GezondheidGezondheid

Ingegroeide nagel

ingegroeide nagel

Wat zijn ingegroeide nagels?

Ingegroeide teennagels ontstaan wanneer de randen of hoeken van je nagels in de huid naast de nagel groeien. Je dikke teen heeft de grootste kans op een ingegroeide teennagel.

Ingegroeide teennagels kan je thuis zelf behandelen. Ze kunnen echter complicaties veroorzaken die mogelijk medische behandeling vereisen. Het risico op complicaties is groter als je diabetes of andere aandoeningen hebt die een slechte bloedsomloop veroorzaken.

Voorkomen van ingegroeide nagels

 1. Ingegroeide nagels kunnen worden voorkomen door je levensstijl een beetje aan te passe,:
 2. Knip je teennagels recht af en zorg ervoor dat de randen niet naar binnen buigen.
 3. Vermijd te korte teennagels.
 4. Draag goed passende schoenen, sokken en panty’s.
 5. Draag schoenen met stalen tip als je in gevaarlijke omstandigheden werkt.
 6. Als je teennagels abnormaal gebogen of dik zijn, kan een operatie nodig zijn om ingegroeide nagels te voorkomen.

Wat veroorzaakt ingegroeide nagels?

Ingegroeide nagels komen voor bij zowel mannen als vrouwen. Volgens studies komen ingegroeide teennagels vaker voor bij mensen met zweetvoeten, zoals tieners. Oudere mensen lopen mogelijk ook een hoger risico omdat teennagels dikker worden met de leeftijd.

Veel factoren kunnen een ingegroeide nagel veroorzaken, waaronder:

 • Teennagels verkeerd afknippen (Snijd rechtdoor, aangezien het kantelen van de zijkanten van de nagel de nagel kan aanmoedigen om in de huid te groeien.).
 • Onregelmatige, gebogen teennagels.
 • Schoenen die veel druk uitoefenen op de grote tenen, maar ook sokken en kousen die te strak zitten.
 • Schoenen die te strak, smal of te plat zijn voor uw voeten
 • Teennagelblessures, inclusief ergens tegen stoten met je teen, iets zwaars op je voet laten vallen of herhaaldelijk tegen een bal trappen.
 • Slechte houding.
 • Anjuiste voethygiëne, zoals het niet schoon of droog houden van je voeten.
 • Genetische aanleg.
 

Als jij je voeten intensief gebruikt tijdens sportieve activiteiten, kan je bijzonder vatbaar zijn voor ingegroeide teennagels. Activiteiten waarbij je herhaaldelijk tegen een voorwerp schopt of gedurende lange tijd druk op je voeten uitoefent, kunnen teennagelschade veroorzaken en het risico op ingegroeide teennagels vergroten. Enkele gevaarlijke activiteiten zijn:

 • ballet
 • rugby
 • kickboksen
 • voetbal

Wat zijn de symptomen van ingegroeide nagels?

Ingegroeide nagels kunnen pijnlijk zijn, en ze verslechteren meestal in fasen.

Symptomen in een vroeg stadium zijn onder meer:

 • Huid naast de nagel die zacht, gezwollen of hard wordt.
 • Pijn als er druk op de teen wordt uitgeoefend.
 • Vochtophoping rond de teen
 

Als je teen geïnfecteerd raakt, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • rode, gezwollen huid
 • pijn
 • bloeden
 • etter
 • overgroei van huid rond de teen
 

Behandel je ingegroeide nagel zo snel mogelijk om verergering van de symptomen te voorkomen.

Hoe worden ingegroeide teennagels gediagnosticeerd?

Je kan steeds advies vragen aan een gespecialiseerde voetverzorger. Indien het ernstig is verwijzen zij je door naar je huisarts.

Als je teen geïnfecteerd lijkt, heb je misschien een röntgenfoto nodig om te zien hoe diep de nagel in de huid is gegroeid. Een röntgenfoto kan ook uitwijzen of je ingegroeide nagel is veroorzaakt door een blessure.

Hoe kan je ingegroeide nagels behandelen?

Ingegroeide teennagels die niet geïnfecteerd zijn, kunnen normaal gesproken thuis worden behandeld. Als je teennagel de huid heeft doorboord of als er tekenen van infectie zijn, zoek dan medische hulp. Tekenen van infectie zijn onder meer:

 • warmte
 • etter
 • roodheid en zwelling

Pedicure

Je kan steeds advies vragen aan een gespecialiseerde voetverzorger. Je gaat zeker geholpen worden maar krijgt ook nog professioneel advies op maat van jouw ingegroeide nagel.

Thuisbehandeling

Om je ingegroeide teennagel thuis te behandelen, probeert je volgende stappen:

 1. Je voeten drie tot vier keer per dag ongeveer 15 tot 20 minuten in warm water laten weken (op andere momenten moeten je schoenen en voeten droog worden gehouden).
 2. Duw de huid weg van de teennagelrand met een watje gedrenkt in olijfolie.
 3. Breng vervolgens een ontsmettingsmiddel of een steroïde crème aan, om infectie te voorkomen.
 

Probeer een paar dagen tot een paar weken de thuisbehandelingen uit. Raadpleeg je huisarts als de pijn erger wordt of als je door de nagel moeilijk kunt lopen of andere activiteiten kan  uitvoeren.

Als de teennagel niet reageert op thuisbehandelingen of als er een infectie optreedt, moet je mogelijk een operatie ondergaan. Stop in geval van infectie met de thuisbehandeling en raadpleeg je huisarts.

Chirurgische behandeling

Er zijn verschillende soorten chirurgische behandelingen voor ingegroeide nagels. Bij gedeeltelijke nagelverwijdering wordt alleen het stukje nagel verwijderd dat in je huid zit. De specialist verdooft je teen en vernauwt vervolgens de teennagel. Een gedeeltelijke nagelverwijdering voor 98 procent effectief om toekomstige ingegroeide teennagels te voorkomen.

Bij een gedeeltelijke nagelverwijdering worden de zijkanten van de nagel weggesneden zodat de randen volledig recht zijn. Een stuk katoen wordt onder het resterende deel van de nagel geplaatst om te voorkomen dat de ingegroeide teennagel terugkeert. De specialist kan je teen ook behandelen, waardoor de nagel niet teruggroeit.

Totale nagelverwijdering kan worden uitgevoerd als de ingegroeide nagel wordt veroorzaakt door verdikking. De specialist zal dit waarschijnlijk uitvoeren onder lokale verdoving en vervolgens de hele nagel verwijderen in een procedure die een matrixectomie wordt genoemd.

Na de operatie stuurt ga je met een verband naar huis. Je moet je voet waarschijnlijk de komende  dagen omhoog houden en speciaal schoeisel dragen om je teen goed te laten genezen.

Vermijd zoveel mogelijk beweging. Je verband wordt meestal twee dagen na de operatie verwijderd. Je specialist zal je adviseren om schoenen met open neus te dragen en dagelijks in zout water te weken totdat je teen geneest. Je krijgt waarschijnlijk ook pijnstillers en antibiotica voorgeschreven om infectie te voorkomen.

Je teennagel zal waarschijnlijk enkele maanden na een gedeeltelijke nagelverwijderingsoperatie teruggroeien. Als de hele nagel wordt verwijderd tot aan de basis (de nagelmatrix onder je huid), kan het een jaar duren voordat een teennagel teruggroeit.

Complicaties van ingegroeide nagels?

Indien onbehandeld, kan een ingegroeide teennagelinfectie een infectie in het bot in je teen veroorzaken. Een teennagelinfectie kan ook leiden tot voetzweren of open zweren en een verlies van bloedtoevoer naar het geïnfecteerde gebied. Weefselverval en weefselsterfte op de plaats van infectie zijn mogelijk.

Een voetinfectie kan ernstiger zijn als je diabetes hebt. Zelfs een kleine snee, schaafwond of ingegroeide teennagel kan snel geïnfecteerd raken door een gebrek aan doorbloeding en zenuwgevoeligheid. Raadpleeg onmiddellijk je arts als je diabetes hebt en zich zorgen maakt over een ingegroeide teennagelinfectie.

Als je een genetische aanleg hebt voor ingegroeide teennagels, kunnen ze steeds terugkomen of op meerdere tenen tegelijk verschijnen. De levenskwaliteit kan worden beïnvloed door pijn, infecties en andere pijnlijke voetproblemen waarvoor meerdere behandelingen of operaties nodig zijn. In dit geval kan je dokter een gedeeltelijke of volledige matrixectomie aanbevelen om de teennagels te verwijderen die chronische pijn veroorzaken. 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid