GezondheidGezondheid

Morton neuroom

Wat is Morton neuroom

Morton neuroom is een aandoening die de zenuwen tussen de tenen aantast, meestal tussen je derde en vierde teen. De aandoening wordt ook wel interdigitale neuroom genoemd.

Morton neuroom wordt veroorzaakt door de verdikking van het weefsel rond de zenuw die naar de aangetaste teen leidt, waardoor de zenuw samengedrukt en geïrriteerd raakt. Dit kan pijn en ongemak in de bal van de voet veroorzaken, evenals een branderig of tintelend gevoel in de aangetaste tenen.

Er is geen enkele oorzaak bekend van Morton neuroom, maar factoren zoals het dragen van strakke schoenen of schoenen met hoge hakken, het hebben van platte voeten of hoge voetbogen en het ondernemen van activiteiten met hoge impact kunnen het risico op het ontwikkelen van de aandoening vergroten.

Behandeling voor Morton neuroom omvat meestal het wisselen van schoeisel, het gebruik van inlegzolen om de voet te ondersteunen en de druk op de aangedane zenuw te verlichten, en in ernstigere gevallen corticosteroïd-injecties of een operatie.

Morton neuroom
Morton neuroom is een aandoening die de zenuwen tussen de tenen aantast

Oorzaken van Morton neuroom

De exacte oorzaken zijn niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling ervan, waaronder:

 • Trauma: Herhaald trauma aan de voet, zoals bij hardlopen of andere sporten, kan leiden tot irritatie en ontsteking van de zenuw.
 • Abnormale voetstructuur: Sommige mensen hebben een afwijkende voetstructuur die de zenuwen in de voet kan beknellen en daardoor Morton neuroom kan veroorzaken.
 • Schoenen: schoenen met een kleine neus of hoge hakken kunnen de tenen samendrukken en de zenuwen in de voet beknellen, wat de ontwikkeling van Morton neuroom bevordert.
 • Overpronatie: Dit is een aandoening waarbij de voet naar binnen rolt tijdens het lopen. Dit kan leiden tot overmatige druk op de zenuwen in de voet en kan Morton neuroom veroorzaken.
 • Erfelijkheid kan ook een genetische component hebben, wat betekent dat het in sommige families vaker verhindert dan in andere.
 

Het is belangrijk om de oorzaak van Morton neuroom te begrijpen om de juiste behandeling te kunnen kiezen en voorkomen dat de aandoening terugkomt.

Morton neuroom behandelen

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor een Morton’s neuroom, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen van de aandoening. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Aanpassen van schoenen: Draag schoenen met voldoende ruimte voor de tenen om te voorkomen dat de zenuw verder samen wordt afgedrukt.
 • Schoeninzetstukken: Het dragen van speciale schoeninzetstukken of -pads kan helpen om de druk op de zenuw te verminderen.
 • Medicatie: Pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen kunnen tijdelijk verlichting bieden.
 • Injecties: Een injectie met corticosteroïden kan de ontsteking verminderen en pijn verminderen.
 • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan oefeningen en stretching voorschrijven om de training en pezen in de voet te ondersteunen en de druk op de zenuw te verminderen.
 • Operatie: In ernstige gevallen kan een operatie worden afgesloten. Dit kan bestaan uit het verwijderen van de verdikking van het weefsel rondom de zenuw of zelfs het volledig verwijderen van de zenuw.
 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van een Morton neuroom.

Hoe Morton neuroom voorkomen

Hier zijn enkele tips om Morton neuroom die kunnen helpen om het te voorkomen:

 • Draag comfortabele schoenen: Zorg ervoor dat je schoenen comfortabel passen en voldoende ondersteuning bieden. Vermijd schoenen met hoge hakken en puntige tenen, omdat deze de zenuw onder druk kan zetten en de omstandigheden van Morton neuroom kunnen verergeren.
 • Gebruik steunzolen: Steunzolen of speciale inlegzolen kunnen helpen bij het samengaan van druk op de voeten en de zenuwen.
 • Vermijdt overmatige druk op je voeten: Activiteiten zoals hardlopen of springen kunnen extra druk op de voeten leggen, wat kan leiden tot Morton neuroom. vermijd overmatige druk op de voeten en neem regelmatig pauzes om te rusten en te ontspannen.
 • Voer regelmatig voet- en beenoefeningen uit: Stretchen en krachtoefeningen voor de voeten en benen kunnen de bloedstroom verbeteren en de druk op de zenuwen verminderen.
 • Beheers je gewicht: Overgewicht kan extra druk op je voeten en zenuwen leggen, wat kan leiden tot Morton neuroom. Door je gewicht onder controle te houden, kan je de symptomen van Morton neuroom voorkomen of verminderen.

Complicaties Morton Neuroom

Het kan het ongemak en de pijn veroorzaken en de kwaliteit van je leven wel wat minder maken. Enkele mogelijke complicaties zijn:

 • Chronische pijn: het kan leiden tot aanhoudende of chronische pijn in de voet, die het moeilijk kan maken om te lopen of dagelijkse activiteiten uit te voeren.
 • Verminderde mobiliteit: Als gevolg van de pijn en het ongemak veroorzaakt door de aandoening kan je moeite hebben om te lopen of je voet te bewegen, wat kan leiden tot maximale mobiliteit en onafhankelijkheid.
 • Veranderingen in de houding: Om de pijn te verminderen, kan het zijn dat je je houding gaat veranderen, wat kan leiden tot andere problemen met de gewrichten en de lichaamsbeweging.
 • Verhoogd risico op fracturen: het kan zijn dat je ongemakkelijk gaat lopen, wat het risico op vallen en fracturen kan verhogen.
 • Chirurgische complicaties: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het te behandelen. Hoewel de meeste operaties veilig zijn, kunnen er enkele complicaties optreden, zoals infectie, bloeding of zenuwbeschadiging.
 

Het is belangrijk om Morton neuroom vroegtijdig te vast te stelen en te behandelen om deze mogelijke complicaties te voorkomen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid