GezondheidGezondheid

Hoge wreef

hoge wreef
Personen met een hoge wreef kunnen verschillende klachten ervaren, zoals drukpunten, pijn en ongemak bij het dragen van schoenen

Wat is een hoge wreef?

Een hoge wreef verwijst naar een anatomische eigenschap van je voet, waarbij het bovenste deel van je voetboog hoger is dan gemiddeld. In plaats van een vlakke boog, heeft iemand met een hoge wreef een verhoogde boog die duidelijk zichtbaar is wanneer de persoon staat of loopt.

Een hoge wreef kan van persoon tot persoon verschillen in mate van verhoging. Bij sommige personen is de wreef slechts iets hoger dan normaal, terwijl bij anderen de boog extreem hoog kan zijn. Het kan voorkomen in één voet of in beide voeten.

Personen met een hoge wreef kunnen verschillende klachten ervaren, zoals drukpunten, pijn en ongemak bij het dragen van schoenen. Dit komt doordat de verhoogde boog ervoor zorgt dat er meer druk op bepaalde delen van je voet komt, zoals de bal van je voet en de hiel.

Om de klachten van een hoge wreef te verlichten, kunnen schoenen met een diepere en bredere voetbedding helpen, evenals het gebruik van inlegzolen of orthopedische steunen die je voetboog ondersteunen. Bij ernstige klachten kan het raadzaam zijn om een podotherapeut of een orthopedisch specialist te raadplegen voor advies en mogelijke behandelingsopties.

Wat zijn de oorzaken van een hoge wreef?

Een hoge wreef kan verschillende oorzaken hebben. Het wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren, anatomische kenmerken en levensstijl. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 1. Genetische aanleg: Een hoge wreef kan worden geërfd. Als andere familieleden ook een hoge wreef hebben, is de kans groter dat iemand dit kenmerk ontwikkelt.
 2. Voettype: Verschillende voettypes hebben een hogere kans op een hoge wreef. Bijvoorbeeld, personen met een holvoet (waarbij de boog van je voet hoger is dan normaal) hebben vaak ook een hogere wreef.
 3. Schoeisel: Het dragen van ongeschikt schoeisel kan bijdragen aan het ontwikkelen van een hoge wreef. Strakke of smalle schoenen kunnen de druk op de wreef verhogen en het weefsel comprimeren, waardoor de wreef in de loop van de tijd hoger wordt.
 4. Veroudering: Naarmate we ouder worden, kunnen onze voeten veranderingen ondergaan, waaronder het ontwikkelen van een hogere wreef. Dit komt doordat het vetweefsel in je voet kan afnemen naarmate we ouder worden, waardoor de boog van je voet prominenter lijkt.
 5. Gewichtstoename: Overgewicht kan leiden tot een toename van de belasting op je voeten. Dit kan op zijn beurt leiden tot veranderingen in je voetstructuur, waaronder een hogere wreef.
 6. Voetletsel: Sommige voetblessures, zoals verstuikingen of fracturen, kunnen je voetstructuur veranderen en leiden tot een hogere wreef.

Wat zijn de gevaren van een hoge wreef?

Een hoge wreef op zichzelf is meestal geen gevaarlijke aandoening. Het kan echter bepaalde problemen en ongemakken met zich meebrengen, waaronder:

 1. Schoenproblemen: Personen met een hoge wreef kunnen moeite hebben om goed passende schoenen te vinden. De meeste schoenen zijn ontworpen voor voeten met een normale wreef, dus het kan moeilijk zijn om schoenen te vinden die comfortabel zijn en goed passen. Dit kan leiden tot ongemak, drukpunten, blaren of de vorming van eelt op je voet.
 2. Verminderde stabiliteit: Een hoge wreef kan de stabiliteit van je voet verminderen. je voetboog is verantwoordelijk voor het ondersteunen van het lichaamsgewicht en het absorberen van schokken tijdens het lopen of rennen. Een verminderde stabiliteit kan leiden tot een onevenwichtige drukverdeling op je voet en het risico op enkelschade of verstuikingen vergroten.
 3. Overpronatie: Sommige personen met een hoge wreef kunnen ook last hebben van overpronatie, waarbij je voet te ver naar binnen rolt tijdens het lopen. Overpronatie kan leiden tot onregelmatige drukverdeling, enkelpijn, kniepijn en andere problemen met de onderste ledematen.
 4. Verminderde schokabsorptie: Een hogere wreef kan resulteren in een verminderde natuurlijke schokabsorptie van je voet tijdens beweging. Dit kan de impact op gewrichten en spieren vergroten, wat kan leiden tot pijn en ongemak, met name in je voeten, enkels, knieën en zelfs de rug.

Hoe een hoge wreef behandelen?

De behandeling van een hoge wreef is afhankelijk van de specifieke symptomen en problemen die ermee gepaard gaan. Hier zijn enkele mogelijke benaderingen:

 1. Aangepast schoeisel: Het dragen van goed passende schoenen met voldoende ruimte en ondersteuning voor de wreef kan helpen om ongemak te verminderen. Schoenen met vetersluiting of klittenbandsluiting zijn vaak nuttig omdat ze kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van je voet. Daarnaast kunnen schoenen met een diepere hielkap en ondersteuning van je voetboog nuttig zijn om stabiliteit te bieden.
 2. Steunzolen of inlegzolen: Het dragen van speciaal ontworpen steunzolen of inlegzolen kan helpen om de druk op de wreef te verminderen, je voetboog te ondersteunen en de stabiliteit te verbeteren. Deze kunnen op maat worden gemaakt om te voldoen aan de specifieke behoeften van je voet en het gangpatroon.
 3. Voet- en enkeloefeningen: Het uitvoeren van specifieke oefeningen gericht op het versterken van je voet- en enkelspieren kan helpen om de stabiliteit en flexibiliteit te verbeteren. Dit kan bijdragen aan een betere ondersteuning van je voetboog en het verminderen van eventuele symptomen.
 4. Schoenaanpassingen: In sommige gevallen kunnen schoenen worden aangepast om beter te passen bij een hoge wreef. Dit kan het uitrekken van bepaalde delen van de schoen om meer ruimte te bieden voor de wreef of het toevoegen van extra vulling en ondersteuning om het comfort te verhogen.
 5. Medische interventie: In ernstigere gevallen of wanneer andere conservatieve maatregelen niet voldoende verlichting bieden, kan een medische interventie worden overwogen. Dit kan het injecteren van corticosteroïden zijn om ontstekingen te verminderen, fysiotherapie om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren, of in zeldzame gevallen chirurgie om structurele problemen te corrigeren.

Wat zijn de gevolgen van een hoge wreef?

Een hoge wreef op zichzelf kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de individuele situatie. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van een hoge wreef:

 1. Oncomfortabel schoeisel: Personen met de aandoening hebben vaak moeite om schoenen te vinden die goed passen en comfortabel zijn. Strakke of beperkte schoenen kunnen drukpunten veroorzaken, blaren of eelt op je voet.
 2. Verminderde stabiliteit: Het kan de stabiliteit van je voet verminderen. Dit kan leiden tot een onevenwichtige drukverdeling op je voet tijdens het lopen of rennen, wat het risico op enkelschade of verstuikingen kan vergroten.
 3. Overpronatie: Sommige personen ervaren overpronatie, waarbij je voet te ver naar binnen rolt tijdens het lopen. Overpronatie kan leiden tot onregelmatige drukverdeling, enkelpijn, kniepijn en andere problemen met de onderste ledematen.
 4. Pijn en ongemak: Een hoge wreef kan gepaard gaan met pijn en ongemak in je voet, enkel, knie of zelfs de rug. Dit kan het gevolg zijn van verhoogde druk op bepaalde gebieden van je voet, verminderde schokabsorptie of problemen met je voetboog.
 5. Belemmering bij sportactiviteiten: Voor personen die betrokken zijn bij sporten of fysieke activiteiten, kan een hoge wreef het comfort, de stabiliteit en de prestaties beïnvloeden. Dit kan het moeilijker maken om bepaalde bewegingen uit te voeren en het risico op letsel vergroten.
 6. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met een hoge wreef deze gevolgen zal ervaren. Sommige personen kunnen een hoge wreef hebben zonder enige symptomen of problemen.

Hoe een hoge wreef voorkomen?

Helaas is een hoge wreef meestal het gevolg van genetische aanleg en is het moeilijk te voorkomen. Het is een anatomische eigenschap van je voet die vaak van nature voorkomt. Echter, er zijn een paar tips die mogelijk kunnen helpen om de klachten van een hoge wreef te verminderen:

 1. Draag goed passende schoenen: Kies schoenen die voldoende ruimte bieden voor je voet en de verhoogde boog. Zoek naar schoenen met een diepere voetbedding, verstelbare sluitingen en voldoende ondersteuning.
 2. Ondersteunende inlegzolen: Gebruik inlegzolen die specifiek zijn ontworpen om je voetboog te ondersteunen en de druk gelijkmatig te verdelen. Deze kunnen de klachten van een hoge wreef verminderen en het comfort verbeteren.
 3. Schoenen met veters of klittenband: Schoenen met veters of klittenband kunnen worden aangepast aan de individuele voetvorm en bieden meer flexibiliteit in het aanpassen van de pasvorm.
 4. Vermijd te smalle of te hoge schoenen: Schoenen die te smal of te hoog zijn, kunnen de druk op de wreef verhogen en ongemak veroorzaken. Kies schoenen met voldoende ruimte en een comfortabele pasvorm.
 5. Raadpleeg een specialist: Als je ernstige klachten hebt of als de hoge wreef je dagelijks leven belemmert, kan het raadzaam zijn om een podotherapeut of een orthopedisch specialist te raadplegen. Zij kunnen een grondige evaluatie uitvoeren en aanbevelingen doen op basis van jouw specifieke situatie.
 

Hoewel het niet mogelijk is om een hoge wreef volledig te voorkomen, kunnen deze maatregelen helpen om de klachten te verminderen en het comfort te verbeteren.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid