GezondheidGezondheid

stinkvoeten

Wat is Bromodosis

Bromodosis, of stinkende voeten, is een veel voorkomende medische aandoening wat in de volksmond ook wel eens stinkvoeten genoemd wordt.

Als jij, je kinderen of iemand anders in je huishouden stinkende voeten hebt, kunnen de stinkvoeten ervoor zorgen dat het hele gezin er last van heeft. Maar waarom ruiken sommige voeten zoveel erger dan andere?

Het blijkt dat voetgeur niet echt uit de voeten komt. De geur komt van de bacteriën die op die voeten leven en in de vuile sokken en schoenen die ze bedekken. Die bacteriën verwijderen afval, net als mensen. En het is het afval dat zo rot ruikt. Als voeten veel zweten, kunnen ze gastheer zijn voor extra stinkende bacteriën.

Het komt door een opeenhoping van zweet, wat de groei van bacteriën op de huid tot gevolg heeft. Deze bacteriën veroorzaken een storende geur. Schimmelinfecties zoals voetschimmel kunnen ook leiden tot bromodosis.

Het goede nieuws is dat bromodosis of stinkende voeten gemakkelijk, snel en goedkoop te behandelen zijn.

Het is misschien geen troost, maar stinkende voeten zijn zelden een teken van een gezondheidsprobleem. Het echter nog steeds onaangenaam en beschamend. Gelukkig zijn er manieren om van de ziektekiemen en die vreselijke geur af te komen. In feite helpt alles wat ervoor zorgt dat je voeten en schoenen geen broedplaatsen voor bacteriën worden.

stinkvoeten

Zelf stinkende voeten behandelen

Deze tips kunnen de storende geur van stinkvoeten helpen verminderen. Je moet ervoor te zorgen dat je je voeten regelmatig en zorgvuldig controleert maar zeker niet vergeet te verzorgen. Het is belangrijk dat jij je voeten en schoenen proper houdt.

 1. Gebruik een zachte zeep en eventueel een stevige voetborstel om je stinkvoeten minstens één keer per dag te wassen. De beste moment hiervoor is tijdens de ochtend- of avonddouche of bad. Het is belangrijk om je voeten na het wassen zeer goed en volledig af te drogen. Geef speciale aandacht aan de oppervlakten tussen je tenen, waar vocht gemakkelijk de groei van bacteriën kan veroorzaken.
 2. Knip je teennagels regelmatig af zodat ze voldoende kort zijn. Er zijn tal van beginners pedicuresets die kan je gebruiken om je nagels perfect te knippen zodat ze voldoende kort zijn
 3. Zorg voor een goede nagelhygiëne. Dat kan je ook met een beginners pedicure set.
 4. Verwijder de harde, dode huid van je voeten met een voetvijl. Een harde huid wordt “drassig” en zacht als deze nat of vochtig is, waardoor er een plek ontstaat waar bacteriën zich gaan thuisvoelen met stinkende voeten als resultaat.
 5. Vervang je sokken minstens één keer per dag. Als je in een warme omgeving werkt, aan het sporten bent of in je bent in een andere situatie bent waar je voeten zweterig kunnen worden, moet je je sokken vaker vervangen.
 6. Zorg dat je schoenen voldoende drogen. Het is zeer voornaam dat deze droog zijn voordat je ze opnieuw gaat dragen. Houd er rekening mee dat je schoenen misschien wel droog aanvoelen maar dat zijn ze niet noodzakelijk. Zorg er dus voor dat je je schoenen volledig droogt, dit pakt ook eventuele schimmels aan in je schoenen.
 7. Gebruik de juiste inlegzolen voor je schoenen, deze kan je steeds uithalen en eventueel laten drogen.
 8. Kies sokken die vocht absorberen in plaats van sokken die zich nauw rond je stinkvoeten sluiten. Dit zijn onder meer dikke, zachte sokken gemaakt van natuurlijke vezels, sportsokken en zelfs wandelsokken. Bamboe sokken zijn perfect om vocht te absorberen.
 9. Draag sandalen met open tenen bij warm weer of loop op blote om je voeten droog te houden.
 10. Vermijd schoenen die strak zitten of vocht kunnen vasthouden.
 11. Gebruik elke avond een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol dat je door middel van een watje op je voeten kan aanbrengen. De ontsmettingsalcohol zal je voeten helpen drogen. Let wel op met eventuele scheurtjes in je huid.
 12. Breng dagelijks een schimmelwerende voetspray of schimmelwerende poeder aan op je stinkvoeten.
 13. Spuit schoenendeodorant op je inlegzolen en in je schoenen.
 14. Als je je voetengeur snel wilt verminderen, is het een goed idee om een anti-transpirant of deodorant spray op je voeten aan te brengen.
 15. Probeer verschillende soorten antischimmel- en antibacteriële zeep totdat je er een vindt die het beste bij je past.
 16. Maak je eigen voetbad met Listerine of azijn.
stinkvoeten

Wat veroorzaakt stinkvoeten?

Je voeten produceren dagelijks enorm veel zweet ook al voel je het niet altijd. Je voeten hebben immers meer zweetklieren dan welk ander deel van je lichaam ook. Deze zweetklieren geven de hele dag zweet af om je lichaam te helpen afkoelen en je huid vochtig te houden.

Iedereen zijn voeten zweten maar tieners en zwangere vrouwen zijn het meest vatbaar voor veel voorkomende zweetvoeten omdat hun lichaam hormonen aanmaakt waardoor ze meer gaan zweten en last krijgen van stinkvoeten. Mensen die de hele dag op hun werk rechtstaan, onderhevig zijn aan veel stress of een medische aandoening hebben waardoor ze meer zweten dan anderen, hebben een grotere kans om zweetvoeten en bijgevolg stinkvoeten te krijgen.

Van nature zitten er bacteriën op de voeten. Deze bacteriën helpen het zweet op de voeten af te breken wanneer het vrijkomt. Als bacteriën en zweet zich ophopen, kan er echter een vieze geur ontstaan. Extra bacteriën hebben de neiging zich te vormen wanneer iemand in zijn schoenen zweet, ze uitdoet en vervolgens weer aantrekt zonder dat ze volledig drogen. Zorg daarom steeds dat je schoenen goed droog zijn.

Slechte hygiëne kan ook een rol spelen bij het ontstaan van bromodosis. Door je stinkvoeten onvoldoende of zelfs niet te wassen, of je sokken niet minstens één keer per dag te verwisselt, kunnen er extra bacteriën op je voeten gaan groeien. Dit kan ervoor zorgen dat de zweetvoeten verergeren.

Besluit

Hoewel het een veel voorkomende aandoening is, is bromodosis (stinkvoeten) niet noodzakelijk schadelijk. Het goede nieuws is dat bromodosis (of stinkvoeten) vrij eenvoudig zelf te behandelen is. Met dagelijkse aandacht zou je je stinkende voeten binnen een week moeten kunnen verminderen of elimineren.

Het beste is om je voetverzorging een vast onderdeel van je dagelijkse hygiëneroutine te maken. Je kan door je voeten thuis zelf te verzorgen al veel resultaat bereiken. Indien de stinkvoeten toch aanhouden na een behandeling van enkele weken dan kan je best je huisarts contacteren om eventueel sterkere behandelingen voor te laten schrijven of om te onderzoeken naar eventuele onderliggende factoren.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid