GezondheidGezondheid

Achillespeesontsteking

Wat is een achillespeesontsteking?

De achillespees verbindt je kuitspieren met je hielbeen of calcaneus. Je gebruikt deze pees om te springen, lopen, rennen en op de ballen van je voeten te staan.

Voortdurende, intense fysieke activiteit, zoals rennen en springen, kan een pijnlijke ontsteking aan de achillespees veroorzaken, ook wel bekend als (tendinitis).

Wat zijn de oorzaken van een achillespeesontsteking?

Veel sporten of wandelen veroorzaakt vaak achillespeesontsteking, vooral bij atleten die meerdere keren per week trainen. Ook andere factoren die geen verband houden met sporten of wandelen kunnen ook bijdragen aan het risico op een ontsteking aan de achillespees. Reumatoïde artritis en infectie zijn beide gekoppeld aan tendinitis.

Elke activiteit die je herhaaldelijk uitoefent en die je achillespees belast, kan mogelijk een ontsteking veroorzaken. Enkele oorzaken zijn onder andere:

 • trainen zonder een goede warming-up
 • het spannen van de kuitspieren tijdens herhaalde inspanning of lichamelijke activiteit
 • sporten, zoals tennis, waarbij snelle stops en richtingsveranderingen vereist zijn
 • plotselinge toename van fysieke activiteit zonder dat je lichaam zich kan aanpassen aan de verhoogde van de activiteit
 • het dragen van oude of slecht passende schoenen
 • dagelijks of langdurig hoge hakken dragen
 • ouderdom is ook van toepassing om dat de achillespees met de leeftijd zwakker
achillespeesontsteking

Wat zijn de symptomen van een achillespeesontsteking?

Symptomen zijn onder meer:

 • ongemak of zwelling achter in je hiel
 • strak aanvoelende kuitspieren
 • beperkte bewegingsvrijheid bij het buigen van je voet
 • de huid op je hiel die warm aanvoelt
 

Het belangrijkste symptoom van achillespeesontsteking is echter pijn en zwelling aan de achterkant van je hiel wanneer je wandelt of loopt. Andere symptomen zijn onder meer strakke kuitspieren en een beperkt bewegingsbereik wanneer je je voet buigt.

Deze aandoening kan er ook voor zorgen dat de huid van je hiel warm aanvoelt.

achillespeesontsteking

Hoe behandel je een achillespeesontsteking?

Er zijn veel behandelingen beschikbaar voor achillespeesontsteking, variërend van huismiddeltjes, zoals rust- en ontstekingsremmende medicatie, tot meer invasieve behandelingen, zoals steroïde-injecties, bloedplaatjesrijk plasma (PRP) -injecties en chirurgie.

 • Verminder tijdelijke alle fysieke activiteit waarmee je de achillespees belast
 • stretchoefeningen om je kuitspieren te versterken
 • overschakelen naar een andere, minder belastende sport
 • ijs leggen op de achillespees na het sporten of bij pijn
 • je voet hoger leggen om zwelling te verminderen
 • een brace dragen bij het sporten of een wandelschoen om overdadige beweging van de hiel te voorkomen
 • naar fysiotherapie bij je kinesist
 • het nemen van ontstekingsremmende medicatie, zoals aspirine (Bufferin) of ibuprofen (Advil), maar dit helpt maar een bepaalde tijd omdat doorlopende medicatie geen goed idee is voor je algemene gezondheid
 • het dragen van een schoen met een hoge hiel om de spanning van he achillespees te halen
 

RICE methode

 • Rust: oefen geen druk of belasting uit op je pees gedurende één tot twee dagen totdat je zonder pijn kan stappen. De pees geneest meestal sneller als er gedurende deze tijd geen extra belasting op wordt uitgeoefend. Het is aangeraden om krukken te gebruiken als je toch lange afstanden moet afleggen zodat je de pees toch een beetje ontlast op die manier.
 • IJs: leg ijs op de achillespees. Hou gedurende 15 tot 20 minuten het ijs op je pees en neem de zak vervolgens af om de pees de kans te geven zich meer op te warmen. Het ijs zorgt er meestal voor dat ontstekingen of zwellingen sneller afnemen.
 • Compressie: Wikkel een verband of kinesiology tape rond je pees om de blessure “samen te drukken”. Je zou eventueel ook een kledingstuk rond het pijnlijke gebied kunnen knopen. Dit zorgt ervoor dat de pees niet te veel opzwelt. Maar wikkel of bind niets te strak om je pees, omdat dit de bloedstroom kan beperken.
 • Elevatie: leg je voet hoger dan niveau van je borst. Omdat je voet dan hoger ligt dan je hart, keert het bloed terug naar je hart en beperkt het de zwelling van de achillespees. Het makkelijkste is dat je op je rug gaat liggen en je voet op een kussen of ander verhoogd oppervlak plaatst.
 

Operatie

Moesten de bovenstaande behandelingen niet helpen dan kan het zijn dat er een operatie nodig is om je achillespezen te herstellen.

Als de toestand verslechtert en onbehandeld blijft, is er een groter risico op het scheuren van je achillespees, waarvoor een chirurgische ingreep nodig is. Een gescheurde achillespees veroorzaakt scherpe pijn in het hielgebied. Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt bepaald welke operatie nodig is om de achillespeesontsteking te behandelen..

Bij een operatie aan je achillespees zal men een incisie maken net boven het hielbeen. Vervolgens naaien ze de twee zijden van de gescheurde base weer aan elkaar.

Wat zijn de complicaties van een achillespeesontsteking?

De meest voorkomende complicaties van achillespeesontsteking zijn pijn, moeite met lopen of sporten en vervorming van je pees of hielbeen.

Het kan zijn dat je een scheur of breuk krijgt aan de achillespees. Moest dit gebeuren dan is het enkel nog een operatie om je Achillespees

Een studie uit 2017 wees uit dat complicaties zoals infectie of moeilijkheden bij wondgenezing mogelijk zijn, hoewel ongebruikelijk, na een operatie voor achillespeesontsteking.

Complicaties kunnen verergeren worden als je de instructies van je arts of kinesist niet opvolgt. Als u na een operatie of tijdens een andere behandeling je achillespees blijft belasten, kan je pees (opnieuw) scheuren.

achillespeesontsteking

Herstellen en aandachtspunten van een ontsteking?

Een achillespeesontsteking verdwijnt gewoonlijk na enkele dagen rusten en het toepassen van de RICE methode. De herstelling zal langer duren als je de achillespees blijft belasten maar ook als je niet stopt met je dagelijkse activiteiten die de achillespees kunnen laten scheuren.

Langdurige peesontsteking kan ergere problemen veroorzaken, waaronder insertiepeesontsteking, of de pees die zichzelf in het hielbot brengt, en tendinose of verzwakking van de pees veroorzaakt.

Een scheur in de achillespees of chronische peesontsteking kunnen een langdurige behandeling of operatie vereisen. Het kan enkele weken tot zelfs enkele maanden duren voordat je volledig hersteld bent van een operatie. Dit weegt niet op tegen enkele dagjes rust.

Het is erg belangrijk om meteen een behandeling te zoeken bij een peesontsteking of gescheurde pees. Als je de instructies van je arts of kinesist zorgvuldig volgt dan is de kans groter dat je sneller gesteld.

Hoe een achillespeesontsteking voorkomen?

Om het risico op achillespeesontsteking te voorkomen kan je volgende proberen:

 • stretch je kuitspieren dagelijks bij het opstaan om de lenigheid van je achillespees te versterken en minder kwetsbaar te maken.
 • Voor het sporten moet je ook steeds stretchen. Om je achillespees te stretchen ga je met een gestrekt been staan en leun je naar voren terwijl je de hielen op de grond houdt.
 • Als je opnieuw beginnen met sporten zorg dan voor een aangepast programma waarbij geleidelijk de fysieke activiteit opvoert zodat de achillespees zich kan aanpassen.
 • Combineer activiteiten met hoge en lage impact, zoals bijvoorbeeld basketbal met zwemmen, om de constante belasting van uw pezen te verminderen.
 • Kies schoenen met de juiste demping en ondersteuning van de voetboog. Zorg er ook voor dat je hiel iets verhoogd is om spanning van je achillespees te halen. Als je een paar schoenen lange tijd hebt gedragen, overweeg dan om ze te vervangen of steunzolen te gebruiken.
 • Verklein de hielhoogte van je schoenen geleidelijk als je wil overstappen van hoge hakken naar platte schoenen. Hierdoor kan je pees zich langzaam uitrekken en het bewegingsbereik vergroten.
GezondheidGezondheid

Achilles tendinitis. (n.d.). aofas.org/footcaremd/conditions/ailments-of-the-ankle/Pages/Achilles-Tendinitis.aspx Achilles tendon injuries. (n.d.). opkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/physical_medicine_and_rehabilitation/achilles_tendon_injuries_134,215/ Achilles tendon rupture surgery. (n.d.). ofas.org/footcaremd/treatments/Pages/Achilles-Tendon-Rupture-Surgery.aspx Krych A, et al. (2011). Chronic Achilles tendon injury: An overview. hss.edu/conditions_chronic-achilles-tendon-problems-overview.asp Mayo Clinic Staff. (2018). Achilles tendinitis. mayoclinic.com/health/achilles-tendinitis/DS00737 Muscle contusion (bruise). (2014) orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00341 Pean CA, et al. (2017). Risk factors for complications after primary repair of Achilles tendon ruptures. omicsonline.org/open-access/risk-factors-for-complications-after-primary-repair-of-achilles-tendonruptures-2329-910X-1000244.php?aid=91842 Venous thromboembolism (blood clots). (2018). cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid