GezondheidGezondheid

Staand werken

Wat als je elke dag moet staand werken?

De hele dag staand werken kan na een aantal jaren ernstige gevolgen hebben voor je voeten, maar ook voor je benen en rug. Het is geweten dat er duizenden (en meer) werkdagen verloren als gevolg van aandoeningen onder andere voeten door staand werken. Tijdens een onderzoek uit 2014 onder 1.000 volwassenen bleek dat de helft van de respondenten leed aan een vorm van voetpijn.

Veel van deze pijn en ongemak kunnen worden voorkomen door de juiste schoen aangepast aan het werk te dragen en een dagelijkse voetverzorgingsroutine te volgen.

Of je nu kookt in een restaurant, haar knipt in een salon, lesgeeft in een klaslokaal of T-shirts opvouwt in een kledingwinkel, dan is extra moeite doen om goed voor je voeten en benen te zorgen een stap in de goede richting om gezond en gelukkig te blijven. Dan hebben we nog niet gesproken over de talrijke bouwvakkers die ook nog eens staand werken in wisselende weersomstandigheden.

Tip 1: draag de juiste schoenen

Werkschoenen met platte zolen lijken misschien de meest voor de hand liggende keuze als je staand werkt, maar deze schoenen zijn niet aanbevolen voor langdurig staand werken. Het best is dat de hiel verhoogd is met 0,6 cm maar zeker niet meer dan 5 cm. Hoge hakken zijn dus uit de boze.

Werkschoenen moeten ook een goede ondersteuning van de voetboog bieden. Dit helpt zwakte en pijn in de benen en voeten te verminderen. Als je schoenen niet genoeg steun bieden, kun je steunzolen voor de voetzolen kopen bij een drogisterij of atletiekwinkel.

Tip 2: zorg dat je werkschoenen passen

Veel mensen die staand werken dragen te kleine schoenen. Dit snijdt de bloedsomloop naar je voeten af, vergroot de kans op blaren en maakt lopen of staan ongemakkelijk, zo niet ondraaglijk. Door je voeten op de juiste manier te laten opmeten, kan je betere keuzes maken nemen als het gaat om het kopen van schoenen en het verminderen van ongemak.

Het is aangeraden om op het einde van de dag nieuwe schoenen te passen. Je voeten zijn immers van nature groter aan het eind van de dag. Voor sommigen zal het ook enorm nuttig zijn om schoenen te kopen die een halve maat groter zijn met het oog op eventuele steunzolen of aangepaste orthesen.

Tip 3: stretchen wanneer je maar kan

Spieren kunnen stijf en pijnlijk worden als je de hele dag staand werkt  of loopt. Stop ongeveer elk uur om gespannen spieren te strekken, te ontspannen door te stretchen.

Je kuiten omhoog houden helpt om bloed uit de voet te pompen (waar het zich heeft verzameld terwijl je rechtstond) en terug naar het lichaam te voeren.

  1. Ga rechtop staan op de rand van een trede of verhoogd platform, met je buikspieren naar binnen getrokken.
  2. Zet de onderzijde van je voeten stevig vast op de trede met je hielen over de rand.
  3. Hef je hielen een paar centimeter boven de trede terwijl je op je tenen staat en houd dit een seconde vast.
  4. Laat je hielen zakken tot ze gelijk zijn met de trede of verhoogd platform.
  5. Herhaal 10 keer.


Je kan ook zoals hardlopers stretchen voor zij gaan lopen.

  1. Ga voor een muur staan en plaats uw handen ertegen.
  2. Strek een been achter je lichaam.
  3. Duw je hiel zo ver mogelijk op de grond.
  4. Houd even vast om de rek te voelen en wissel dan van kant.
  5. Herhaal drie keer voor elk been.

Je kan zelfs aan het werk terwijl je slaapt door het gebruik van een nachtspalk.

Tip 4: draag thuis ook zorg voor je voeten

Neem een ijsbad

Hoewel je misschien liever niet wil proberen, werkt het toch. Zolang je geen hart en vaatziekten hebt kan je je voeten in emmer ijs dompelen en dit gedurende 20 minuten om de zwelling en eventuele ontsteking in de voet te bestrijden die veroorzaakt wordt door staand werken.

Elke stap die we zetten of elke minuut dat we staand werken, creëren we microschade in de voet die het lichaam moet genezen. Het gebruik van ijs is een gemakkelijke, effectieve manier om je voeten te helpen snel te genezen

Masseer je voeten

Rol je voet van hiel tot teen over een tennisbal of andere bal van deze grootte. De zachte massage van je voeten en voetbogen zal de strakke voetspieren strekken en je voeten helpen sneller te herstellen.

Omdat je dit dagelijks toch moet herhalen kan je misschien denken aan een meer aangenaam hulpmiddel voor je dagelijkse voetmassage.

Voeten omhoog leggen.

Door je voeten omhoog te leggen (hoger dan de rest van je lichaam te houden), verminder je de zwelling die je overdag oploopt door het staand werken. Je kan ze tegen een muur of op een stapel kussens plaatsen.

Raadpleeg een specialist als de pijn aanhoudt

Maak een afspraak met je dokter als de pijn aanhoudt, erger wordt, of als je bijkomende symptomen opmerkt, zoals gevoelloosheid, stekend gevoel of tintelingen in je voeten en tenen. Pijn is een teken dat er iets mis is. Belast je voeten zeker niet als je pijn hebt.

Mogelijk hebt je een aandoening zoals botsporen of plantaire fasciitis. Botsporen zijn een vorm van uitgroei en plantaire fasciitis is het gevolg van beschadiging of scheuren in ligamenten van de hiel. Platvoeten kunnen ook bijdragen aan de voetpijn.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid