GezondheidGezondheid

Supinatie

Wat is voet supinatie?

Supinatie van de voet treedt op wanneer je lichaamsgewicht op de buitenste randen van je voeten drukt. Een andere naam voor supinatie is onderpronatie.

Bij een normale stap zal je voet een beetje naar binnen rollen (proneren) zodat je lichaamsgewicht op de bal van je voet rust en zet je af via de grote teen. Als er last van hebt dan drukt het grootste deel van je gewicht op de buitenkant van je voet en zet je je af van je buitenste tenen.

Als de bouw van je voet een beetje afwijkt, kan dit de uitlijning van je hele lichaam verstoren. De aandoening kan leiden tot:

 • rug- en heuppijn
 • belasting van de knie
 • enkelblessures
 • ontsteking van de zool, plantaire fasciitis genaamd
 

Als je last hebt van supinatie kan je enkele oefeningen doen om de spieren en pezen die worden aangetast door de onjuiste voetpositie te versterken en te strekken door enkele stretchoefeningen.

Wat is de oorzaak?

Meestal is het een gevolg van een erfelijk probleem met de structuur van je voeten. Met andere woorden, het kan zijn dat iedereen in je gezin er last van heeft. Supinatie kan ook worden veroorzaakt door spieren in je voet, enkel of been die verzwakt zijn. Het gebrek aan kracht in je spieren kan het gevolg zijn van:

 • ongeschikte schoenen
 • verkeerde lichaamshouding
 • eerder letsel aan de voet waardoor je pezen of spieren beschadigd zijn
 

Het voortdurend dragen van harde, strakke schoenen kan problemen veroorzaken. En aangezien je voeten het fundament van je lichaam vormen, kunnen voetproblemen je hele lichaamshouding veranderen. De aandoening aan de voet kan zich immers niet aanpassen aan het oppervlak waarop jij loopt. 

Dat wil zeggen dat de omliggende botten en spieren anders moeten werken om je houding en balans te behouden. 

Na verloop van tijd gaat het leiden tot spanning in verschillende delen van je lichaam, inclusief de kuiten, knieën, heupen en rug. Langdurige spanning leidt vaak tot blessures die kunnen voorkomen in je volledige lichaam.

supinatie

Hoe kan je het behandelen

Als je vermoedt dat je er last van hebt omdat je pijn hebt als je wandelt of loopt, het kan ook zijn dat je last hebt van onverklaarbare pijn in de onderrug, heup, scheenbeen, enkel, voetboog of hiel. Het kan het een goed idee zijn om een loopanalyse te laten uitvoeren om te bepalen of supinatie de reden is van deze pijn. 

De behandeling hangt af van de ernst maar is doorgaans gericht op het corrigeren van de supinatie om toekomstige verwondingen te voorkomen.

Om overmatige supinatie van de voet te helpen behandelen:

 • Kies schoenen met een licht gewicht en extra demping en voldoende ruimte in de tenen.
 • Draag hardloopschoenen die speciaal zijn ontworpen voor onderpronatie of supinatie. Wees voorzichtig in je keuze, want de meeste loopschoenen zijn geschikt voor mensen met overpronatie, aangezien overpronatie vaker voorkomt dan supinatie.
 • Draag orthopedische inlegzolen die zijn ontworpen voor onderpronatie. Je kan deze inlegzolen in winkels kopen, maar het kan zijn dat een specialist je op maat gemaakte inlegzolen zal aanbevelen in geval van ernstige supinatie.
 • Breng een bezoek aan je fysiotherapeut (kinesist) om de spieren in je benen en voeten te versterken en strakke pezen los te maken.
 

Bij voet supinatie wordt meestal geen operatie uitgevoerd om je houding te corrigeren.

Stretchoefeningen voor supinatie

Lichte stretch- en rekoefeningen kunnen helpen bij problemen die worden veroorzaakt door overmatige supinatie. De rekoefeningen zijn ontworpen om een deel van de spanning in de voeten en kuitspieren te verlichten maar zijn ook handig voor andere voetproblemen.

1. Touwtje springen

Touwtje springen helpt je lichaam een houding te zoeken met de ondergrond. Probeer blootsvoets touwtje te springen op een tapijt of een zachte vloer. Touwtjespringen is ook een uitstekende opwarming voor andere sportieve activiteiten zoals voetballen, volleybal en basketbal.

2. Kuit en achillespees stretchen

Personen die last hebben van supinatie hebben de neiging om strakke kuiten en achillespezen te ontwikkelen.

Hoe werkt de oefening:

 1. Plaats je handen op de muur, op een tafel of een stoel.
 2. Plaats je been een paar meter naar achteren en hou beide voeten op de grond.
 3. Hou je achterbeen recht terwijl je je voorste knie buigt totdat je enige rek voelt in de kuitspier van je achterbeen en langs de achterkant van je enkel.
supinatie

3. Tenen stretchen

Overmatige supinatie kan leiden tot overmatige belasting van het ligament dat je hiel en tenen verbindt, de plantaire fascia genaamd. Het resultaat is een aandoening die plantaire fasciitis wordt genoemd.

Hoe stretchen:

 1. Ga op een stoel zitten en plaats je rechterenkel net boven de knie van je linkerbeen.
 2. Pak je tenen vast met je rechterhand en trek deze langzaam naar achter.
 3. Hou 10 seconden vast en doe dan de oefening met je andere voet.
supinatie

4. Scheenbeenspier stretchen

De “tibialis anterior” spier bevindt zich precies aan de voorkant van je onderbeen naast je scheenbeen. Beklemming of pijn in deze spier, vaak “scheenbeenspalken” genoemd, kan worden veroorzaakt door spanning van de voet en het knellen van de tenen. Dit komt ook vaak voor bij mensen die supinatie hebben.

Hoe stretchen:

 1. Doe je schoenen uit en plaats je handen op een muur.
 2. Buig je voorste knie lichtjes. Hou die voet stevig op de grond.
 3. Plaats de andere voet iets naar achter met je tenen naar beneden gericht, zodat de bovenkant van je tenen licht de grond raakt.
 4. Buig langzaam je voorbeen totdat je “rek” voelt in je scheenbeenspier.

Hou 20 seconden vast en wissel dan van been.

supinatie

Hoe weet je of je supinatie hebt?

Je kan onderstaande methoden gebruiken om te bepalen of je last hebt van overmatige supinatie van de voet:

Bekijk het slijtagepatroon van een oud paar schoenen

Normale slijtage van schoenen gaat van de buitenrand van de hiel naar het midden. Als je schoenen in plaats daarvan meer versleten zijn aan de buitenrand van de zool heb je misschien last van supinatie.

Natte voeten test

Doe je schoenen en sokken uit. Maak je voeten nat en stap met je hele gewicht op een oppervlak waar je je voetafdruk kant zien. Als je geen goed oppervlak kunt vinden, gebruik dan een bruine papieren zak. Als ongeveer de helft van je voetboog zichtbaar is aan de oppervlakte dan heb je waarschijnlijk een normaal voetpatroon. Als echter weinig of geen van de boog wordt omlijnd, heb je waarschijnlijk last van supinatie

Laat je voet analyseren

Je kan ook een voetanalyse laten uitvoeren om te weten of je last hebt van supinatie. Spreek er over met je pedicure die je kan doorverwijzen naar de juiste specialist.

GezondheidGezondheid

Charrette, M. (2011, December 16). The excessively supinated foot: Assessment and treatment. Dynamic Chiropractic, 29(26)
chirofind.com/mpacms/dc/article.php?id=55664

Cote, K. P., Brunet, M. E., Gansneder, B. M., & Shultz, S. J. (2005). Effects of pronated and supinated foot postures on static and dynamic postural stability. Journal of Athletic Training, 40(1), 41-46
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1088344/

Pronation and supination what’s all that about? (2013)
ayrespodiatry.com/pronation-and-supination-whats-all-that-about/

Shin muscle stretches (tibialis anterior). (n.d.)
peyserchiropractic.com/Exercises_files/ant%20tib%20stretch.pdf

Underpronation. (n.d.)
underpronation.org/

 

Walking: select the right shoes. (2006, September)
library.ndsu.edu/tools/dspace/load/?file=/repository/bitstream/handle/10365/5181/fn603.pdf?sequence=1http://www.underpronation.org/

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid