GezondheidGezondheid

Platvoeten

Wat zijn platvoeten

Als je platvoeten hebt, hebben je voeten een afwijkende boog als je staat. Als je veel actief bent kan dit kan pijn veroorzaken .

De aandoening wordt “pes planus” of gevallen bogen genoemd. Het is normaal bij zuigelingen en verdwijnt meestal tussen het 2de en 3de levensjaar, als de ligamenten en pezen in de voet en het been strakker worden. Het hebben van platvoeten als kind is zelden ernstig, maar het kan tot in de volwassenheid blijven bestaan.

Naar schatting 8 procent van de volwassenen van 21 jaar en ouder heeft platvoeten heeft. 

In sommige gevallen worden platvoeten veroorzaakt door blessures of ziekte, waardoor problemen ontstaan met:

platvoeten

Soorten platvoeten

Soepele platvoeten

Soepele platvoeten zijn het meest voorkomende type. De bogen in je voeten verschijnen alleen wanneer je ze van de grond tilt, en vervolgens je voetzolen terug volledig op de grond plaatst.

Dit type begint in de kindertijd en veroorzaakt meestal geen pijn.

Strakke achillespees

Je achillespees verbindt je hielbeen met je kuitspier. Als het te strak zit, kan je pijn ervaren tijdens het wandelen en lopen. Deze toestand zorgt ervoor dat de hiel voortijdig omhoog gaat als je loopt of rent.

Achterste tibiale peesdisfunctie

Dit type platvoeten wordt op volwassen leeftijd verkregen wanneer de pees die je kuitspier met de binnenkant van je enkel verbindt, gewond, gezwollen of gescheurd is.

Als je voetboog niet de ondersteuning krijgt die hij nodig heeft, heb je pijn aan de binnenkant van je voet en enkel, maar ook aan de buitenkant van de enkel.

Afhankelijk van de oorzaak kunt je de aandoening aan één of beide voeten hebben.

Hoe platvoeten behandelen

  • Het ondersteunen van je voeten is meestal een eerste stap bij het behandelen van de aandoening. Je specialist kan je aanraden orthesen te dragen, dit zijn inzetstukken die in je schoenen worden geplaatst om je voeten te ondersteunen. Voor kinderen kunnen ze speciale schoenen of hielkappen voorschrijven totdat hun voeten volledig zijn gevormd.

  • Enkele veranderen in je dagelijks leven kan het verminderen van pijn door platvoeten bevorderen. Je specialist kan bijvoorbeeld een dieet- en trainingsprogramma aanbevelen om je gewicht te beheersen om zo de druk op je voeten te verminderen. Ze kunnen ook aanbevelen om gedurende langere tijd niet te staan of te lopen.

  • Afhankelijk van de oorzaak kan je last hebben van pijn en ontstekingen. Je specialist kan medicijnen voorschrijven om het ongemak van deze symptomen te verminderen. Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen kunnen immers zwelling en pijn verlichten.

  • In ernstigere gevallen kan een operatie een optie maar is meestal het laatste redmiddel. Je specialist kan een boog in je voeten maken, pezen repareren of je botten en gewrichten versmelten. Als je achillespees te kort is, kan de chirurg deze verlengen om je pijn te verminderen.

Oorzaken van platvoeten

Wie loopt een risico

Je hebt meer kans als de aandoening in je familie voorkomt. Als je zeer atletisch en lichamelijk actief bent, is het risico groter vanwege de kans op voet- en enkelblessures.

Ouderen die vatbaar zijn voor vallen of lichamelijk letsel, lopen ook meer risico. Mensen met ziekten die de spieren aantasten – bijvoorbeeld hersenverlamming – hebben ook een verhoogd risico.

Andere risicofactoren zijn onder meer obesitas, hypertensie en diabetes.

Symptomen

Er is geen reden tot bezorgdheid als je geen pijn hebt. Als je voeten echter pijn doen na lange afstanden te wandelen of vele uren te staan, kunnen platte voeten de oorzaak zijn.

Je kan ook pijn voelen in je onderbenen en enkels. Je voeten kunnen stijf of verdoofd aanvoelen, eelt vertonen en mogelijk naar elkaar toe leunen.

Wanneer een specialist raadplegen

Als je voetpijn hebt of als je voeten problemen veroorzaken bij het wandelen en lopen, raadpleeg dan je huisarts of podoloog.

Om het probleem te diagnosticeren, zijn enkele tests vereist. Je specialist zal zoeken naar een boog in uw voeten terwijl u op uw tenen staat. Als er een boog bestaat, zijn het mogelijk geen platvoeten die uw voetpijn veroorzaken. Specialist zal ook kijken naar buiging in uw enkel.

Als ke problemen heeft met het buigen van je voet of als er geen voetboog verschijnt, kan de specialist meer tests uitvoeren, zoals een röntgenfoto van de voet of een scan om de botten en pezen in je voeten te onderzoeken.

MEER LEZEN
GezondheidGezondheid

Ontvang de laatste adviezen en tips nu ook per mail.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest