GezondheidGezondheid

epsom zout voetbad

Wat is Epsom zout?

Epsom zout is een magnesiumsulfaatverbinding en heeft niets gemeen met natriumzout, het keukenzout dat je dagelijks gebruikt in de keuken. Epsom zout wordt al honderden jaren gebruikt als genezend middel en pijnstiller. Tegenwoordig wordt het meestal toegevoegd aan hete baden en zelfs een epsom zout voetbad om stress te verminderen.

Het magnesium in Epsom zout wordt slechts minimaal door de huid opgenomen en er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het de magnesiumspiegels in het lichaam daadwerkelijk verhoogt. Maar een eppsom zout voetbad kan pijn in verband met ontstekingen verlichten, wat positief kan zijn voor de gezondheid van je voeten.

Voorstanders beweren dat naast het verminderen van pijnsymptomen en het bevorderen van genezing, Epsom-zout kan worden opgelost in warm water om pijn door jicht te verlichten, geur te elimineren en infecties te helpen behandelen. Meer onderzoek is nodig om deze beweringen te ondersteunen.

epsom zout voetbad

Hoe een Epsom zout voetbad maken

Om een Epsom zout voetbad te maken dan volg je deze 5 stappen:

  1. Vul je badkuip of een bak met warm water tot deze diep genoeg is om je voeten volledig onder te dompelen. Je kan ook een speciaal voetbad gebruiken voor optimaal resultaat.
  2. Voeg een half kopje epsom zout toe aan het warme water in het voetbad.
  3. Laat je voeten twee keer per week 30 tot 60 minuten weken in het epsom zout voetbad.
  4. Voor een aromatherapie boost kan je overwegen om een paar druppels verdunde etherische olie van lavendel, pepermunt of eucalyptus aan je voetbad toe te voegen.
  5. Hydrateer je voeten grondig na het voetbad.
 

Dit soort voetbad kan echter een droge huid veroorzaken, zeker aan je voeten. Zorg ervoor dat je je een hydraterende crème aanbrengt op je voeten na een epsom zout voetbad om een gebarsten huid en irritatie te voorkomen.

Als je pijn, roodheid of zweren krijgt voor of na het gebruik van een voetbad, maak dan een afspraak met je pedicure om een alternatieve behandeling te bespreken. Misschien is een Listerine voetbad een oplossing voor je voeten.

epsom zout voetbad

De voordelen van een epsom zout voetbad

Een epsom zout voetbad wordt vaak gebruikt om stress te verminderen. Er zijn echter nog andere voordelen aan een dit soort voetbad, waaronder:

  • het behandelen van schimmelinfecties
  • verwijderen van dode huid
  • pijnstillend
  • splinters verwijderen
 

Hoewel er veel beweringen zijn dat epsom zout een effectief helpt tegen stress moet er echter nog meer onderzoek worden gedaan om te bewijzen dat het een effectief antibacterieel en antischimmelmiddel is. Bespreek eventuele behandelingen van schimmels op je voeten zeker met je pedicure moest dit voetbad niet helpen

Behandeling schimmelinfecties

Epsom zout kan gebruikt worden om wonden en infecties te behandelen, maar voorzichtigheid is geboden omdat het ook je wond kan irriteren. Hoewel het de infectie niet geneest, kan Epsom zout worden gebruikt om de infectie te verwijderen en de huid te verzachten om op die manier de medicatie effecten te versterken.

Een epsom zout voetbad kan worden gebruikt ter ondersteuning van het werk van eventuele behandelingen uitgevoerd door je pedicure. Moest je toch twijfelen dan kan ik ook steeds je huisarts consulteren voordat je een voetbad neemt. Sommige infecties kunnen verergeren door heet water of zoutmengsels.

Voor voet– of schimmelnagels, laat je je voeten twee keer per dag ongeveer 20 minuten weken. Overweeg zeker om tea tree olie of een andere essentiële verdunde olie toe te voegen waarvan bekend is dat ze helpen bij een schimmelinfectie.

Verwijderen van dode huid

Epsom zout kan worden gebruikt als om de afschilfering van dode huid te verzenellen en om vervolgens dus ruwe, gebarsten voeten en hielen te verzachten. Masseer naast je voetbad ook een handvol Epsom zout in je huid voor een extra boost.

Pijnlijke voeten

Epsom zout dat oraal wordt ingenomen, verwijdert gifstoffen uit het lichaam die irritatie, eventueel ontsteking en lichaamspijn kunnen veroorzaken. Als je pijnlijke voeten of likdoorns hebt, laat neem dan regelmatig een voetbad gedurende enekele weken om pijn te verminderen.

Splinters verwijderen

Een Epsom zout voetbad kan ook helpen om splinters te verwijderen. De minerale verbindingen in het zout helpen ontstekingen rond het getroffen gebied te verminderen. Het verzacht dan je huid zodat je het vuil of de splinter het makkelijkst kan verwijderen.

Samenvatting

Voor kleine pijntjes en kwalen kan een Epsom zout voetbad een veilig aanvullend hulpmiddel zijn om thuis zelf uit te voeren samen met eventuele andere behandelingen voor het gezondheidsprobleem. Bespreek de mogelijkheden met je pedicure of je huisarts moest je twijfelen.

Mensen met diabetes, nieraandoeningen of hartproblemen, of die zwanger zijn, nemen best eerst contact met hun pedicure of huisarts voor ze een epsom zout voetbad nemen.
Hoewel er enkele succesverhalen zijn geweest over het gebruik van epsom zout als genezend middel, is er meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe en waar het effectief is.

Plan een behandeling door je pedicure om de beste behandelingskuur voor je voetprobleem te bespreken als deze niet verbetert. Een epsom zout voetbad is meestal een veilige thuisbehandeling om voetaandoeningen zoals een schimmelinfectie te helpen beheersen of zelfs verbeteren en op te lossen.

GezondheidGezondheid

6 best fixes for pain and swelling in your feet and ankles. (2019). health.clevelandclinic.org/6-best-ways-relieve-swollen-feet-ankles-home/

Gröber U, et al. (2017). Myth or reality — transdermal magnesium? ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579607/

Law D. (2012). Epsom salt: Soothing to sore muscles in the bath, toxic to the kidneys if taken internally. naturalstresscare.org/epsomsalt.aspx#.WrFZx5PwZge

Magnesium. (2019). lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/magnesium

Magnesium: Fact sheet for professionals. (2019). ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid