GezondheidGezondheid

Tintelende voeten

tintelende voeten
Weg met die tintelende voeten

Wat zijn tintelende voeten?

Tintelende voeten zijn een veelvoorkomende sensatie waarbij je een prikkelend, tintelend gevoel in de voeten voelt. Dit gevoel wordt soms beschreven als “prikkelend”, “brandend“, “jeukend” of “prikkelend”. Het kan zich voordoen in één voet of beide voeten en kan zich ook uitbreiden naar de benen.

Tintelende voeten kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder:

 • Zenuwbeschadiging of -compressie
 • Slechte bloedcirculatie
 • Een gebrek aan vitamines of mineralen, zoals B12 of calcium
 • Verkeerde houding of zitten
 • Te strakke schoenen of kleding
 • Overmatige druk op de voeten tijdens het sporten, tijdens het staan of gedurende lange tijd lopen.
 

Als de tintelingen in je voeten langdurig aanhouden, heviger worden of gepaard gaan met andere symptomen, zoals zwakte, pijn, gevoelloosheid of veranderingen in de kleur of temperatuur van de voeten, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Wanneer komen tintelende voeten voor?

Tintelende voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een slechte bloedcirculatie in jee voeten, wat kan worden veroorzaakt door langdurig zitten of staan, diabetes, hoge bloeddruk, roken, een slecht dieet of een sedentaire levensstijl.

Een andere oorzaak kan een beknelde zenuw in je voet of enkel zijn. Dit kan gebeuren als gevolg van het dragen van te strakke schoenen, het overmatig gebruik van de voet bij sport of lichamelijke activiteiten, of het hebben van platvoeten of hoge voetbogen.

Tintelende voeten kunnen ook worden veroorzaakt door aandoeningen zoals neuropathie, multiple sclerose, hernia of een beroerte. Als je vaak last hebt van tintelende voeten, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Op welk tijdstip heb je tintelende voeten?

Tintelende voeten kunnen op elk moment van de dag voorkomen. Het kan afhangen van de oorzaak van het tintelende gevoel. Als de tintelingen worden veroorzaakt door zenuwbeschadiging, kunnen ze constant aanwezig zijn. 

Als de tintelingen worden veroorzaakt door een bepaalde houding of activiteit, kunnen ze vaker voorkomen op het moment dat u deze houding aanneemt of de activiteit uitvoert. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je vaak last hebt van tintelende voeten om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Wat zijn de oorzaken van tintelende voeten?

Slechte bloedcirculatie

Wanneer de bloedstroom naar de voeten vermindert, kan dit leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Een slechte bloedcirculatie in de voeten kan ook leiden tot tintelingen. Dit kan worden veroorzaakt door onderliggende aandoeningen zoals perifere arteriële ziekte (PAD) of diabetes.

Zenuwproblemen

Zenuwbeschadiging of beknelde zenuwen in je voeten kunnen tintelingen veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals diabetes, neuropathie of een hernia in de rug.

Tekort aan vitamines

Een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B12, kan leiden tot tintelingen in je voeten.

Medicatie

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva en anticonvulsiva, kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals tintelingen in de voeten.

Sporten

Intensief sporten kan leiden tot overbelasting van de spieren en zenuwen in je voeten, wat tintelingen kan veroorzaken.

Te strakke schoenen

Het dragen van te strakke schoenen of kleding kan de bloedtoevoer naar je voeten belemmeren, wat kan leiden tot tintelingen. Dit kan vooral gebeuren tijdens het sporten, wanneer de voeten meer zwellen.

Als de tintelingen aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen, zoals pijn of gevoelloosheid, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen. In de tussentijd kunt u proberen losse schoenen en kleding te dragen tijdens het sporten, uw voeten te masseren en stretchen, en voldoende rust te nemen tussen trainingssessies om overbelasting te voorkomen.

tintelende voeten
Een massage apparaat is een goede oplossing voor tintelende voeten

Hoe tintelende voeten behandelen?

 • Verandering van schoenen: Draag comfortabele en goed passende schoenen om druk op de voeten te verminderen.
 • Verandering van houding: Vermijd langdurig staan of zitten, en neem regelmatig pauzes om te bewegen.
 • Massage: Regelmatige massage van de voeten kan de bloedcirculatie helpen verbeteren en spieren ontspannen. Een speciaal massage apparaat kan helpen.
 • Veranderingen in levensstijl: Stoppen met roken, regelmatig bewegen en het vermijden van overmatige alcohol- en cafeïneconsumptie kan de bloedcirculatie verbeteren.
 • Medicatie: Sommige medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van zenuwpijn, zoals pijnstillers, antidepressiva en anticonvulsiva.
 • Fysiotherapie: Als tintelende voeten het gevolg zijn van een blessure of zenuwbeschadiging, kan fysiotherapie helpen de spieren te versterken en het herstelproces te versnellen.
 • Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een onderliggend probleem aan te pakken, zoals een beknelde zenuw.
 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als tintelingen in de voeten aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen, zoals zwakte, pijn of gevoelloosheid.

Hoe tintelende voeten zelf verzachten?

 • Rekken en oefeningen: Het doen van eenvoudige rek- en bewegingsoefeningen kan de bloedstroom naar de voeten helpen verbeteren en de spieren ontspannen. Probeer bijvoorbeeld de voet- en kuitspieren te strekken, je tenen te wiebelen en rond te draaien met de enkels.
 • Massage: Een massage kan de bloedstroom helpen stimuleren en de spieren ontspannen. Gebruik je handen om zachtjes de voeten te masseren.
 • Verandering van schoenen: Als slecht passende schoenen de oorzaak zijn van de tintelingen, probeer dan te wisselen naar comfortabele en goed passende schoenen.
 • Warmte en koude therapie: Wissel tussen het dompelen van je voeten in koud en warm water om de bloedstroom te stimuleren en de spieren te ontspannen.
 • Vermijd langdurig zitten of staan: Langdurig zitten of staan kan de bloedstroom naar de voeten belemmeren en tintelingen veroorzaken. Probeer af en toe te bewegen of te wandelen om de bloedstroom te stimuleren.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid