GezondheidGezondheid

paraffine wax

Wat is paraffine wax?

Paraffine wax is een witte of kleurloze zachte, vaste wax. Het is gemaakt van verzadigde koolwaterstoffen.

Het wordt vaak gebruikt in huidverzachtende salon- en spabehandelingen op handen, nagelriemen en voeten omdat het kleurloos, smaakloos en geurloos is. Het kan ook worden gebruikt om pijnlijke gewrichten en spieren te verlichten.

Paraffine heeft ook veel andere toepassingen. Het wordt vaak gebruikt als smering, elektrische isolatie maar je kan er ook kaarsen en zelfs kleurpotloden mee maken.

paraffine wax

Wat zijn de voordelen van paraffine wax?

Paraffine heeft cosmetische en therapeutische voordelen.

Cosmetische voordelen

Cosmetisch gezien wordt paraffine wax vaak op je voeten aangebracht maar je kan het ook gebruiken voor je handen. De wax is een natuurlijk verzachtend middel en helpt de huid soepel en zacht te maken. 

Wanneer het op de huid wordt aangebracht, voegt het vocht toe en blijft het je vochtgehalte van je huid verhogen nadat de behandeling is voltooid.

Het kan ook helpen bij het openen van poriën en het verwijderen van dode huidcellen. Dat kan helpen om de huid er frisser en gladder uit te laten zien.

Therapeutische voordelen

Paraffine wax kan worden gebruikt om pijn te verlichten in de voeten (en handen) van mensen met:

 • artrose
 • Reumatoïde artritis
 • fibromyalgie
 • andere problemen met gewrichtsmobiliteit

 

Het werkt als een vorm van warmtetherapie en kan helpen de bloedstroom te verbeteren, spieren te ontspannen en gewrichtsstijfheid te verminderen. Paraffine wax kan ook spierspasmen of ontstekingen verminderen en verstuikingen behandelen.

Zijn er bijwerkingen?

Paraffine wax wordt in een laboratorium getest om er zeker van te zijn dat het veilig en hygiënisch is voor gebruik op je lichaam. Het is volledig natuurlijk en heeft een laag smeltpunt, dit betekent dat je het gemakkelijk op je huid kan aanbrengen en dit bij een temperatuur die laag genoeg is om geen brandwonden of blaren te veroorzaken.

Als je echter een zeer gevoelige huid heeft, kan paraffine wax warmte uitslag veroorzaken. Warmte uitslag is een (jeukende) huiduitslag die ontstaat na blootstelling aan (extreme) warmte. Warmte uitslag resulteert in kleine rode bultjes op de huid die jeuken en ongemakkelijk kunnen zijn.

Je gebruikte best geen paraffine wax als je:

 • een slechte bloedcirculatie hebt
 • gevoelloos bent in voeten of handen
 • diabetes patiënt bent
 • bij eventuele huiduitslag of open zweren
 

Als je overgevoelig bent voor chemicaliën kan het zijn dat je door de waxbehandeling een lichte zwelling of puistjes krijgen. Dat komt omdat paraffine afkomstig is van aardolieproducten.

Als je thuis zelf een paraffine wax behandeling wil doen, zorg er dan voor dat je de wax niet te veel verhit, aangezien deze vlam kan vatten. De temperatuur van de wax mag niet hoger zijn dan 51,7°C als je met de behandeling begint.

paraffine wax

Hoe zelf een paraffine wax uitvoeren?

Je kan een paraffine wax behandeling laten doen in een schoonheidssalon of spa, maar je kan het ook zelf thuis doen. Het is een goed idee om onderstaande stappen te volgen om het maximale uit de behandeling te halen en zo je voeten goed te verzorgen.

Om zelf thuis je voeten te behandelen heb je de volgende benodigdheden nodig:

Aanrader!

Wil je het echter allemaal eenvoudig houden, niet te veel tijd verliezen of je keuken niet helemaal op stelten zetten dan kan je best ook een draagbaar paraffine wax bad kopen om thuis te gebruiken. Deze paraffine was baden helpen het aantal benodigdheden dat u nodig heeft te verminderen, en veel ervan worden geleverd met paraffine wax.

Als je een paraffine wax bad gaat gebruiken dan sla je onderstaande ingewikkelde stappen over en volgt je de vereenvoudigde instructies die bij je machine zijn geleverd.

Stap 1: Smelt de wax

De gemakkelijkste manier om thuis paraffine wax te smelten, is door een bain marie te gebruiken. Als je nagellak moest hebben dan verwijder je deze best even voor je met de behandeling start. Was ook je handen goed en droog ze bij voorkeur af met een pluisvrije handdoek.

Om de wax te smelten:

 • Voeg 1,8 kg paraffine wax toe in het bovenste compartiment van de bain marie. Voeg water toe in het onderste compartiment van de bain marie en verhit zachtjes. Je kan ook zelf je bain marie maken door middel van 2 kookpotten of 1 kookpot en een kom. Zorg er wel voor dat het water de bovenste kom of kookpot niet raakt.
 • Voeg een kopje minerale olie toe aan de wax.
 • Als de wax volledig is gesmolten zet je de bain marie af of haal je de ketel van het vuur. Giet de wax voorzichtig in een ingevette plastic bak.
 • Wacht tot er zich een dunne huid bovenop de wax vormt.
 • Controleer de temperatuur van de wax met een thermometer. De wax is klaar voor gebruik wanneer deze 125 ° F (51,7 ° C) bereikt.

Stap 2: Breng de wax aan

Zodra de wax is voorbereid en deze klaar is om te gebruiken ga je de wax aanbrengen.

 • Masseer een paar druppels olijfolie in de huid van de plek waar je gaat behandelen.
 • Dompel je hele hand of voet in de wax en laat het een paar seconden intrekken tot er een laag over het gebied ontstaat.
 • Wacht tot de wax droog is. De wax is droog als de glans is vervaagd. Eenmaal droog, plaats je je hand of voet terug in de wax, iets minder diep dan voorheen. Dit voorkomt dat warme wax onder de vorige waxlagen komt, op die manier voorkom je brandwonden.
 • Herhaal dit proces totdat je minsten 10 lagen wax op je voeten (of handen) hebt.

Stap 3: Je voet of hand inpakken

Zodra je ten minste 10 lagen wax op je hand of voet hebt aangebracht steek je deze in een grote plastic zak. Steek deze vervolgens in een paraffine handschoen, ovenwant of wikkel je voet of hand 15 tot 20 minuten in een handdoek.

Stap 4: verwijder de wax

Haal na 15 tot 20 minuten je hand uit de ovenwant of handdoek en de plastic zak. Gebruik een zachte tissue om de waxresten van je huid te verwijderen. Breng een vochtinbrengende crème aan op je hele voet of hand.

Wanneer je klaar bent met de behandeling, bedek dan de paraffine en bewaar deze op een veilige plaats tot de een volgende behandeling gaat uitvoeren.

paraffine wax

Besluit

Een behandeling met paraffine wax heeft veel esthetische voordelen en kan ook verlichting bieden voor mensen met aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie. 

Voor een professionele behandeling kan je het laten uitvoeren bij één van onze pedicures of je kan het zelf thuis doen maar dan raden wij aan dat je de juiste apparatuur in huis haalt.

GezondheidGezondheid

Dilek B, et al. (2013). Efficacy of paraffin bath therapy in hand osteoarthritis: A single-blinded randomized controlled trial. DOI: 10.1016/j.apmr.2012.11.024

Ayling J, et al. (2000). Efficacy of paraffin wax baths for rheumatoid arthritic hands. DOI:
10.1016/S0031-9406(05)60963-7

Löfgren M, et al. (2009). Pain relief in women with fibromyalgia: A cross-over study of superficial warmth stimulation and transcutaneous electrical nerve stimulation. DOI:
10.2340/16501977-0371

 

Sibtain F, et al. (2013). Efficacy of paraffin wax bath with and without joint mobilization techniques in rehabilitation of post-traumatic stiff hand. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24353596

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid