GezondheidGezondheid

Eelt

Wat is plantaire eelt?

Plantaire eelt is een taaie, verdikte huid die zich vormt op het oppervlak van het onderste deel van je voet (de plantaire zijde). Plantaire eelt komt vaak voor op de plantaire fascia. Dit is de dikke weefselband die je hielbot met je tenen en de bal van de voet verbindt.

Eelt kan ongemakkelijk zijn, maar is erg goed te behandelen. Plantaire eelt komt zeer vaak voor. Het is geen reden tot ongerustheid, tenzij er zich bepaalde problematische symptomen optreden ten gevolge van de aandoening

Eelt

Hoe eelt op de voeten zelf behandelen?

De meeste plantaire eeltplekken kan je eenvoudig thuis behandelen. Door je voeten minstens tien minuten in warm water te weken en dikke vochtinbrengende crèmes en lotions te gebruiken als de huid droog is, kan het de eelt helpen verzachten. 

Je kan ook puimstenen of metalen vijlen gebruiken om de eelt weg te schrapen. Deze behandeling is het meest effectief nadat je je voeten in warm water hebt gedrenkt.

Er bestaan ook speciale eeltcrèmes die je kan aanbrengen.

Je kan ook schokabsorberende inlegzolen gebruiken die je voeten meer steun geven kunnen ook worden gebruikt om de druk op probleemgebieden te verlichten.

Als deze thuisbehandelingen niet effectief zijn, kan je een pedicure contacteren die je kan helpen bij het behandelen van je eelt. Je pedicure heeft twee methoden om plantaire eelt te behandelen. De eerste is om de dikke huid van het eelt te verwijderen met een scalpel. De tweede is om eeltpleisters of crèmes op de eelt aan te brengen. 

Dit laatste is het meest effectief wanneer het dagelijks opnieuw wordt aangebracht, en wanneer het wordt aangebracht na het gebruik van een puimsteen of een metalen vijl om de eelt te verwijderen.

Om plantaire eelt op lange termijn te voorkomen, kan je pedicure je adviseren om een ander type schoen te dragen die beter past bij je voetvorm en voetboog. Ze kunnen mogelijk ook naar je stappatroon kijken en bepalen of je daarom eelt ontwikkelt.

Als een botafwijking het eelt en andere symptomen veroorzaakt, zal je pedicure je doorverwijzen naar je huisarts of specialis

Wat zijn de symptomen van eelt?

Plantaire eelt is grijs of geelachtig van kleur op de plaatsen dat deze voorkomt. De huid kan ook hard, ruw, droog en schilferachtig aanvoelen. Het kan pijnlijk zijn als er directe druk op het gebied wordt uitgeoefend.

Plantaire eeltplekken kunnen zo groot zijn dat ze zich uitspreiden over de volledige hiel of de bal van je voet.

Hoe plantaire eelt verschilt van andere aandoeningen

Afhankelijk hoeveel we onze voeten dagelijks gebruiken, zijn ze vatbaar voor veel verschillende aandoeningen. Je bent misschien niet zeker of je een likdoorn of een plantaire wrat op je voet hebt ontwikkeld in plaats van eelt.

Een likdoorn is een klein stukje verdikte huid met een puntje in het midden. Likdoorns ontwikkelen zich meestal aan de bovenkant en zijkant van de tenen.

Plantaire wratten worden daarentegen vaak aan de onderkant van de voet aangetroffen. Wratten hebben een bloemkoolachtig uiterlijk, met kleine zwarte puntjes in het midden. Een plantaire wrat kan bloeden als je erop loopt.

Plantaire wratten hebben geen huidstrepen (gegraveerde groeven) wanneer ze zich op de voet ontwikkelen. Plantaire wratten zijn het pijnlijkst wanneer zij-aan-zij druk wordt uitgeoefend, terwijl plantaire eelt pijn kan veroorzaken wanneer directe druk op het gebied wordt uitgeoefend

Eelt

Wat is de oorzaak van eelt?

Eelt ontstaat wanneer er vaak druk of wrijving op een specifiek gebied wordt uitgeoefend. Dit is de reden waarom eelt zo vaak voorkomt op onze voeten, omdat die voortdurend ons lichaamsgewicht dragen. Eelt vormt een bescherming van de huid tegen deze druk.

Het dragen van slecht passende schoenen met dunne sokken of geen sokken kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het uitoefenen van overmatige druk op de voeten. Hoge hakken, die meestal zijn ontworpen voor mode en niet voor comfort of bruikbaarheid, zijn dikwijls de  oorzaak.

Actief sporten, vooral sporten die druk uitoefenen op de voeten, kunnen ook bijdragen aan plantaire eelt, zoals hardlopers en atleten bijvoorbeeld. Ook als je je veel verplaatst te voet, dan verhoog je de kans op eelt.

Er zijn aanwijzingen dat roken de kans op het ontwikkelen van eelt op de voeten kan vergroten. Aangenomen wordt dat dit te wijten is aan de vernauwing van bloedvaten in de ledematen die wordt veroorzaakt door het roken. Dit kan leiden tot achteruitgang of atrofie van het onderhuidse weefsel. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer contact tussen bot en huid, waardoor er meer eelt ontstaat.

Botafwijkingen kunnen ook verantwoordelijk zijn. Soms zal een botvervorming resulteren in overmatige druk die wordt uitgeoefend op bepaalde delen van de voet, vooral als iemands “stappatroon” verandert als gevolg van de misvorming.

Wanneer naar de pedicure?

Bij plantaire eelt, hoe ongemakkelijk ook, is het niet nodig om onmiddellijk na je huisarts te gaan. Je kan wel een afspraak maken met één van onze gespecialiseerde pedicures. Dit is zeker aangeraden als je:

  • Als je diabetes, hartaandoeningen of problemen met de bloedsomloop hebt. Als je één van deze aandoeningen hebt, loopt je een groter risico om een infectie te krijgen. Als je een zenuwbeschadiging hebt omwille van diabetes, kan dit gevaarlijk zijn. Maak onmiddellijk een afspraak met je pedicure als je één van deze aandoeningen hebt en je merkt dat je voeten “veranderen”.
  • Je eelt heeft een heldere vloeistof- of etterafscheiding. Dit is een teken dat de eelt is geïnfecteerd of begint te zweren en dus onmiddellijk moet worden behandeld.
  • Als de plantaire eelt terugkeert.
 

Als je merkt dat de eelt rood, bijzonder pijnlijk of warm aanvoelt. Deze symptomen kunnen op een infectie duiden

Eelt

Wat is het algemeen besluit?

Plantaire eeltplekken komen zeer vaak voor bij mensen van alle leeftijden. Als de eelt geen invloed heeft op hoe je stapt of geen symptomen van een infectie vertoont, is het geen reden tot bezorgdheid.

In de meeste gevallen zouden thuisbehandelingen je moeten helpen om de aandoening te behandelen.

Als er regelmatig plantaire eelt op dezelfde plaats voorkomt, maak je best een afspraak met een gespecialiseerde voetverzorger om eventueel de oorzaak te onderzoeken.

Als je diabetes hebt en een nieuwe plantaire eeltplek ontwikkelt, of veranderingen opmerkt in een bestaande, maak dan een afspraak met je pedicure. Diabetes kan zenuwbeschadiging en verlies van gevoel in de voeten veroorzaken. Het kan zijn dat een infectie onopgemerkt optreedt en deze erg gevaarlijk kan worden.

GezondheidGezondheid

Freeman DB. (2002). Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. aafp.org/afp/2002/0601/p2277.html Hashmi F, et al. (2016). The evaluation of three treatments for plantar callus: A three-armed randomized, comparative trial using biophysical outcome measures. DOI: 10.1186/s13063-016-1377-2 Merrill TJ, et al. (n.d.). Relationship between smoking and callus formation of the foot. DOI: podiatryinstitute.com/pdfs/Update_2012/2012_38.pdf

 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid