GezondheidGezondheid

witte vlekjes op nagels

witte vlekjes op nagels

Wat zijn witte vlekjes op nagels?

Leukonychia is een aandoening waarbij witte vlekjes op nagels zichtbaar zijn. Er kunnen echter ook lijnen of stippen op je vinger of teennagels verschijnen. Dit is een veel voorkomend probleem en volkomen onschadelijk. Veel gezonde volwassenen hebben deze witte vlekjes op nagels ooit in hun leven, dus het ontwikkelen ervan is waarschijnlijk geen teken van een ernstige medische aandoening.

Voor sommige mensen kunnen de witte vlekken verschijnen als kleine puntjes gespikkeld over de nagel. Voor anderen kunnen de witte vlekken groter zijn en zich over de hele nagel uitstrekken. De vlekken kunnen een of meerdere nagels aantasten.

De meest voorkomende oorzaak van leukonychia is een letsel aan je nagelbed. Deze verwondingen kunnen optreden als je in je nagel of vinger knijpt of erop slaat. Verschillende andere oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor de ongebruikelijke plekken op de nagels

Wat zijn de oorzaken van witte vlekjes op je nagels?

Witte vlekjes op nagels komen vaak voor. Ze kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Mogelijke oorzaken zijn:

 • allergische reactie
 • schimmelinfectie
 • nagelblessure
 • tekort aan mineralen

Allergische reactie

Een allergie voor nagellak, glans, verharder of nagellakremover kan witte vlekjes op nagels veroorzaken. Ook het gebruik van acryl- of gelnagels kan je nagels ernstig beschadigen en deze witte vlekken veroorzaken..

Schimmelnagels

Een veel voorkomende nagelschimmel, witte oppervlakkige onychomycose genaamd, kan op de teennagels verschijnen. Het eerste teken van de infectie kunnen enkele kleine witte stippen op de nagels zijn.

De infectie kan groeien en zich verspreiden naar het nagelbed. Teennagels kunnen schilferig lijken en dan dik en broos worden..

Letsel aan de nagel

Een blessure aan de basis van je teennagel kan witte vlekjes op nagels veroorzaken als deze groeit. Vanwege de tijd die het duurt voordat je nagels groeien, herinner je je misschien de verwonding misschien niet meer. Het kan zijn dat het bij sommige verwondingen vier weken of langer duurt eer ze  verschijnen.

Veelvoorkomende bronnen van verwondingen aan nagels zijn onder meer:

 • je voet tussen een deur stoppen
 • een gewicht op je tenen laten vallen
 • je tenen ergens tegen aan stoten

Mineralen tekort

Je kan witte vlekjes op nagels opmerken als je een tekort hebt aan bepaalde mineralen of vitamines. De tekortkomingen die het meest met dit probleem verband houden, zijn zinktekort en calciumgebrek.

Andere oorzaken

Minder vaak voorkomende oorzaken van witte vlekjes op nagels zijn:

 • hartziekte
 • slechte gezondheid
 • nierfalen (nierfalen)
 • psoriasis of eczeem
 • longontsteking
 • arseenvergiftiging
 • Hoewel deze oorzaken mogelijk zijn, zijn ze zeer zeldzaam.

Wat zijn de symptomen van witte vlekken op nagels?

Witte vlekken kunnen op verschillende manieren voorkomen. Ze kunnen er als volgt uitzien:

 • kleine puntjes ter grootte van een penpunt
 • grotere “lijnen” over de nagel
 • grotere individuele punten

 

De oorzaak van de witte vlekjes op nagels kan bepalen hoe de vlekken verschijnen. Een nagelblessure kan een grote witte stip in het midden van de nagel veroorzaken. Een allergische reactie kan verschillende puntjes op de nagel veroorzaken. Het uiterlijk van de witte stippen of lijnen kan op elke nagel anders zijn.

Afhankelijk van de oorzaak van de witte vlekken kunt je nog meer tekenen of symptomen hebben.

Hoe witte vlekjes op nagels vaststellen?

Als je witte vlekken niet vaak voorkomen en je denkt dat ze hoogstwaarschijnlijk verband houden met een letsel, hoef je mogelijk nooit je pedicure te raadplegen over het probleem. Wees echter voorzichtig en probeer letsels te voorkomen of stop met het gedrag waarvan je vermoedt dat het verantwoordelijk is voor een letsel.

Als je merkt dat de vlekken aanhouden of erger worden, is het misschien tijd om een pedicure te raadplegen. De meeste problemen die de witte vlekken kunnen veroorzaken, zijn gemakkelijk te behandelen zodra ze zijn gediagnosticeerd.

Je kan ook een afspraak maken met één van onze pedicures die je nagels en voeten inspecteren. Op basis van hun waarnemingen kunnen ze een diagnose stellen, een oplossing geven of je eventueel doorverwijzen.

Stappenplan

Als je witte vlekjes op nagels hebt opgemerkt en je zich afvraagt wat je moet doen, volg je dit kort stappenplan:

 1. Denk terug wat er mogelijk gebeurt is en bescherm dan je nagels om het in de toekomst te vermijden. Heb je onlangs je nagels gestoten of heb je je vingers op een of andere manier verwond? Bescherm je nagels zo goed mogelijk als je iets doet waarbij ze kunnen worden afgekneld, geraakt of kapot kunnen gaan.
 2. Let op de symptomen. Heb je nog andere symptomen, zoals veranderingen in je nagelkleur of -textuur? Worden je nagels geel of worden ze broos? Mogelijk moet je voor behandeling naar je pedicure gaan.
 3. Praat met je pedicure. Als je denkt dat de witte vlekjes op nagels niet door een blessure zijn veroorzaakt, kunt je een afspraak maken met je pedicure. Na een nazicht kan je pedicure je een diagnose geven of indien van een onderliggende oorzaak je doorverwijzen naar je huisarts.
 4. Eet voor een betere nagelgezondheid. Eet een uitgebalanceerd dieet en zorg voor voldoende vitamines om bijwerkingen zoals witte vlekjes op nagels te voorkomen.

Hoe witte vlekken op nagels behandelen?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de witte vlekjes.

Allergische reactie

Stop met het gebruik van het nagellak, de glans of het nagelproduct waarvan je denkt dat het verantwoordelijk is voor je allergische reactie. Raadpleeg je pedicure als je symptomen van een allergische reactie blijft houden nadat je bent gestopt met het gebruik van de producten.

Schimmels

Een antischimmel behandeling is de meest voorkomende behandeling. De gemiddelde behandeltijd is drie maanden en het is belangrijk om de behandeling gedurende de voorgeschreven periode te gebruiken. Anders behandel je de infectie mogelijk niet volledig.

Nagelblessures

De meeste nagelblessures hebben tijd nodig om te genezen. Naarmate de nagel groeit, zal de schade door het nagelbed omhoog gaan. Na verloop van tijd zullen de witte vlekje op nagels volledig verdwijnen.

Cosmetische behandelingen

Als de verkleuring van je nagels lastig is of als je een tijdelijke manier zoekt om ze te bedekken, gebruik dan nagellak. Huidkleurige nagellak is een natuurlijke manier om de vlekken te verbergen. Een kleurrijke nagellak is zeker leuk en biedt veel persoonlijkheid.

Besluit

Voor de meeste mensen zijn witte vlekjes op nagels niets meer dan een vervelend zicht. Het zijn zelden tekenen van grotere problemen en de meeste zullen zonder behandeling vanzelf verdwijnen.

Maak je geen zorgen als je de vlekken hebt opgemerkt en angstig bent. Een snel bezoek aan je pedicure kan helpen om de oorzaak van de vlekken op te helderen. Bovendien kan je pedicure eventuele extra vragen beantwoorden om je voeten in top conditie te krijgen. De meeste behandelingen zijn snel en effectief.

GezondheidGezondheid

Mayo Clinic Staff. (2018). Fingernails: Do’s and don’ts for healthy nails.
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954

Morgan Z, et al. (2011). Leukonychia on finger nails as a marker of calcium and/or zinc deficiency.
onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-277X.2011.01175_23.x

Nail hygiene. (2009). cdc.gov/healthywater/hygiene/hand/nail_hygiene.html

 

Oakley A. (2016). White nails. dermnetnz.org/topics/white-nail

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid