GezondheidGezondheid

Blaren

Wat zijn blaren?

Een blaar is een klein zakje met vloeistof dat zich op je voet vormt. Deze bellen kunnen in grootte variëren en kunnen om verschillende redenen voorkomen. Je kan er een krijgen na een verbranding van de huid, een infectie met een schimmel of bacteriën, een insectenbeet of een trauma. 

Afhankelijk van de locatie kan een blaar interfereren met normale, alledaagse taken. Als je een voetblaar hebt, kan je moeite hebben met lopen, sporten of langdurig staan.

Blaren ontstaan vaak op je voeten. Gelukkig kan je ze op verschillende manieren zelf thuis behandelen op die manier het ongemak dat ze meebrengen verlichten en het risico op herhaling verminderen.

blaren

Hoe moet je blaren behandelen?

Hoewel je een blaar niet moet laten barsten, kan het veilig leegmaken verlichting bieden. Hier zijn de stappen om thuis een blaar te behandelen:

  1. Was je handen met warm water en antibacteriële zeep.
  2. Gebruik een wattenstaafje en desinfecteer een naald met ontsmettingsalcohol.
  3. Maak de blaar schoon met een ontsmettingsmiddel.
  4. Neem de naald en maak een klein gaatje in de blaar.
  5. Laat de vloeistof volledig uit de blaar lopen.
  6. Breng antibacteriële zalf of crème aan op de blaar.
  7. Bedek de blaar met een kompres.
  8. Maak de antibacteriële zalf dagelijks schoon en breng hem opnieuw aan. Houd de blaar bedekt totdat deze geneest.
 

Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een wondpleister. Maar let erop dat de blaar hierbij niet openscheurt. Om de blaar te beschermen, zijn bij de apotheek speciale pleisters te verkrijgen. Het zijn als het ware kussentjes met een opening in het midden, die perfect rond de blaar kunnen worden geplakt.

Een tweedehuid pleister (zoals o.a. compeed) aanbrengen is ook een mogelijkheid als bescherming.

In de webshop vind je alles om blaren te verzorgen

Wat moet je zeker weten?

Soms ‘knappen’ deze voetblaren vanzelf en kunnen ze geïnfecteerd raken. Pas op voor roodheid of lekkende gele vloeistof en voor rode lijnen bij de blaar. Dit zijn symptomen die medische aandacht vereisen. 

Als de blaar niet is “uitgeklapt”, laat hem dan met rust. Meestal zal het vanzelf weer worden opgenomen en genezen.

Wat zijn de gevolgen?

Een vervelende drukblaar op de voet kan leiden tot gewrichts-, spier-, nek- en rugklachten omdat de aanhoudende pijn sommige mensen dwingt tot een ander – en verkeerd – looppatroon.

blaren

Wat zijn de oorzaken?

blaren

Hoe ze voorkomen?

Om blaren op je voeten te voorkomen, moet je de onderliggende oorzaken aanpakken. Als je door wrijving een blaar krijgt, is het dragen van goed passende schoenen de eerste oplossing. Als je voeten langs een specifiek deel in je schoen wrijven, kan het dragen van een inlegzool voor extra vulling zorgen en wrijving verminderen.

Als je veel sport zorg er dan voor dat je je voeten droog houdt. Breng poeder aan om zweten te verminderen of draag vocht afvoerende sokken die zijn ontworpen voor sporters. Deze sokken drogen sneller en verminderen dus het vocht in je schoenen

Als een cosmetisch product (poeder, lotion, zeep) of een allergeen blaren op je voeten veroorzaakt dan moet je het gebruik van dit product verminderen.

Voor blaren veroorzaakt door een medische aandoening, bespreek mogelijke behandelingen met je huisarts. Als je je onderliggend medisch probleem behandelt, kan je ook het risico op blaren verkleinen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid