GezondheidGezondheid

Pijn in voeten

pijn in voeten

Wat is pijn in voeten?

Pijn in je voeten kan verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door een blessure, zoals verstuikingen, breuken of peesontstekingen. Het kan ook worden veroorzaakt door overmatige belasting van de voeten, zoals bij langdurig staan of lopen, of bij het dragen van ongeschikte schoenen.

Andere mogelijke oorzaken van pijn in je voeten zijn aandoeningen zoals platvoeten, hielspoor, Morton’s neuroma, fasciitis plantaris, artritis, diabetes en zenuwbeschadiging. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen en aandoeningen van de bloedvaten ook pijn in je voeten veroorzaken.

Als je last hebt van pijn in je voeten, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en deze aan te pakken. Dit kan betekenen dat je je voeten moet ontlasten, oefeningen moet doen om de spieren te versterken, schoenen moet dragen met goede ondersteuning, of medicatie moet nemen om de pijn te verlichten.

Wat zijn de oorzaken van pijn in je voeten?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van pijn in de voeten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Blessures: Verstuikingen, breuken, kneuzingen, peesontstekingen en andere verwondingen kunnen leiden tot pijn in de voeten.
 2. Overbelasting: Langdurig staan, lopen of rennen kan leiden tot overbelasting van de spieren en botten in de voeten, wat kan resulteren in pijn.
 3. Verkeerde schoenen: Schoenen die niet goed passen, onvoldoende steun bieden of te strak zijn, kunnen leiden tot pijn in de voeten.
 4. Aandoeningen van de voet: Aandoeningen zoals platvoeten, hielspoor, Morton’s neuroma, fasciitis plantaris en andere voetaandoeningen kunnen leiden tot pijn in de voeten.
 5. Artritis: Artritis kan de gewrichten en botten in je voeten aantasten en leiden tot pijn en stijfheid.
 6. Diabetes: Diabetes kan leiden tot zenuwbeschadiging en verminderde bloedtoevoer naar de voeten, wat kan leiden tot pijn en gevoelloosheid.
 7. Zenuwaandoeningen: Zenuwaandoeningen zoals neuropathie kunnen leiden tot pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de voeten.
 8. Problemen met de bloedtoevoer: Aandoeningen die de bloedtoevoer naar je voeten belemmeren, zoals perifere arteriële ziekte, kunnen leiden tot pijn en gevoelloosheid in de voeten.

Hoe pijn in je voeten behandelen?

De behandeling van pijn in je voeten hangt af van de oorzaak van de pijn. Hier zijn enkele algemene behandelingsmogelijkheden:

 1. Rust: Als de pijn wordt veroorzaakt door overbelasting, is het belangrijk om je voeten rust te geven. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren en geef je voeten de kans om te herstellen.
 2. IJs: IJs kan helpen om de pijn en ontsteking te verminderen. Wikkel een zakje bevroren groenten of een ijspakking in een handdoek en leg deze gedurende 15-20 minuten op de pijnlijke plek.
 3. Medicatie: Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Raadpleeg je arts of apotheker voordat je medicijnen gebruikt.
 4. Oefeningen: Oefeningen zoals strekken en versterken van de voetspieren kunnen helpen om de pijn te verminderen en je voeten te ondersteunen.
 5. Schoeisel: Draag schoenen die goed passen en voldoende steun bieden. Vermijd hoge hakken en platte schoenen zonder ondersteuning.
 6. Steunzolen: Inlegzolen of orthopedische schoenen kunnen helpen om je voeten te ondersteunen en de pijn te verminderen.
 7. Fysiotherapie: Als de pijn wordt veroorzaakt door een blessure of aandoening, kan fysiotherapie helpen om de pijn te verminderen en je voeten te versterken.

Wat kan je zelf doen bij pijn in voeten?

 1. Rust: Als je voeten pijnlijk zijn, is het belangrijk om ze rust te geven. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren en zorg ervoor dat je voldoende rust neemt.
 2. IJs: Gebruik een ijszak of een handdoek gedrenkt in ijswater om de pijn te verlichten en de zwelling te verminderen. Breng het ijs gedurende 15 tot 20 minuten aan en herhaal dit meerdere keren per dag.
 3. Warmte: Warmte kan ook helpen om de pijn te verlichten, vooral bij pijn als gevolg van spierspanning. Gebruik een warme handdoek of een warm voetbad om de spieren te ontspannen.
 4. Rekoefeningen: Rek regelmatig de spieren in je voeten en benen om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren te ontspannen.
 5. Massage: Masseer je voeten om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren te ontspannen. Gebruik een foamroller of nog beter een massage apparaat om de voetzolen en de spieren in je voeten te masseren.
 6. Schoenen: Draag schoenen die goed passen en voldoende steun bieden aan je voeten. Vermijd schoenen met hoge hakken of platte schoenen zonder ondersteuning.
 7. Inlegzolen: Gebruik inlegzolen om de druk op je voeten te verdelen en de schokken op te vangen tijdens het lopen of rennen.
 8. Gewicht: Let op je gewicht om overbelasting van je voeten te voorkomen.
 9. Activiteit: Doe regelmatig lichaamsbeweging om de spieren in je voeten en benen te versterken en de bloedcirculatie te bevorderen.
 10. Verzorging: Zorg voor een goede verzorging van je voeten, zoals het knippen van de nagels, het hydrateren van de huid en het voorkomen van infecties.

Tips om pijn in je voeten te voorkomen?

 1. Draag schoenen die goed passen en voldoende steun bieden aan je voeten.
 2. Vermijd schoenen met hoge hakken of platte schoenen zonder ondersteuning.
 3. Zorg ervoor dat je schoenen genoeg ruimte hebben voor je tenen om te bewegen.
 4. Kies schoenen met een goede demping en een stevige zool.
 5. Wissel regelmatig van schoenen om de druk op je voeten te verdelen.
 6. Draag schoenen die geschikt zijn voor de activiteit die je doet, bijvoorbeeld sportschoenen voor het sporten.
 7. Strek en versterk regelmatig de spieren in je voeten en benen.
 8. Vermijd langdurig staan of zitten zonder te bewegen.
 9. Let op je gewicht om overbelasting van je voeten te voorkomen.
 10. Zorg voor een goede lichaamshouding en loop niet met gekruiste benen.
 11. Masseer je voeten regelmatig om de bloedcirculatie te bevorderen.
 12. Neem regelmatig pauzes als je een langdurige activiteit doet, zoals wandelen of staan.
 13. Draag slippers of sandalen in openbare douches of kleedkamers om schimmelinfecties te voorkomen.
 14. Droog je voeten goed af na het wassen om schimmelinfecties te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van pijn in je voeten?

Pijn in je voeten kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de pijn. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

 1. Beperking van activiteiten: Pijn in je voeten kan het moeilijk maken om normale activiteiten uit te voeren, zoals wandelen, sporten of zelfs staan of zitten gedurende langere tijd.
 2. Veranderingen in gang: Als gevolg van pijn in je voeten kan de manier waarop iemand loopt veranderen, wat kan leiden tot compensatie van andere spieren en gewrichten en uiteindelijk meer pijn.
 3. Vermoeidheid: Pijn in je voeten kan leiden tot vermoeidheid en een gevoel van uitputting, waardoor dagelijkse activiteiten nog moeilijker worden.
 4. Psychologische gevolgen: Chronische pijn kan psychologische gevolgen hebben, zoals angst, depressie en een verminderde kwaliteit van leven.
 5. Verhoogd risico op vallen: Pijn in je voeten kan de balans en stabiliteit beïnvloeden, waardoor het risico op vallen toeneemt.
 6. Verergering van de oorspronkelijke aandoening: Als de pijn in je voeten wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, kan het negeren van de pijn leiden tot verergering van de oorspronkelijke aandoening.
 7. Sociale gevolgen: Pijn in je voeten kan ook sociale gevolgen hebben, zoals het vermijden van sociale activiteiten of het vermijden van openbare plaatsen waar veel gelopen moet worden.

 

Het is daarom belangrijk om pijn in je voeten serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid