GezondheidGezondheid

Slippers

slippers
Bij het kiezen van de juiste slippers is het belangrijk om op een aantal factoren te letten.

Zodra zomer nadert, verstoppen we onze winterschoenen en grijpen we naar lichte en luchtige slippers en sandalen. Tegenwoordig wordt de eenvoudige teenslipper beschouwd als een must in de garderobe van de meeste personen, en is verkrijgbaar in vele kleuren, stijlen en soms met ingebouwde flesopener! Maar zijn ze echt zo comfortabel als ze lijken?

In het verleden waren stiletto’s en schoenen met bandjes de voor de hand liggende boosdoeners als het ging om voetpijn, maar onderzoek heeft aangetoond dat dit misschien niet het geval is. De waarheid is dat onze trouwe favoriet een belangrijke oorzaak kan zijn van verwondingen aan onze voeten, enkels, knieën, heupen en rug en na verloop van tijd kunnen deze verwondingen escaleren tot ernstige bot-, pees- en gewrichtsschade.

Onderzoek heeft aangetoond dat dragers de neiging hebben om het schoeisel met je tenen vast te pakken, wat leidt tot een kortere paslengte en onjuiste kracht wanneer je voeten de grond raken. Maar wat betekent dit?

In feite wordt er een krachtige kracht op je benen overgebracht, waardoor je onderlichaam extra wordt belast. Helaas is je lichaam niet gemaakt voor dat soort druk.

De sponsachtige aard en het gebrek aan ondersteuning van je voetboog die bij veel slippers voorkomt, kan ervoor zorgen dat je voeten naar binnen rollen, wat pijn en letsel aan je voetboog en fasciitis plantaris veroorzaakt.

Welke problemen bij het dragen van slippers?

Het dragen van slippers kan leiden tot verschillende voetproblemen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Verzwikkingen: Ze bieden niet veel ondersteuning aan je voeten en hebben meestal geen stevige en stabiele zool. Hierdoor kan het gemakkelijk zijn om je voet te verzwikken wanneer je over oneffen terrein loopt.
 2. Blaren: Ze kunnen wrijving veroorzaken tussen de huid van je voet en de bandjes van de slipper. Dit kan leiden tot blaren en irritatie.
 3. Hielpijn: Ze bieden weinig tot geen demping of ondersteuning voor de hiel. Dit kan leiden tot hielpijn, vooral als je langere afstanden loopt.
 4. Boogproblemen: Ze hebben over het algemeen geen goede ondersteuning voor de boog van je voet. Dit kan leiden tot pijn en vermoeidheid in de boog, vooral als je lange tijd op je slippers loopt.
 5. Infecties: Het dragen van slippers in openbare ruimtes zoals douches, zwembaden en sportscholen kan het risico op schimmelinfecties en bacteriële infecties aan je voeten vergroten.
 6. Als je nog geen platvoeten hebt, kan je dit zelfs ontwikkelen door slecht gemaakte slippers dragen. Natuurlijk zijn er de meer voor de hand liggende gevaren van het dragen van open of onbedekte schoenen.
 7. Tijdens het rijden kunnen ze de controle van de bestuurder belemmeren, vooral als ze eraf vallen en vast komen te zitten onder je rem- of gaspedaal.
 

Andere veel voorkomende verwondingen zijn stompe tenen, snijwonden, kneuzingen en insectenbeten. Om over vieze voeten nog maar te zwijgen!!

Velen denken dat het dragen ervan een manier is om hun voeten rust te geven, maar omdat ze geen steun, een strakke pasvorm en over het algemeen een slecht loopvlak hebben, komen uitglijden, vallen en verstuikte enkels veel vaker voor.

Tips om goede slippers te kiezen?

Bij het kiezen van de juiste slippers is het belangrijk om op een aantal factoren te letten, zoals:

 1. Laat je niet misleiden door de goedkoopste optie, zoek altijd naar de juiste materialen. Koop geen goedkoop schuimmateriaal dat te dun is en geen vaste vorm heeft. Een goede algemene regel is om te proberen je zool over de lengte te buigen. Het zou maar een klein beetje moeten buigen en als je bijna de hiel tot de teen kan raken, ben je zeker dat het materiaal niet geschikt is.
 2. Maak niet de meest voorkomende fout door voor de optie met platte zolen te gaan. Probeer in plaats daarvan sandalen en slippers te kiezen met veel steun en een gevormde hielkap om de hiel op zijn plaats te houden. 
 3. Comfort: Kies een type dat comfortabel aanvoelt aan je voeten. Ze moeten niet te strak zitten, maar ook niet te los. Let op het materiaal van de zool en het bovenwerk, en zorg ervoor dat ze zacht en flexibel zijn.
 4. Ondersteuning: Ze moeten een goede ondersteuning bieden aan je voeten. Let op het ontwerp van de zool en zorg ervoor dat deze voldoende demping biedt om de impact van het lopen op te vangen. Als je platvoeten hebt, kun je slippers met extra ondersteuning voor de boog overwegen.
 5. Pasvorm: Ze moeten goed passen bij de grootte en vorm van je voeten. Let op de breedte  en zorg ervoor dat ze niet te smal of te breed is. Probeer de slippers altijd uit voordat je ze koopt om er zeker van te zijn dat ze goed passen.
 6. Activiteit: Kies een model dat geschikt is voor de activiteit die je wilt doen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om lange wandelingen te maken, kies dan voor slippers met een goede ondersteuning en demping. Als je er zoekt voor het zwembad of de douche, kies dan voor slippers die gemaakt zijn van waterbestendig materiaal.
 7. Kwaliteit: Kies er van goede kwaliteit die lang meegaan. Kijk naar de materialen die worden gebruikt en zoek naar slippers die stevig en duurzaam zijn.
 8. Let ook goed op de riemen. Overweeg leer of zachte materialen om irritatie en blaren te verminderen. Vermijd plastic of katoenen bandjes, of banden die te dun zijn en in de huid kunnen snijden.
 

Door op deze factoren te letten, kies je een model dat comfortabel is en goed bij je voeten past. Vergeet niet dat het belangrijk is om te investeren in goede slippers om voetproblemen te voorkomen. Overweeg daarnaast de algehele kwaliteit. Houd er rekening mee dat je misschien net zoveel moet uitgeven aan een paar slippers als aan een mooi paar sportschoenen.

Aandachtspunten bij het dragen van slippers?

 1. Beperk de tijd: Draag slippers niet gedurende lange periodes. Ze bieden niet voldoende ondersteuning en demping, wat kan leiden tot vermoeidheid en pijn in je voeten. Wissel af met schoenen die wel goede ondersteuning bieden.
 2. Vermijd activiteiten die ondersteuning vereisen: Ze zijn niet geschikt voor activiteiten die veel beweging of ondersteuning van je voeten vereisen, zoals sporten of wandelen over ongelijk terrein.
 3. Draag slippers niet tijdens het rijden: Ze kunnen gemakkelijk van je voet glijden, wat een afleiding kan zijn tijdens het rijden en een veiligheidsrisico kan vormen.
 4. Houd ze droog: Slippers kunnen gemakkelijk nat worden, vooral als je ze draagt bij het zwembad of op het strand. Zorg ervoor dat je ze goed laat drogen om schimmel en bacteriën te voorkomen.
 5. Let op de maat: Draag slippers die goed passen. Als ze te groot zijn kunnen van je voet glijden, terwijl slippers die te strak zitten wrijving en blaren kunnen veroorzaken.
 6. Let op waar je ze draagt: Draag ze niet in omgevingen waar het risico op letsel of infectie hoog is, zoals bouwplaatsen, laboratoria of ziekenhuizen.
 7. Gebruik ze niet als dagelijkse schoenen: Hoewel slippers handig zijn voor kortstondig gebruik, zoals in en rond het huis of bij het zwembad, zijn ze niet geschikt voor dagelijks gebruik als schoeisel. Kies voor schoenen die goede ondersteuning bieden als je langere tijd moet staan of lopen.
 8. Onthoud ook dat je blootgestelde voeten zonnebrandcrème nodig hebben. Anders zou je door de zon verbrande tenen kunnen krijgen, wat niet alleen slecht is voor je huid, maar ook een rampzalig modestatement!

Wat zijn de beste slippers?

Er is niet één type dat voor iedereen de beste keuze is, omdat de beste slippers afhankelijk zijn van individuele behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele opties die aangeraden worden door onze lezers:

 • Birkenstock: Birkenstock-slippers staan bekend om hun ondersteuning en comfort. Ze hebben een voorgevormd voetbed dat zich aanpast aan de vorm van je voet en een kurken zool die schokken absorbeert.
 • Havaianas: Havaianas zijn populaire slippers uit Brazilië. Ze zijn gemaakt van rubber en hebben een eenvoudig ontwerp, maar zijn comfortabel en duurzaam.
 • OluKai: OluKai-slippers staan bekend om hun comfort en ondersteuning. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een voorgevormd voetbed dat zich aanpast aan de vorm van je voet.
 • Crocs: Crocs zijn slippers gemaakt van een uniek materiaal genaamd Croslite, dat zacht en flexibel is en zich aanpast aan de vorm van je voet. Ze hebben ook ventilatiegaten die zorgen voor ademend vermogen en een antimicrobiële laag om geurtjes te voorkomen.
 • Adidas Adilette: De Adidas Adilette is een klassieke slipper die comfort en ondersteuning biedt. Ze hebben een voorgevormd voetbed en een rubberen zool voor grip.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid