GezondheidGezondheid

Eeltknobbels

eeltknobbels
Eeltknobbels zijn pijnlijke en vervelende bultjes die zich kunnen vormen aan de basis van de grote teen.

Eeltknobbels zijn pijnlijke en vervelende bultjes die zich kunnen vormen aan de basis van de grote teen. Ze komen vaak voor bij personen die veel tijd staand of lopend doorbrengen, en kunnen een belemmering vormen voor het dagelijks leven. In dit artikel zullen we meer leren over eeltknobbels, hun oorzaken en symptomen, en hoe ze kunnen worden behandeld.

Wat zijn eeltknobbels?

Eeltknobbels, ook wel hallux valgus genoemd, zijn bultjes die zich vormen aan de basis van de grote teen. Ze ontstaan wanneer het bot aan de basis van de teen, het eerste middenvoetsbeentje, naar buiten begint te draaien en het gewricht tussen het bot en de teen naar binnen buigt. Dit resulteert in een knobbeltje aan de zijkant van je voet, direct bij het gewricht.

Eeltknobbels zijn vaak pijnlijk en kunnen moeilijkheden veroorzaken bij het dragen van schoenen. Ze kunnen ook leiden tot andere problemen zoals hamertenen, waarbij de teen gebogen blijft en niet recht kan worden uitgestrekt.

Wat zijn de symptomen van eeltknobbels?

De symptomen van eeltknobbels kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en de ernst van de aandoening. De meeste personen ervaren pijn en ongemak aan de zijkant van je voet, net onder de grote teen. Dit kan worden veroorzaakt door de druk van de schoen op het knobbeltje, evenals door de wrijving tussen de tenen.

Andere symptomen van eeltknobbels zijn onder meer:

 • Zwelling en roodheid rond het knobbeltje
 • Stijfheid in de teen of voet
 • Pijn of ongemak bij het lopen of staan
 • De teen kan naar binnen worden geduwd en andere tenen in de knel brengen.
 

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van eeltknobbels. Sommige personen zijn gevoeliger voor deze aandoening dan anderen vanwege hun genetische aanleg. Andere oorzaken van eeltknobbels zijn onder meer:

 • Het dragen van oncomfortabele schoenen: Schoenen die te strak zitten, of te smal zijn aan de voorkant, kunnen de ontwikkeling van eeltknobbels bevorderen. Dit geldt vooral voor schoenen met hoge hakken.
 • Overgewicht: Overgewicht kan extra druk op je voeten en tenen veroorzaken, wat kan leiden tot de ontwikkeling van eeltknobbels.
 • Voetafwijkingen: Personen met bepaalde voetafwijkingen, zoals platvoeten of een hoge wreef, hebben meer kans op het ontwikkelen van eeltknobbels.
 • Leeftijd: Eeltknobbels komen vaker voor bij oudere volwassenen.

10 behandelingen van eeltknobbels

 1. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren rond je voet en enkel en kan de flexibiliteit en bewegingsvrijheid verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van pijn en het verbeteren van de algehele gezondheid van je voet.
 2. IJsbehandeling: Het aanbrengen van ijs op de eeltknobbel kan helpen om de pijn en het ongemak te verminderen. Dit kan worden gedaan door een ijszak op de getroffen plek te plaatsen gedurende 15 tot 20 minuten per keer.
 3. Medicatie: Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of aspirine kunnen helpen om de pijn en ontsteking geassocieerd met eeltknobbels te verminderen. Je arts kan ook een ontstekingsremmende medicatie voorschrijven om de pijn te verminderen en het genezingsproces te bevorderen.
 4. Schoenaanpassingen: Het dragen van comfortabele schoenen die voldoende ruimte bieden voor je voet en de teen kan de druk op de eeltknobbel verminderen en het genezingsproces bevorderen. Vermijd schoenen met hoge hakken of smalle neuzen die de teen samenpersen.
 5. Teenspreiders: Teensprieders zijn apparaten die ’s nachts op je voet worden gedragen en de teen in de juiste positie houden. Dit kan helpen om de spanning op de eeltknobbel te verminderen en het genezingsproces te bevorderen.
 6. Fysiotherapie-oefeningen: Specifieke fysiotherapie-oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren rond je voet en enkel en het verbeteren van de flexibiliteit kunnen helpen om de pijn en het ongemak geassocieerd met eeltknobbels te verminderen.
 7. Injecties: Een corticosteroïd injectie kan worden gegeven om de ontsteking en pijn geassocieerd met eeltknobbels te verminderen. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn en het is belangrijk om de oorzaken van de eeltknobbels aan te pakken om verdere problemen te voorkomen.
 8. Chirurgische ingreep: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de eeltknobbel te verwijderen of om de voetstructuur te herstellen. Dit kan nodig zijn als de eeltknobbel ernstig is en pijn en beperkingen in de dagelijkse activiteiten veroorzaakt.
 9. Oefeningen en stretchen: Het doen van specifieke oefeningen en stretch-technieken kan helpen.
 10. Orthopedische schoenen of inlegzolen: Het dragen van speciaal ontworpen orthopedische schoenen of inlegzolen kan helpen om de druk op je voet te verminderen en de houding van je voet te corrigeren. Dit kan de pijn en het ongemak geassocieerd met eeltknobbels verminderen en kan voorkomen dat de aandoening erger wordt.

Hoe zelf eeltknobbels behandelen?

 1. Week je voeten: Week je voeten in warm water gedurende 10-15 minuten per dag. Dit kan helpen om de harde huid rond de eeltknobbel te verzachten en de pijn te verminderen.
 2. Gebruik een voetvijl: Gebruik een voetvijl om de harde huid rond de eeltknobbel voorzichtig te verwijderen. Wees voorzichtig en doe dit niet te agressief, anders kan de huid geïrriteerd raken en de eeltknobbel verergeren.
 3. Draag geschikte schoenen: Draag comfortabele schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en die je voeten goed ondersteunen. Vermijd hoge hakken en schoenen met een smalle neus.
 4. Gebruik steunzolen: Overweeg het dragen van steunzolen om de druk op je voet te verminderen en de houding van je voet te corrigeren.
 5. Breng ijs aan: Breng een ijszak aan op de eeltknobbel om de pijn te verminderen. Plaats een ijszak op de getroffen plek gedurende 15-20 minuten per keer.
 6. Vermijd langdurig staan of lopen: Probeer langdurig staan of lopen te vermijden om de druk op de eeltknobbel te verminderen.

Hoe eeltknobbels voorkomen?

 1. Week je voeten: Week je voeten in warm water gedurende 10-15 minuten per dag. Dit kan helpen om de harde huid rond de eeltknobbel te verzachten en de pijn te verminderen.
 2. Gebruik een voetvijl: Gebruik een voetvijl om de harde huid rond de eeltknobbel voorzichtig te verwijderen. Wees voorzichtig en doe dit niet te agressief, anders kan de huid geïrriteerd raken en de eeltknobbel verergeren.
 3. Draag geschikte schoenen: Draag comfortabele schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en die je voeten goed ondersteunen. Vermijd hoge hakken en schoenen met een smalle neus.
 4. Gebruik steunzolen: Overweeg het dragen van steunzolen om de druk op je voet te verminderen en de houding van de voet te corrigeren.
 5. Vermijd langdurig staan of lopen: Probeer langdurig staan of lopen te vermijden om de druk op de eeltknobbel te verminderen.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze zelfbehandelingen mogelijk niet effectief zijn voor ernstige eeltknobbels en dat het raadplegen van een arts de beste optie is voor een succesvolle behandeling.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid