GezondheidGezondheid

Steunzolen

steunzolen

Wat zijn steunzolen?

Steunzolen zijn speciaal ontworpen inlegzolen die in schoenen worden geplaatst om je voeten te ondersteunen, stabiliseren en corrigeren. Ze worden vaak gebruikt om verschillende voetproblemen en houdingsproblemen te verhelpen of te verlichten, zoals platvoeten, hielspoor, kniepijn, rugpijn en andere aandoeningen die verband houden met de voetstand en -functie.

Steunzolen worden meestal op maat gemaakt door een podoloog of een orthopedisch specialist, hoewel er ook kant-en-klare opties beschikbaar zijn in winkels voor gezondheid en orthopedische schoenen. De inlegzolen kunnen verschillende materialen bevatten, zoals schuim, gel, kunststof of speciale dempende materialen, afhankelijk van het specifieke doel en de behoeften van de patiënt.

De voordelen van kunnen zijn:

 • Ondersteuning: Ze kunnen de natuurlijke voetboog ondersteunen en corrigeren, waardoor de voet in een gezonde en stabiele positie wordt gehouden.
 • Drukverdeling: Steunzolen kunnen de druk gelijkmatig verdelen over de voetzool, waardoor overmatige drukpunten worden verminderd.
 • Comfort: Ze kunnen het comfort verbeteren en pijn verminderen bij personen met voetproblemen.
 • Correctie van houding: In sommige gevallen kunnen ze helpen bij het corrigeren van houdingsproblemen en het verminderen van pijn in de knieën, heupen en rug.
 • Sportprestaties: Steunzolen worden ook vaak gebruikt door atleten om de voetfunctie te verbeteren en sportblessures te voorkomen.
 

Het dragen van de juiste steunzolen kan aanzienlijke verlichting bieden bij verschillende voet- en houdingsproblemen en kan helpen om verdere complicaties te voorkomen.

Wat zijn de beste steunzolen?

Er zijn verschillende merken die hoogwaardige steunzolen aanbieden, maar het “beste” merk kan sterk afhankelijk zijn van individuele behoeften en voorkeuren. Onder steunzolen die vaak worden aanbevolen door onze lezers:

 1. Superfeet: Superfeet is een bekend merk dat ze produceert voor verschillende activiteiten en voetproblemen. Ze staan bekend om hun duurzaamheid en effectieve ondersteuning.
 2. Scholl: Scholl is een bekend merk dat een breed scala aan inlegzolen en steunzolen aanbiedt, waaronder modellen voor comfort, sport en specifieke voetproblemen.
 3. Sole: Sole is gespecialiseerd in op maat gemaakte inlegzolen die kunnen worden aangepast aan de contouren van jouw voeten voor een persoonlijke pasvorm.
 4. Aetrex: Aetrex biedt comfortabele en ondersteunende inlegzolen, waaronder modellen met speciale technologieën voor drukverlichting.
 5. Spenco: Spenco produceert inlegzolen en steunzolen die geschikt zijn voor sport, dagelijks gebruik en voetverzorging.
 6. Birkenstock: Het bekende schoenenmerk Birkenstock produceert ze ook die de kenmerkende voetbedondersteuning bieden waar het merk om bekendstaat.
 7. Pedag: Pedag is een Duits merk dat hoogwaardige inlegzolen en steunzolen produceert met aandacht voor detail en kwaliteit.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat de “beste” steunzolen afhankelijk zijn van jouw specifieke voetproblemen, activiteiten en comfortvoorkeuren.

Het is moeilijk om algemeen te zeggen welke de “beste” zijn, omdat de keuze sterk afhangt van individuele behoeften, voetproblemen en comfortvoorkeuren. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet noodzakelijk geschikt te zijn voor een ander. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het kiezen:

 1. Individuele behoeften: De beste steunzolen zijn diegene die zijn aangepast aan jouw specifieke voetproblemen. Als je bijvoorbeeld platvoeten hebt, heb je ze mogelijk nodig die de voetboog ondersteunen, terwijl iemand met hielspoor ze mogelijk nodig heeft met extra demping in de hiel.
 2. Materiaal: Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals schuim, gel, kunststof, leer en meer. Het juiste materiaal hangt af van jouw comfortvoorkeuren en het type ondersteuning dat je nodig hebt.
 3. Maatwerk vs. kant-en-klaar: Aangepaste steunzolen, gemaakt op basis van een afdruk van jouw voeten, bieden vaak de beste pasvorm en ondersteuning. Kant-en-klare kunnen echter geschikt zijn voor milde problemen en zijn meestal betaalbaarder.
 4. Activiteiten: Overweeg waarvoor je ze nodig hebt. Als je ze wilt gebruiken tijdens sportactiviteiten, zoek dan naar specifieke sportsteunzolen die zijn ontworpen om bewegingen tijdens het sporten te ondersteunen.
 5. Comfort: De beste zijn degene die comfortabel aanvoelen en geen ongemak veroorzaken tijdens het dragen. Probeer verschillende types  uit en kies degene die het beste aanvoelt.
 

Het is belangrijk om geduldig te zijn en verschillende opties te overwegen voordat je de juiste steunzolen vindt. Het kan ook helpen om de steunzolen geleidelijk te dragen en eraan te wennen, omdat je lichaam mogelijk wat tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de veranderingen in de voetstand en -ondersteuning.

Wat zijn de voordelen van steunzolen?

Steunzolen, bieden verschillende voordelen voor personen met voetproblemen, houdingsproblemen of andere gerelateerde aandoeningen. Hier zijn enkele van de voordelen:

 1. Ondersteuning voor de voetboog: Steunzolen kunnen de voetboog ondersteunen, waardoor je voeten in een gezondere en stabielere positie worden gehouden. Dit is vooral nuttig voor personen met platvoeten of overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet tijdens het lopen).
 2. Drukverdeling: Ze helpen de druk gelijkmatiger te verdelen over de voetzool, waardoor overmatige drukpunten worden verminderd. Dit kan pijn en ongemak verminderen, vooral bij personen met hielspoor, metatarsalgie en andere aandoeningen.
 3. Correctie van houding: Steunzolen kunnen helpen bij het corrigeren van houdingsproblemen, zoals overmatige naar binnen of naar buiten draaien van je voeten (overpronatie of supinatie). Dit kan op zijn beurt rug-, knie- en heuppijn verminderen.
 4. Pijnverlichting: Voor personen met voet- en enkelproblemen, zoals plantaire fasciitis, kunnen steunzolen pijnverlichting bieden door je voeten te ondersteunen en de belasting te verminderen.
 5. Stabiliteit en balans: Steunzolen kunnen de stabiliteit en balans verbeteren, wat vooral belangrijk is voor ouderen en personen met een verhoogd risico op vallen.
 6. Sportprestaties: Voor atleten kunnen aangepaste sportsteunzolen de voetfunctie optimaliseren en helpen bij het voorkomen van blessures.
 7. Voorkomen van verdere problemen: Ze kunnen helpen bij het voorkomen van verdere slijtage en complicaties die kunnen optreden als gevolg van onbehandelde voetproblemen.
 8. Comfort: Ze kunnen het algemene comfort verbeteren bij het dragen van schoenen, vooral als je langdurig moet staan of lopen.

Wanneer steunzolen dragen?

Steunzolen kunnen in verschillende situaties worden gedragen, afhankelijk van de individuele behoeften en voetproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende situaties waarin het dragen van steunzolen nuttig kan zijn:

 1. Voetproblemen: Ze zijn vaak nuttig voor personen met voetproblemen zoals platvoeten, een hoge voetboog, hielspoor, metatarsalgie (pijn in het middenvoetsbeentje), plantaire fasciitis, bunion (hallux valgus), hamerteen, enzovoort.
 2. Overpronatie of supinatie: Als je merkt dat je voeten naar binnen (overpronatie) of naar buiten (supinatie) kantelen tijdens het lopen, kunnen ze helpen om je voetstand te corrigeren en pijn te verminderen.
 3. Rug-, knie- en heuppijn: Ze kunnen worden aanbevolen voor personen met rug-, knie- of heuppijn die wordt veroorzaakt door een slechte voetstand of looppatroon.
 4. Sport en lichaamsbeweging: Atleten kunnen speciale types dragen om de prestaties te verbeteren, de kans op blessures te verminderen en sportgerelateerde voetproblemen te voorkomen.
 5. Stabiliteit en balans: Oudere volwassenen of personen met evenwichtsproblemen kunnen ze gebruiken om stabiliteit en balans te verbeteren en het risico op vallen te verminderen.
 6. Comfort en vermoeidheid: Als je langdurig moet staan of lopen, kunnen steunzolen het comfort verbeteren en vermoeidheid verminderen door je voeten te ondersteunen en de druk te verminderen.
 7. Preventie: In sommige gevallen kunnen steunzolen preventief worden gedragen om voetproblemen te voorkomen, vooral als er sprake is van een genetische aanleg voor bepaalde aandoeningen.

Zijn er nadelen aan steunzolen?

Hoewel ze veel voordelen kunnen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Kosten: Op maat gemaakte types kunnen prijzig zijn, en sommige verzekeringen dekken mogelijk niet de volledige kosten. Dit kan een financiële overweging zijn voor sommige personen.
 2. Gewenningstijd: Het dragen  kan in het begin ongemakkelijk aanvoelen en enige tijd vergen om eraan te wennen. Sommige personen ervaren initieel wat ongemak of drukpunten.
 3. Schoencompatibiliteit: Niet alle schoenen zijn geschikt. Je moet mogelijk schoenen met voldoende ruimte en ondersteuning dragen om de steunzolen comfortabel te kunnen gebruiken.
 4. Tijdelijke afhankelijkheid: Sommige personen kunnen afhankelijk worden en moeite hebben met het dragen van schoenen zonder deze inlegzolen. Het is belangrijk om te streven naar een balans tussen het gebruik van steunzolen en het versterken van de natuurlijke voet- en enkelspieren.
 5. Mogelijk ongeschikt voor ernstige problemen: In sommige gevallen, zoals ernstige structurele afwijkingen of aandoeningen, kunnen ze mogelijk niet voldoende zijn en is chirurgische ingreep noodzakelijk.
 6. Veroudering en slijtage: Ze kunnen na verloop van tijd slijten en hun effectiviteit verliezen. Het is belangrijk om ze regelmatig te laten controleren en indien nodig te vervangen.
 7. Onjuiste pasvorm: Als ze niet correct zijn aangemeten of aangepast aan de individuele behoeften, kunnen ze mogelijk niet de gewenste resultaten bieden of zelfs ongemak veroorzaken.
 8. Allergische reacties: Sommige personen kunnen allergische reacties ervaren op de materialen, zoals latex of bepaalde kunststoffen. Dit moet in overweging worden genomen bij de materiaalkeuze.

Zijn steunzolen gevaarlijk?

Over het algemeen zijn steunzolen niet gevaarlijk en vormen ze een veilige en effectieve oplossing voor veel personen met voetproblemen en houdingsproblemen. Ze worden trouwens vaak voorgeschreven door medische professionals, zoals podologen en orthopedisch specialisten, om verschillende redenen, waaronder pijnverlichting, houdingscorrectie en het verbeteren van de algehele voetfunctie.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid