennagelknippers van medische kwaliteit omdat gewone teennagelknippers je nagel niet volledig kunnen knippen of zelfs van je nagel geleden waardoor je in je huid snijdt.
  • Je zal waarschijnlijk ook een langer voetbad moeten nemen waardoor je toch 20 of 30 minuten je voeten in warm water zal moeten houden.
  • De nagelknipper ga je ook best desinfecteren.
 

Het veiligste is echter dat je contact neemt met één van onze pedicures en een afspraak maakt om je schimmelnagels te behandelen en voor het teennagels knippen.

Samenvatting

Teennagels knippen lijkt dan misschien wel iets eenvoudigs maar als je het verkeerd doet kan het leiden tot ingegroeide teennagels, je loopt de kans op een snijwonde of je verspreid zelfs schimmel.

Voor je start met teennagels knippen zorg je steeds voor het juiste materiaal, knip je de nagel recht en zorg je dat je nagelknipper tussen verschillende knipbeurten grondig schoongemaakt is.

Als je last hebt van dikke teennagels of een schimmelnagel dan moet je extra voorzichtig zijn bij het teennagels knippen. Je kan ook steeds een gespecialiseerde voetverzorger contacteren om je nagels te knippen en meer uitleg te geven over een algemene voetverzorging.

Cronin K. (2015). Foot care: How to cut toenails correctly. yhealth.va.gov/mhv-portal-web/foot-care-how-to-cut-toenails-correctly

Fungal nail infections. (2017). cdc.gov/fungal/nail-infections.html

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid