GezondheidGezondheid

zwemmerseczeem

Wat is zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is eigenlijk een andere benaming voor voetschimmel en is eigenlijk eenvoudig te behandelen en voorkomen.

Zwemmerseczeem is een term die wordt gebruikt voor bijna elke inflammatoire huidziekte die de voetzool en de huid tussen de tenen aantast. Het is meestal schilferig en kan een rode, rauwe uitbarsting zijn met uitlopers en kleine etterende blaren. Hoewel het vaak wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie zijn andere oorzaken soms moeilijk te onderscheiden zijn zonder het uitvoeren van bijkomende onderzoeken.

De medische naam voor zwemmerseczeem is tinea pedis. Er zijn verschillende schimmels die zwemmerseczeem veroorzaken. Je kan zwemmerseczeem op verschillende plaatsen opgelopen, zoals sportscholen, kleedkamers, zwembaden, gemeenschappelijke douches, nagelstudio’s en zelfs door besmette sokken en kleding.

De schimmels kunnen ook rechtstreeks van persoon tot persoon worden verspreid. De meeste mensen krijgen schimmel op de voeten door blootsvoets te lopen op plaatsen waar iemand anders met zwemmerseczeem onlangs liep.

Sommigen zijn gewoon meer vatbaar, terwijl anderen er relatief minder vatbaar voor zijn.

Schimmelinfecties worden gevormd in warme en vochtige omgevingen. Er wordt aangenomen dat tot wel 70% van de bevolking ooit zwemmerseczeem kan krijgen. Een infectie door zwemmerseczeem geeft geen weerstand tegen eventuele latere infecties. Het is dus niet zo dat als je ooit had het nooit meer kan terugkomen.

zwemmerseczeem

Wat zijn de symptomen?

Veel aangetaste voeten door zwemmerseczeem hebben helemaal geen symptomen en weten niet eens dat ze een infectie hebben. Velen denken misschien dat ze gewoon een droge huid hebben op de voetzolen. 

Veel voorkomende symptomen van zwemmerseczeem zijn meestal verschillende gradaties van jeuk, stekend gevoel en branderig gevoel. De huid kan vaak afbladderen (afschilferen) en in ernstige gevallen kunnen er barsten, kloven, pijn en jeuk tussen de tenen vinden. Af en toe kan zwemmerseczeem blaren veroorzaken.

Hoe herken je zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem kan uitslag op één of beide voeten veroorzaken en zelfs verspreiden naar je handen. Het patroon “twee voeten en één hand” is een veel voorkomende vorm van voetschimmel, vooral bij mannen. Handschimmelinfecties worden tinea manuum genoemd.

Zwemmerseczeem kan ook worden aangetroffen ter hoogte van de lies (vooral bij mannen) of hand(en). Het is zeker een aangeraden om de voeten te onderzoeken wanneer er een schimmeluitslag in de lies is. Het is belangrijk om alle gebieden met een schimmelinfectie in één keer te behandelen om eventuele “herinfectie” te voorkomen.

Door bijvoorbeeld enkel de voetzolen te behandelen en een eventueel gelijktijdige schimmelinfectie van de teennagels te negeren, kan de zwemmerseczeem eenvoudig terugkeren.

Is zwemmerseczeem besmettelijk?

Als zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een schimmel, is deze mogelijk besmettelijk. Sommigen ontwikkelen echter geen infectie na blootstelling aan de schimmel. De exacte oorzaak van resistentie of gevoeligheid voor schimmelinfecties is nog steeds onbekend.

Hoe loop je een riscico op zwemmerseczeem?

 • Blootsvoets lopen in natte, donkere gebieden die door veel andere mensen worden bezocht, zoals de vloer in zwembaden, gemeenschappelijke douches en kleedkamers, resulteren in frequente blootstelling aan pathogene schimmels (dermatofyten) die zwemmerseczeem veroorzaken.
 • Er wordt ook aangenomen wordt dat het dragen van gesloten schoenen een belangrijke rol speelt bij de kans op zwemmerseczeem.
 • Blootstelling aan vocht door overmatig zweten of door een externe bron is ook een risicofactor.
 • Het langdurig dragen van dezelfde schoenen en sokken kan de huid beschadigen.
 • Patiënten met diabetes zijn sneller vatbaar voor het ontwikkelen van schimmelinfecties.
 • Ook als je last hebt van eczeem kan dat je van maken voor schimmelinfecties.
 • Mannen zijn eerder vatbaar voor zwemmerseczeem dan vrouwen.

Hoe kennen pedicures zwemmerseczeem?

De meest betrouwbare manier om zwemmerseczeem vast te stellen is door de oorzaak correct te identificeren. Zwemmerseczeem is relatief eenvoudig te vast te stelen en te behandelen. Onze pedicures kunnen zeker een schimmelinfectie herkennen dankzij hun uitgebreide opleiding.

Het is echter mogelijk dat het niet voor 100% zeker vast te stellen is dat een schimmelinfectie is en dan zal je pedicure je doorverwezen naar je huisarts voor bijkomende onderzoeken.

Hoe zwemmerseczeem behandelen?

Aangezien er meerdere oorzaken zijn voor zwemmerseczeem, is er geen standaard behandeling.

 • Ondanks wat de oorzaak is je kan zwemmerseczeem voorkomen door steeds te zorgen voor een droge, schone en wrijvingsvrije omgeving voor de voeten.
 • Gesloten schoenen die ervoor zorgen dat de voeten vochtig blijven, vormen een uitstekend groeigebied voor schimmels.
 • Het is ook aangeraden om vochtabsorberende sokken, die het vocht van je voeten afvoeren, te dragen.
 • Sommige mensen die overmatig zweten, hebben baat bij de toepassing van anti-transpiranten. 
 • Poeders kunnen helpen om je voeten droog te houden.
 • Een voetbad met azijn, kan ook een hulpmiddel zijn dat je eenvoudig zelf thuis kan uitvoeren. Wil je toch iets anders proberen dan kan je ook een voetbad met Listerine uittesten.
 • Er zijn ook tal van crèmes en gespecialiseerde producten die je kan gebruiken tegen schimmelvoet.
 • Je voeten wassen met ISO Betadine zeep wordt ook aangeraden.

De behandeling van zwemmerseczeem wordt in het algemeen gedurende vier weken uitgevoerd voor alle symptomen zijn verdwenen.

Bij ernstige gevallen van zwemmerseczeem zal je pedicure je door verwijzen naar je huisarts en kan het nodig zijn dat je moet starten met het nemen van medicatie. Het kan ook zijn dat er een bloedonderzoek wordt uitgevoerd om zeker te zijn dat je geen leverziekte hebt.

Als de schimmelinfectie zich heeft verspreid naar de teennagels, moeten de nagels ook worden behandeld om herinfectie van de voeten te voorkomen. Het gebeurt nogal eens dat schimmelnagels niet behandeld worden waardoor de schimmelinfectie op de voet ook teruggekeerd

Het is belangrijk om alle zichtbare schimmel tegelijkertijd te behandelen of deze nu op je voeten of je nagels zichtbaar is. Een behandeling van schimmelnagels kan nog intensiever zijn en zal ook langer duren. In die periode moet je ook zeker aandacht schenken aan je voeten.

zwemmerseczeem

Hoe kan ik zwemmerseczeem behandelen tijdens de zwangerschap?

Behandelingsopties tijdens de zwangerschap kunnen bestaan uit verdunde voetbaden met azijn of azijnsprays (ongeveer een deel witte huishoudazijn op vier delen water) en Lotrimin-crème tweemaal daags gedurende twee tot drie weken op de voetzolen.

Antischimmelpillen worden over het algemeen niet aanbevolen tijdens de zwangerschap vanwege de mogelijke bijwerkingen en mogelijke schade aan de foetus. Raadpleeg altijd je huisarts of gynaecoloog voor je tijdens je zwangerschap begint met medicatie of aan andere behandeling wil proberen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je roodheid, toegenomen zwelling of bloeding opmerkt of als je infectie niet verdwijnt, raadpleeg dan zeker je huisarts. Als er een bacteriële infectie optreedt, kan een antibioticapil nodig zijn. 

Als je diabetes hebt of een verzwakt immuunsysteem, dan breng je ook best een bezoek aan je huisarts om samen te bespreken welke behandeling veilig is voor jou

zwemmerseczeem

Wat zijn mogelijke complicaties van zwemmerseczeem?

Onbehandelde zwemmerseczeem kan zich mogelijk verspreiden naar andere lichaamsdelen of andere personen, inclusief je familieleden. Schimmel kan zich ook op je eigen lichaam verspreiden naar de benen, teennagels, handen, vingernagels en bij uitbreiding elk lichaamsdeel.

 • Schimmelnagelinfectie (onychomycose) is zeer waarschijnlijk
 • Liesschimmel (tinea cruris)
 • Schimmel op de lichaamshuid (tinea corporis)
 • Secundaire bacteriële infecties
 

Dit type schimmel leeft over het algemeen graag in de huid, het haar en de nagels. Het dringt niet diep in je lichaam, dringt niet in je lichaamsorganen of verplaatst zich niet naar je bloed.

Schimmelnagels ook wel onychomycose genoemd. Schimmelnagels kunnen erg moeilijk te behandelen zijn. Antischimmelmiddelen zijn meer dan waarschijnlijk nodig in geval van ver gevorderde schimmelinfecties op de teennagels.

Personen met diabetes, HIV / AIDS, kanker of andere immuun problemen zijn vatbaarder voor allerlei soorten infecties, waaronder schimmels. Bij patiënten met diabetes kunnen schimmelinfecties leiden tot mogelijk gevaarlijke voetzweren.

Wanneer de huid gewond of beschadigd is, wordt de natuurlijke beschermende huidbarrière verbroken. Bacteriën en gisten kunnen dan de beschadigde huid binnendringen. Bacteriën kunnen een slechte geur veroorzaken. Een bacteriële infectie van de huid en resulterende ontsteking staat ook wel bekend als cellulitis. Dit komt vooral voor bij personen met diabetes, personen met een  chronische zwelling van de benen, bij wie aders zijn verwijderd (zoals voor een bypassoperatie voor het hart), of bij ouderen. Bacteriële huidinfecties komen ook vaker voor bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

Wie kan het behandelen?

In eerste instantie kan je steeds een pedicure contacteren. Deze hebben tijdens hun opleiding ook leren omgaan met deze aandoening.

In geval van een ernstige aandoening kan je pedicure je doorverwijzen naar je huisarts die de nodige onderzoeken kan doen. Je kan ook te rade gaan bij een dermatoloog die gespecialiseerd is in huidaandoeningen

Hoe kan ik toekomstige infecties voorkomen?

Omdat sommige mensen gewoon meer vatbaar zijn voor schimmelinfecties, zijn ze ook vatbaar voor herhaalde infecties.

Preventieve maatregelen zijn onder meer:

 • je voeten schoon en droog houden,
 • langdurige vochtige omgevingen vermijden,
 • sokken gebruiken in het vliegtuig,
 • schoenen en sokken uitdoen op die manier je voeten natuurlijk te laten ademen
 • vermijden blootsvoets lopen, vooral in openbare ruimtes zoals zwembaden en sporthallen,
 • vermijd contact met personen van wie je weet dat ze een schimmelinfectie hebben geïnfecteerde mensen,
 • Regelmatig aanbrengen van een schimmelwerende voetcrème of poeder in je schoenen kan ook nuttig zijn.
 • Gebruik waar indien mogelijk katoenen sokken of nog beter bamboe sokken.
 • Zorg ervoor dat eventueel getroffen familieleden ook hun zwemmerseczeem behandelen om kruisinfecties te voorkomen.

Samenvatting

 • Zwemmerseczeem is een veel voorkomende aandoening van de voeten die wordt gekenmerkt door schilfering en / of blaarvorming van de zolen, kloven tussen je tenen en jeuk.
 • Indien veroorzaakt door een schimmel, kan zwemmerseczeem zich verspreiden naar de handpalmen, de lies en de rest van je lichaam.
 • Schimmelinfecties aan je voeten zijn besmettelijk en kunnen van persoon tot persoon worden overgedragen maar ook door op besmette vloeren te lopen.
 • Andere oorzaken van zwemmerseczeem zijn onder meer contactallergie, bacteriële infectie en soms psoriasis.
 • Als zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een schimmel, kan je deze behandelen met antischimmelmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn.
 • Door het gebruik van de juiste sokken, ademende schoenen en de voeten droog houden, kan zwemmerseczeem helpen voorkomen.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid