GezondheidGezondheid

Koude voeten oorzaak

Weten wat de koude voeten oorzaak is kan soms complex zijn.

Je lichaam is ontworpen om de temperatuur van onder andere je voeten te regelen. Als het buiten koud is, zorgt je lichaam ervoor dat het bloed naar je kern en vitale organen stroomt om ze warm te houden. Dit kan de hoeveelheid bloed die naar je voeten stroomt, veranderen, waardoor ze koud aanvoelen. Dit is normaal. De bloedvaten in je voeten vernauwen zich  als het koud is en dit om warmteverlies te voorkomen.

Sommige personen hebben van nature koudere voeten zonder een onderliggende ziekte of aandoening. Het is een vrij veel voorkomende aandoening. Als je voeten van nature de neiging hebben om koud te worden, moet je bij koud weer wellicht extra voorzorgsmaatregelen nemen om ze warm te houden.

Maar als je koude voeten voortdurend hinderlijk zijn, of als je bijkomende symptomen opmerkt, zoals kleurveranderingen in je vingers, dan zijn er meer dingen die je kan doen.

Raadpleeg je huisarts als je de hele tijd koude voeten hebt, ongeacht of de temperatuur. Er kan een onderliggende ziekte of aandoening zijn die moet worden behandeld.

Als je bijkomende symptomen hebt, zoals tenen die van kleur veranderen, moeite met ademhalen of pijn in je benen, raadpleeg dan ook je huisarts.

Hier is wat je moet weten over koude voeten en wat je eraan kan doen.

Enkele tips, wat ook de koude voeten oorzaak mag zijn.

Wat ook de koude voeten oorzaak is, het is belangrijk voor je comfort om ze op te warmen.

Hier zijn enkele tips en oplossingen:

 1. Behandel je voeten met een paraffine wax. Deze methode kan je zelfs eenvoudig bij je thuis persoonlijk uitvoeren. Het is bovendien ook nog goed voor andere aandoeningen of het voorkomen van andere aandoeningen.
 2. Gebruik een kersenpitkussen om je voeten op te warmen. De warmte van deze kussens dringt beter door tot in het lichaam.
 3. Kies de juiste kleding. Bij koud weer draag je best een pet, hoed, of ander hoofddeksel. Best draag je ook handschoenen, warme sokken en een warme jas. Draag verschillende lagen om je lichaam warm te houden. Je lichaam warm houden kan er wel voor zorgen dat een koude voeten oorzaak is uitgesloten. Je lichaam moet dan immers minder hard zijn best doen om het volledige lichaam te verwarmen.
 4. Help je kinderen de koude voeten oorzazk te herkennen. Zorg ervoor dat ze warm gekleed zijn en weten dat ze naar binnen moeten komen als ze het koud hebben en zeker als hun voeten koud worden.
 5. Draag sokken of pantoffels in huis. Draag een trui en warme sokken als je het binnen koud hebt.
 6. Beweeg dagelijks. Dagelijks bewegen  hoeft echt niet intensief sporten te zijn een wandeling is al voldoende. Op die manier ga je je bloedcirculatie verbeteren.
 7. Doe een snelle warming-up als je de koude voeten oorzaak niet kent. Probeer te springen om je bloed in beweging te krijgen. Houd ook je voeten waren als je zittend werk verricht want ook dan kunnen je voeten afkoelen. Zo kan je je tenen bewegen en cirkels maken met je voeten.
 8. Sta regelmatig op. Neem de tijd om minstens elk half uur op te staan om uit te rekken of rond te lopen om het bloed in je voeten te laten circuleren.
 9. Gebruik een elektrisch verwarmingskussen. Elektrische verwarmingskussens zijn er in verschillende maten en stijlen die je ook voor je voeten kan gebruiken. Als je je voeten wil warm houden kan je een verwarmingskussen plaatsen op je onderrug. Doe dit als je voeten rusten. Een verwarmingskussen kan helpen je bloedvaten te openen en ervoor te zorgen dat er meer bloed naar je benen stroomt.
 10. Neem een warm voetbad maar zeker niet te heet als je voeten echt zeer koud aanvoelen.
 11. Masseer je voeten stevig om de bloedsomloop in je voeten te stimuleren.
 12. Gebruik warmte pads. Er bestaan eenmalige of herbruikbare warmte pads die je kan gebruiken als je de kou in moet. Er bestaan zelfs wel eens die 8 uren meegaan.
koude voeten oorzaak

In koude temperaturen lopen

Sommigen werken, leven of zijn actief in koude tot soms wel zeer koude omgevingen. Vleesverpakkers of anderen die tijd doorbrengen in diepvriezers, militair personeel, bergbeklimmers, jagers, bewakingspersoneel en reddingswerkers zijn enkele beroepen die speciale beschermende kleding nodig hebben om zich zo warm mogelijk te houden.

Als je je lang in een zeer koude omgeving begeeft, bestaat het gevaar van bevriezing en blijvende schade aan je voeten. Bovendien bestaat het gevaar dat het vermogen om met de nodige veiligheidsmaatregelen te werken wordt beperkt door de extreme kou.

Er zijn onderzoeken gevoerd waar men kijkt of het werken in een constant koude omgeving je helpt om er meer aan te wennen aan koude temperaturen om op die manier blessures te voorkomen. Volgens een onderzoek kunnen sommige mensen zelfs een tolerantie voor koude temperaturen ontwikkelen. Zo kunnen vissers bij extreem koud weer met  blote handen werken.

Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen meer risico lopen op een koude voeten oorzaak omdat hun voeten sneller afkoelen.

koude voeten oorzaak

Medische koude voeten oorzaak

De koude voeten oorzaak kan ook liggen aan verschillende gezondheidscondities.

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je voeten koud worden. Je eigen lichaam heeft een limieten en een natuurlijke reactie op koude temperaturen.

De meest voorkomende gezondheid gerelateerde aandoeningen die de koude voeten oorzaak zijn, houden verband met een slechte bloedcirculatie of zenuwbeschadiging in je voeten.

Hier zijn enkele mogelijkheden:

Bloedarmoede

Bloedarmoede kan een koude voeten oorzaak zijn en is een aandoening waarbij je minder gezonde en goed functionerende rode bloedcellen hebt dan normaal. Het wordt meestal veroorzaakt door een ijzertekort.

Als je een ijzertekort hebt, dan hebben je rode bloedcellen mogelijk niet genoeg hemoglobine (ijzerrijk eiwit) om zuurstof van je longen naar je voeten te transporteren. Het resultaat kan koude voeten en tenen zijn.

Arteriële ziekte

Wanneer je slagaders vernauwd zijn of niet goed functioneren, vermindert dit de bloedtoevoer naar je benen en voeten. Er zijn verschillende soorten arteriële aandoeningen die een koude voeten oorzaak kunnen zijn.

Diabetes

diabetes kan ook een koude voeten oorzaak zijn wegens:

 • Slechte bloedcirculatie. Een slechte bloedcirculatie is een symptoom van diabetes, vooral in je ledematen, waardoor je voeten koud kunnen worden.
 • Diabetes verhoogt ook het risico op hartaandoeningen en vernauwing van de slagaders (door atherosclerose), die beide kunnen bijdragen aan koude voeten.
 • Zenuwbeschadiging (perifere neuropathie), vooral in je voeten, is een complicatie van diabetes. Het wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels gedurende een lange periode. Een van de eerste symptomen is een gevoel van spelden en naalden in uw voeten of handen.
 

Als diabetes patiënt moet je sowieso goed zorg dragen voor je voeten.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier beperkt actief is en niet genoeg schildklierhormonen produceert om de metabolische functies van je lichaam goed te laten werken. Het treft meer vrouwen dan mannen en komt vaak voor boven de 60 jaar.

Koude voeten oorzaak is een van de symptomen van hypothyreoïdie. Andere symptomen zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en stijfheid, droge huid, dunner wordend haar en depressie.

Het syndroom van Raynaud

Het syndroom van Raynaud is een andere koude voeten oorzaak, ook wel bekend als het fenomeen van Raynaud of de ziekte van Raynaud. Het is het gevolg van de vernauwing van de slagaders in je voeten, waardoor het bloed niet meer normaal kan circuleren.

Het syndroom van Raynaud wordt veroorzaakt door koude temperaturen of stress. De exacte oorzaak van het syndroom van Raynaud wordt niet volledig begrepen. 

Vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort kan de neurologische symptomen geven, waaronder het gevoel van koude voeten, gevoelloosheid of tintelingen en kan dus ook de koude voeten oorzaak zijn.

Vitamine B-12 komt van nature voor in vlees en zuivelproducten en is belangrijk voor het behoud van gezonde rode bloedcellen. Je lichaam maakt uit zijn eigen geen vitamine B12 aan, dus je moet het uit het voedsel halen dat je eet.

Roken

Het is alom geweten dat roken schade aan je bloedvaten door het hele lichaam veroorzaakt, die dan vernauwen, en kan bijdragen aan koude voeten en tenen.

Na verloop van tijd kan roken de bloedvaten in je hart beschadigen, waardoor het voor je hart moeilijker wordt om bloed door uw lichaam te pompen. Dit heeft vooral invloed op uw benen en voeten waardoor het ook een koude voeten oorzaak kan zijn.

koude voeten oorzaak

Wat kan nog een koude voeten oorzaak zijn?

Andere factoren die tot koude voeten kunnen leiden, zijn onder meer je leeftijd, familiegeschiedenis en bepaalde medicijnen.

 • Als je een bacteriële of virale infectie heeft en koorts hebt, kan je ook koude rillingen krijgen.
 • Soms kan angst je ook koude voeten bezorgen.
 • Er is zelfs een studie die een sterk verband laat zien tussen chronische indigestie en koude handen en voeten.

In een studie werd gekeken naar de relatie tussen veel chronische aandoeningen en koude voeten, waaronder hoge en lage bloeddruk en pijnlijke menstruatie (dysmenorroe). In dit onderzoek werd ook gekeken naar culturele invloeden op hoe mensen denken over koude handen en voeten.

Baby’s en ouderen zijn extra gevoelig voor koude voeten.

Baby’s

Baby’s verliezen sneller lichaamswarmte in de kou omdat ze een groot lichaamsoppervlak hebben in vergelijking met hun gewicht. Ze hebben ook minder vet onder hun huid dat dienst kan doen als isolatie. Ook is hun natuurlijke lichaamstemperatuurregeling nog niet volledig ontwikkeld.

Ouderen

Ouderen verliezen het natuurlijk vermogen dat hun lichaamstemperatuur goed regelt. De bloedvaten in hun ledematen vernauwen zich minder makkelijk om het lichaam warm te houden.

Het metabolisme vertraagt met de leeftijd, en dit kan ook de koude voeten oorzaak zijn. Ze hebben mogelijk een verhoogd risico op problemen gerelateerd aan kou wegens chronische aandoeningen maar ook medicijnen.

GezondheidGezondheid

Bae K-H, et al. (2018). The association between cold hypersensitivity in the hands and feet and chronic disease: Results of a multicentre study. DOI: 10.1186/s12906-018-2082-3

Bae K-H, et al. (2016). Cold hypersensitivity in the hands and feet may be associated with functional dyspepsia: Results of a multicenter survey study. DOI: 10.1155/2016/8948690

Cheung SS. (2015). Responses of the hands and feet to cold exposure. DOI: 10.1080/23328940.2015.1008890

Cheung SS, et al. (2012). Dynamic adaptation of the peripheral circulation to cold exposure [Abstract]. DOI: 10.1111/j.1549-8719.2011.00126.x

Cold environments – General. (2016). ccohs.ca/oshanswers/phys_agents/cold_general.html

Kushimoto S, et al. (2014). Body temperature abnormalities in non-neurological critically ill patients: A review of the literature. DOI: 10.1186/2052-0492-2-14

Mayo Clinic Staff. (2017). Raynaud’s disease. mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/diagnosis-treatment/drc-20363572

Morrison SF. (2016). Central control of body temperature. DOI: 10.12688/f1000research.7958.1

Mozaffarieh M, et al. (2010). Thermal discomfort with cold extremities in relation to age, gender, and body mass index in a random sample of a Swiss urban population. DOI:
10.1186/1478-7954-8-17

My hands and feet are always cold – Should I worry? (2016).
health.clevelandclinic.org/why-are-my-hands-and-feet-always-cold-and-should-i-worry/

Roland J. (2018). Cold extremities: Why do I have cold hands and feet?
universityhealthnews.com/daily/heart-health/cold-extremities-why-do-i-have-cold-hands-and-feet/

Tansey EA, et al. (2015). Recent advances in thermoregulation. DOI: 10.1152/advan.00126.2014

 

Vella CA, et al. Staying cool when your body is hot. unm.edu/~lkravitz/Article folder/thermoregulation.html

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid