Wat is eelt
Voor we uitleggen hoe eelt verwijderen gaan we uitleg geven wat eelt is.
Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlak wordt die ruwer en hard. Eelt is een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Een ander resultaat van wrijving of langdurige druk op de huid is een blaar.
Hoewel velen ze als een huidprobleem beschouwen, zijn ze eigenlijk systemisch voor een probleem met het bot. Eelt heeft pijnlijke zenuwen en bursale zakjes (met vloeistof gevulde ballonnen die als schokdempers werken) eronder, die symptomen veroorzaken die variëren van scherpe, schietende pijn tot doffe, pijnlijke pijn.
Waar komt eelt voor
Eelt ontstaat door herhaalde wrijving en druk als de schoen (of grond) tegen een botuitsteeksel (botspoor) op de teen of voet wrijft. De huid wordt dikker als reactie op deze druk, kleine hoeveelheden wrijving of druk gedurende lange tijd veroorzaken maïs of eelt. Veel wrijving of druk gedurende kortere perioden kan blaren of open zweren veroorzaken.
Eelt ontwikkelt zich meestal onder een middenvoetsbeentje (het lange bot dat de bal van de voet vormt) dat meer dan zijn billijke deel van het lichaamsgewicht draagt, meestal doordat het naar beneden valt of vanwege zijn langere lengte.
Plantaire eelt vormt zich wanneer het ene middenvoetsbeentje langer of lager is dan het andere, en het bij elke stap als eerste de grond raakt – en met meer kracht dan het kan verwerken. Als gevolg hiervan wordt de huid onder dit bot dikker als een steen in je schoen. Herhaalde plantaire eelt wordt soms operatief verwijderd in een procedure die osteotomie wordt genoemd en die de druk op het bot verlicht.
Een aandoening die hardnekkige plantaire keratose wordt genoemd, is een diepe eelt direct onder de bal van de voet. Plantaire keratose wordt veroorzaakt door een “gevallen middenvoetsbeentje”, wat gebeurt wanneer het middenvoetsbeentje naar een lager niveau zakt dan de omringende middenvoetsbeentjes en uit de onderkant van de voet steekt. Dit resulteert in meer druk die wordt uitgeoefend in dit gebied en veroorzaakt een dikke eeltvorming.
Een “afgevallen middenvoetsbeentje” kan een aangeboren afwijking zijn, een gevolg van een middenvoetsbeentje fractuur, of een structurele verandering die in de loop van de tijd kan zijn opgetreden.
Eelt verwijderen
Zelf eelt verwijderen? Hier een stappenplan opgemaakt door onze pedicures hoe je het beste eelt kan verwijderen.
- Neem een voetbad van 15 minuten met lauw water om de eelt te verzachten. Je kan dit in combinatie met een kruidenolie om tegelijkertijd ook nog te genieten.
- Je kan nu de eelt elektrisch verwijderen of je gebruikt een rasp. Pas op dat je niet te veel huid verwijdert. Dit kan bloedingen en infectie veroorzaken.
- Zorg ervoor dat je de voeten goed droogt.
- Als laatste ga je je voeten goed insmeren met een eelt crème.
De eelt verwijderen kan ook door een pedicure.
Eelt is meestal geen reden tot ongerustheid. Gebruik nooit een scheermes of scherp voorwerp om ze van je huid af te snijden maar de juiste eeltrasp. Dit kan uw huid breken en ervoor zorgen dat het gebied geïnfecteerd raakt, vooral als het nog steeds wordt samengedrukt of geïrriteerd door de oorspronkelijke oorzaak van het eelt. Als de eelt etter begint te huilen, van kleur verandert of hevig bloedt, moet je echter wel medische hulp inroepen.
Oorzaken van eelt
- Eelt ontstaat het meest onder de voet.
- Eelt kan ook ontstaan door druk en/of wrijving, verandering van temperatuur, hitte, veranderde samenstelling van zweet en ziekten.
- Het ontstaan van eelt kan ook erfelijk zijn.
- De vorming van eelt hangt namelijk ook af van de stand van de botten.
- Als bepaalde botten meer werk moeten doen, ontstaat er een dikkere huidlaag.