GezondheidGezondheid

Blaren tussen tenen

Waarom heb ik blaren tussen tenen?

Bij blaren tussen tenen kan het zijn dat je er slechts beperkt last van hebt, maar ze kunnen ook erg pijnlijk zijn, afhankelijk van hoeveel tijd je op je voeten doorbrengt.

Er zijn twee hoofdtypen van blaren tussen tenen: blaren die veroorzaakt worden door wrijving en die niet door wrijving veroorzaakt worden.

Blaren tussen tenen die niet het gevolg zijn van wrijving en die zich direct tussen twee tenen vormen, worden meestal veroorzaakt door een infectie of een allergie.

Vaker ontstaan blaren tussen tenen wanneer de ene teen herhaaldelijk tegen de andere wrijft, waardoor de huid geïrriteerd raakt. Deze blaren worden ook wel wrijvingsblaren of knelblaren genoemd en kunnen eenvoudig zelf worden behandeld.

Blaren tussen tenen

Soorten blaren tussen tenen

Een blaar is een met vloeistof gevulde luchtbel die zich op je huid vormt. De vloeistof kan helemaal helder zijn of wat bloed bevatten. Wrijving- en niet-wrijvingsblaren kunnen op elkaar lijken. De locatie van de blaar en de gebeurtenissen voorafgaand aan, hoe en wanneer de blaar zich heeft gevormd, kunnen je helpen om het type te bepalen.

Teenblaren die niet te wijten zijn aan wrijving.

Je voeten zijn kwetsbaar voor vele soorten infecties en allergieën. Deze kunnen verschillende soorten symptomen veroorzaken, waaronder huiduitslag en blaren.

Als er blaren tussen tenen verschijnen – en niet de teen niet gekneld zit, niet aangedrukt wordt door een andere teen of door de binnenvoering van een schoen – heeft dit waarschijnlijk niets te maken met wrijving.

De blaar is misschien gemakkelijk te zien, omdat blaren tussen tenen zich op het bovenste deel van je voet vormen. In sommige gevallen vormt zich echter een blaar tussen de basis van twee tenen, aan de onderkant van je voet.

Omdat een teenblaar veroorzaakt kan worden door een infectie, is een goede voethygiëne en een voetbad meestal voldoende om het probleem op te lossen.

Knelblaren

Zoals de naam al doet vermoeden, vormt een knelbaar zich meestal wanneer een teen enigszins gekruld is onder naastliggende teen en bijgevolg wordt gekneld. Soms kan de kracht van de ene teen die tegen de andere wrijft, ervoor zorgen dat de blaar barst voordat je hem zelfs ziet.

Te strak zittende schoenen kunnen ook te hard tegen een teen drukken, waardoor er blaren tussen tenen ontstaan.

Een knelblaar heeft de neiging zich te vormen nabij de punt, of bij de basis van een teen. In tegenstelling tot andere soorten interdigitale blaren, kan de oorzaak van een knelblaar vaak gemakkelijk worden vastgesteld.

Oorzaken van blaren tussen de tenen

Als je de oorzaak van de nieuwe blaar kent, kan je de juiste behandeling vinden en mogelijk soortgelijke problemen in de toekomst voorkomen. Omdat je voeten zwaar belast worden en overgeleverd zijn aan veel mogelijke problemen, is het belangrijk om je bewust te zijn van alle problemen die tussen je tenen kunnen voorkomen, waardoor het stappen en zelfs staan ongemakkelijk wordt.

Blaren tussen tenen die niet te wijten zijn aan wrijving, kunnen tekenen zijn van een gezondheidsprobleem. Soms zijn er andere symptomen die je kunnen helpen de oorzaak vast te stellen.

Schimmelinfecties

Één van de meest voorkomende soorten schimmelinfecties is voetschimmel.

Het dragen van vochtige sokken of het blootstellen van je voeten aan warme, vochtige omstandigheden, zoals een zwembadvloer, verhoogt je risico op voetschimmel. Meestal veroorzaakt deze aandoening een jeukende, schilferende uitslag op je voet.

Voetschimmel, en andere infecties, kunnen ook blaren tussen tenen veroorzaken. 

Allergieën

Bepaalde allergieën kunnen ook blaren tussen tenen, of elders op de voet, veroorzaken.

Als je allergisch bent voor insectenbeten kan ook dat blaren tussen tenen veroorzaken.

Een ander potentieel allergeen dat de voet aantast, is polyester. Als je allergisch bent en polyester sokken draagt, kunnen er blaren tussen tenen ontstaan.

Eczeem

Deze inflammatoire huidaandoening kan worden veroorzaakt door zweet, overmatige droogheid, bacteriën, allergenen en andere irriterende stoffen die leiden tot een opflakkering van eczeem. Het meest voorkomende symptoom van eczeem is een droge, rode, schilferende huid. Eczeem kan ook leiden tot blaren tussen tenen, maar ook op andere delen van het lichaam.

Zonnebrand

Verbranden kan overal blaren veroorzaken, ook tussen je tenen. Als je op een zonnige dag lange tijd blootsvoets in de zon loopt, kan de bovenkant van je voet gemakkelijk verbranden door de zon, waardoor de kans op blaren tussen je tenen toeneemt.

knelblaren

Knelblaren zijn gerelateerd aan de vorm en uitlijning van je tenen, maar ook aan andere factoren zoals je schoenen en de manier waarop je loopt. Hoewel de oorzaak van een knelblaar relatief gemakkelijk te onderscheiden is, kan het voorkomen een enorme uitdaging zijn.

Teenuitlijning

Als één of meerdere tenen naar de teen ernaast krullen, zal je waarschijnlijk regelmatig blaren tussen tenen krijgen als je geen preventieve maatregelen neemt.

Een aandoening zoals hamertenen, waarbij een teen abnormaal naar het midden buigt bij één van de gewrichten, of zelfs slechts een kleine buiging waardoor de ene teen op de andere druk kan uitoefenen kunnen blaren tussen tenen veroorzaken.

Zweet

Voeten die langdurig zweterig blijven, laten vocht tussen de tenen toe, waardoor het risico op huidirritatie en blaarvorming door wrijving toeneemt.

Slecht passende schoenen

De verkeerde schoenen kunnen tal van voetproblemen veroorzaken, waaronder blaren tussen je tenen maar ook blaren op je hiel of zool.

Wanneer de voorkant van de schoen je tenen samenknijpt, kan je meerdere blaren krijgen, vooral als je veel wandelt of loopt. Ook kan hardlopen in schoenen, die te veel beweging van je tenen toestaan, zorgen voor overmatige druk op bepaalde tenen, waardoor pijnlijke blaren ontstaan.

blaren tussen tenen

Behandeling van blaren tussen tenen

Blaren tussen tenen kan je meestal eenvoudig zelf behandelen.

Naast het laten genezen, moet je ook prioriteit stellen aan het voorkomen van een infectie. Dat betekent dat je moet voorkomen dat de blaar gaat barsten of dat je eraan peutert. Een ongeschonden blaar zal helpen voorkomen dat het gebied rond de blaar niet geïnfecteerd geraakt.

Er zijn nog andere tips die je zelf kan volgen om een blaar te verzorgen. Of het nu een nieuwe blaar is of een oudere, bedek deze voorzichtig met een verband. Draag losse schoenen, maak je veters los, of nog beter, stap rond zonder schoenen.

Als de blaar is gebarsten, kan je je voeten laten weken in een voetbad met Epsom zout.

Breng een zelfklevend verband over de blaar om deze te beschermen terwijl deze geneest. Als de huid onder de blaar blootligt, kunt u er een vochtbarrière zoals vaseline op aanbrengen voordat je een verband aanbrengt. Je kan ook een “second skin” aanbrengen.

Let op tekenen van infectie:

  • roodheid
  • zwelling
  • etter die uit de blaar loopt
  • pijn
  • koorts
 

Als je blaar is veroorzaakt door een schimmelinfectie, kan je een antischimmelcrème of -spray gebruiken om op het getroffen gebied aan te brengen.

blaren tussen tenen

Blaren tussen tenen voorkomen

Als er zich op dezelfde plek blaren vormen, kan je verschillende stappen ondernemen om toekomstige problemen te voorkomen. Als je weet dat je lange tijd op de been zult zijn omdat je bijvoorbeeld gaat wandelen, overweeg dan de volgende voorzorgsmaatregelen om blaren tussen tenen te voorkomen:

Teenspreiders

Je kan teenspreiders tussen je tenen brengen om blaren te voorkomen. Het nadeel is echter wel dat deze kunnen wegglijden.

Teenkussens

Ook gemaakt van gelmateriaal, teenkussens passen helemaal rond een teen om deze te beschermen en te voorkomen dat deze tegen de langsliggende teen schuurt.

Vaseline

Als je een beetje vaseline op een deel van je teen aanbrengt, kan dit voldoende smering creëren om een wrijvingsblaar te voorkomen.

Vochtafvoerende sokken

Draag sokken gemaakt van vochtafvoerend materiaal, dit kan het helpen om zweet van je voeten af te voeren, waardoor het risico op wrijvingsblaren wordt verkleind.

Taping

Het inpakken van je tenen met medische tape kan helpen als andere preventiestrategieën dat niet doen.

Besluit

Als je nog vragen hebt hoe blaren tussen tenen zelf te behandelen en te voorkomen, neem dan contact op met je pedicure.

Als je weet dat je schoenen, die blaren tussen tenen veroorzaken, steeds de oorzaak zijn, neem dan de juiste voorzorgsmaatregelen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid