GezondheidGezondheid

Hallux Valgus

hallux valgus

Wat is hallux valgus?

Hallux Valgus ziet eruit als een knobbel (ook wel eeltknobbel genoemd) aan de zijkant van de grote teen. Deze bnobbel is eigenlijk het resultaat van een afwijking van je voetbeenderen waardoor je grote teen naar je tweede teen leunt in plaats van recht te zijn. Deze hoek produceert de hobbel die je op je teen ziet.

In sommige gevallen is de bult pijnloos. Na verloop van tijd zal een eeltknobbel er echter voor zorgen dat je tenen samenkomen. Dit kan pijn veroorzaken en mogelijk een blijvende misvorming.

Hallux Valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen omdat vrouwen strakkere schoenen dragen. Deze aandoening kan verschillende weke delen en botachtige klachten veroorzaken die tot hevige pijn kunnen leiden.

Wat zijn de symptomen van Hallux Valgus?

Naast de bult herken je Hallux Valgus aan:

 • Rode en ontstoken huid aan de zijkant van je grote teen.
 • Je grote teen draait naar je andere tenen.
 • Dikke huid aan de onderkant van je grote teen.
 • Eelt op je tweede teen.
 • Voetpijn die kan aanhouden of komt en gaat.
 • Moeite met het verplaatsen van je grote teen.

 

De pijn die gepaard gaat met Hallux Valgus, kan het moeilijk maken tijdens het stappen. Raadpleeg je arts als je last krijgt van:

 • Aanhoudende voetpijn.
 • Moeilijkheden om schoenen te vinden die comfortabel bij je passen.
 • Verminderde flexibiliteit in je grote teen.
 • Een grote knobbel op of nabij het gewricht van je grote teen.

Hoe wordt hallux valgus vastgesteld?

In de meeste gevallen kan een arts hallux valgus diagnosticeren door middel van visuele controle, aangezien veel van de symptomen uiterlijk aanwezig zijn. Tijdens het onderzoek kan je arts je vragen om je teen heen en weer te bewegen om te controleren op beperkte beweging. Je arts laat mogelijks ook een röntgenfoto nemen als hij misvorming vermoedt. Een röntgenfoto kan de ernst van de hallux valgus in detail beschrijven en de oorzaak achterhalen. Een bloedtest kan ook nodig zijn om artritis als oorzaak uit te sluiten.

Hoe hallux valgus voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om hallux valgus te voorkomen of de symptomen ervan te verminderen:

 1. Draag comfortabele schoenen: Het dragen van schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden kan helpen om je voet in de juiste positie te houden en de druk op je tenen te verminderen. Vermijd schoenen met hoge hakken en smalle neuzen, omdat deze de tenen in een onnatuurlijke positie dwingen.
 2. Versterk de voet- en enkelmusculatuur: Oefeningen die de spieren rond je voet en enkel versterken kunnen helpen om de voet in de juiste positie te houden en de kans op hallux valgus te verminderen.
 3. Vermijd overmatige druk op je voet: Overgewicht en activiteiten die veel druk op de voet uitoefenen, zoals hardlopen of springen, kunnen de kans op hallux valgus vergroten. Probeer een gezond gewicht te behouden en vermijd activiteiten die de voet belasten.
 4. Draag orthopedische hulpmiddelen: Het dragen van orthopedische hulpmiddelen, zoals steunzolen of teenkussentjes, kan helpen om de druk op je tenen te verminderen en de voet in de juiste positie te houden.
 5. Raadpleeg een arts: Als je symptomen van hallux valgus opmerkt, zoals pijn of een knobbel op je grote teen, raadpleeg dan een arts. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om de symptomen te verminderen en verdere progressie te voorkomen.

Hoe hallux valgus behandelen?

Niet-chirurgische hulpmiddelen

Niet-chirurgische hulpmiddelen zijn onder meer:

 • Draag schoenen met gewatteerde zolen die voldoende bewegingsruimte bieden voor uw tenen.
 • Een voorvoetsok met bunionbeschermer is een ideaal hulpmiddel wanneer uw grote teen naar binnen staat gedraaid.
 • Door je arts je voet in een normale positie te laten plakken of vast te plakken, waardoor de druk op de bunion wordt verminderd.
 • Tijdens het sporten kan je ook een brace dragen zodat het sporten aangenaam blijft. 
 • Het innemen van vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol. Doch is advies van uw arts aangeraden bij het nemen van medicijnen.
 • Het dragen van vrij verkrijgbare steunzolen in je schoenen.

Operaties

Een operatie kan nodig zijn als niet-chirurgische oplossinge, niet helpen. Veel chirurgische ingrepen worden gebruikt om hallux valgus te behandelen. Je arts zal de beste procedure voor je situatie aanbevelen. De meeste operaties om de knobbels te corrigeren omvatten echter een bunionectomie.

Een bunionectomie omvat:

 • De positie van de grote teen corrigeren door een deel van het bot te verwijderen.
 • Het verwijderen van gezwollen weefsel uit het aangetaste gewricht.
 

Volledig herstel van een bunionectomie kan tot acht weken duren. In de meeste gevallen kan je direct na de procedure op je voet lopen.

Wat zijn de complicaties van hallux valgus?

Een onbehandelde aandoening kan irritatie veroorzaken aan de bursa (met vloeistof gevuld zakje) die het gewricht beschermt. Hierdoor raakt de slijmbeurs ontstoken en opgezwollen, wat pijn en gevoeligheid veroorzaakt maar ook kan leiden tot beperkte beweging van de andere gewrichten in de teen. Deze aandoening wordt bursitis genoemd.

Andere mogelijke complicaties van de knobbels zijn onder meer:

 • Teen- of voetvervorming.
 • Stijve teen.
 • Chronische teen- of voetpijn.
 

Neem onmiddellijk contact op met je arts als je deze symptomen ervaart en ook diabetes of tekenen van een infectie hebt.

Preventief optreden

Er zijn veel chirurgische en niet-chirurgische behandelingen beschikbaar voor bunions. Neem contact op met uw arts als een bunion het moeilijk maakt om te stappen of je schoenen aan te trekken.

Het dragen van schoenen die goed passen, is een effectieve manier om de vorming van bunions te voorkomen. Een goed passende schoen moet voldoende ruimte rond je tenen hebben en moet zich aanpassen aan de vorm van uw voet.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid