GezondheidGezondheid

listerine voetbad

Zijn er voordelen om je voeten te weken in een Listerine voetbad?

Listerine voor voeten? Een Listerine voetbad is een voetbad dat je zelf thuis eenvoudig kan maken. Er wordt dan voornamelijk gedacht om het te gebruiken om voetschimmel en onychomycose (teennagelschimmel) te behandelen. Mensen gebruiken Listerine ook op hun voeten om dode huidcellen te verwijderen. Je zou het ook kunnen gebruiken voor het voetbad dat je neemt voor je zelf je eelt gaat verwijderen.

Listerine, dat normaal gesproken wordt gebruikt om gaatjes in je tanden te voorkomen of voor ontstoken tandvlees, heeft tal van actieve ingrediënten. Als het op je voeten aankomt, wordt dit type spoelmiddel niet gebruikt om geurtjes tegen te gaan, maar eerder om de schimmelwerende eigenschappen in menthol en thymol.

listerine voetbad

Hoe werkt een listerine voetbad?

Hieronder vindt je de stapsgewijze instructies voor het maken en uitvoeren van een listerine voetbad:

  • Een voeten spa is het beste om te gebruiken. Moest je dit niet hebben dan kan je een brede emmer of kuip gebruiken waar je voeten in de lengte en breedte in passen Je kan ook steeds op de rand van je bad zitten.
  • Vul de voeten spa met Listerine samen met twee delen warm water. Je hebt genoeg nodig om je hele voeten te bedekken. De verhouding voor je listerine voetbad is dus 1 Listerine 2 water. Gebruik je dus een 1 liter water dan heb je 0,5 liter listerine nodig voor je listerine voetbad.
  • In plaats van water kan je ook gelijke porties witte azijn mengen. Van dit type azijn wordt gedacht dat het schimmel verwijdert vanwege de hoge zuurgraad. Houd er wel rekening mee dat azijn een indringende geur heeft en niet zo aangenaam is in tegenstelling tot een listerine voetbad zeker als je weet dat je je voeten toch een tijdje moet weken.
  • Plaats je voeten 45 tot 60 minuten per keer in de oplossing.
  • Gebruik elke dag een Listerine-voetbad totdat de schimmel is verdwenen. Je kan ook overwegen om het Listerine voetbad af en toe te gebruiken als preventieve maatregel. Een voetbad kan nooit kwaad voor je voeten, het geeft je bovendien ook nog een relaxerend gevoel.
 

Moest je een druk bezet persoon zijn die niet veel tijd heeft voor een uitgebreid Listerine voetbad. Dan kan je  Listerine ook twee keer per dag met een watje of washandje op je voeten aanbrengen.

Het is echter wel zo dat je voor een listerine voetbad tegen schimmel geduld zal moeten uitoefenen. Net als bij alle andere antischimmelbehandelingen voor je voeten of je nagels al dan niet aangeraden door je pedicure of voorgeschreven door je huisarts of specialist, kan het enkele maanden duren voordat de schimmel volledig is verdwenen. Je gaat echter wel meteen merkbare verbeteringen zien. Maar geduld is zeker op zijn plaats.

Onderzoek en bewijs

Hoewel wordt aangenomen dat de ingrediënten in Listerine schimmelwerende eigenschappen hebben, zijn er  geen studies die aantonen dat het mondwater een onfeilbare manier is om voet- en nagelschimmel kwijt te raken.

Een studie stelde dat Listerine wel schimmelinfecties kan voorkomen bij mensen met auto-immuunziekten. De studie richtte zich echter meer op schimmelinfecties in de mond.

De krachtige schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen van Listerine zijn duidelijk – als mondwater. Klinische studies zijn nodig om Listerine te ondersteunen als een alternatieve behandeling voor voetschimmel.

Waarschuwingen en overwegingen

Hoewel een Listerine voetbad relatief veilig is, zijn ze mogelijk niet voor iedereen geschikt. Als je een gevoelige huid hebt, zou het weken wel eens een lichte irritatie kunnen veroorzaken. Overweeg om een ​​klein deel van de huid te testen met Listerine (of azijn als u besluit dat te gebruiken voor het weken) voordat u het volledig laat weken. Wacht na het aanbrengen van de listerine enkele uren om te zien of je enige reacties ervaart.

Als je voetschimmel hebt, zal het gebruik van een listerine voetbad alleen niet voorkomen dat de aandoening al dan niet terugkeert. Zorg ervoor dat je steeds je voeten droog houdt en regelmatig een bad of douche neemt na periodes van zweten. Het regelmatig wisselen van sokken is aangeraden en zeker na fysieke inspanning of rechtstaan werken. Een andere manier om voetschimmel aan te pakken is door elke dat een spray of poeder te gebruiken om je voeten droog te houden als je  voeten de neiging hebben om veel te zweten.

Door je nagels te knippen, kan je ook helpen voorkomen dat er schimmelinfecties op uw voeten optreden. Als je ingegroeide teennagels hebt, vermijd dan het gebruik van Listerine, omdat dit het gebied kan irriteren. Je kan de ingegroeide nagel door je pedicure laten behandelen om eventuele of verdere infectie te voorkomen.

Besluit

Als het gaat om voet- en teennagelschimmel, kan een listerine voetbad een alternatieve remedie zijn die je zelf thuis eenvoudig kan toepassen. Over het algemeen brengt deze methode geen ernstige risico’s en bijwerkingen met zich mee. Wil je het gebruiken voor kinderen overweeg dan eerst een je huisarts of kinderarts advies te vragen voordat je een listerine voetbad gebruikt.

Het is echter zo dat er niet genoeg solide bewijs is om Listerine te ondersteunen als een betrouwbare behandeling voor voetschimmel. Je kan best je pedicure raadplegen als de schimmelinfecties aan je voeten en teennagels niet verdwijnen, contacteer ze ook na gebruik van huismiddeltjes zoals Listerine. Sommige nagelinfecties kunnen tot ernstigere complicaties leiden, vooral als je diabetes of andere onderliggende medische aandoeningen hebt.

GezondheidGezondheid

Ciancio S. (1994, August). Expanded and future uses of mouthrinses [Abstract]. DOI:
dx.doi.org/10.1016/S0002-8177(94)14005-7

Family Health Team (2014). How you can stop foot and toenail fungus in its tracks
health.clevelandclinic.org/2014/09/how-you-can-stop-foot-and-toe-fungus-in-its-tracks/

Levine H. (2016). 6 Easy ways to get rid of toenail fungus. menshealth.com/health/6-ways-to-get-rid-of-nail-fungus

The lowdown on toenail fungus. (2016). berkeleywellness.com/self-care/preventive-care/article/lowdown-toenail-fungus

Mayo Clinic Staff. (2015). Nail fungus: Lifestyle and home remedies. mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/basics/lifestyle-home-remedies/con-20019319

 

Monah L. (2015). 6 Unusual household uses for mouthwash huffingtonpost.com/entry/6-unusual-household-uses-for-mouthwash_us_55b0f34be4b0a9b94853c52b

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid