GezondheidGezondheid

Onychomycose

Onychomycose
Onychomycose, ook wel bekend als nagelschimmel, is een schimmelinfectie die je nagels van de tenen aantast.

Wat is onychomycose?

Onychomycose, ook wel bekend als teennagelschimmel of nagelschimmel, is een schimmelinfectie die je nagels van je tenen. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, waaronder dermatofyten, gisten en niet-dermatofytische schimmels.

Onychomycose kan ervoor zorgen dat de nagel verkleurt, verdikt en broos wordt, en kan er ook voor zorgen dat de nagel loskomt van je nagelbed. De infectie kan pijnlijk zijn en in ernstige gevallen kan dit leiden tot blijvende nagelbeschadiging of zelfs verspreiding naar andere delen van het lichaam.

De infectie komt vaker voor bij teennagels dan vingernagels en komt vaker voor bij oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. De behandeling omvat meestal antischimmelmedicijnen, plaatselijk of oraal, en in sommige gevallen kan het nodig zijn om de aangetaste nagel te verwijderen. Preventieve maatregelen omvatten het droog houden van je voeten, het dragen van ademende schoenen en sokken en het vermijden van blootsvoets lopen op openbare plaatsen.

Hoe ontstaat onychomycose?

De schimmels die onychomycose veroorzaken, gedijen goed in warme, vochtige omgevingen, zoals zwembaden, douches en kleedkamers. Ja kan besmet raken met de schimmel door het blootstellen van je nagels aan deze omgevingen. Daarnaast kunnen ook nagelverwondingen, zoals het stoten van je nagel, het krijgen van een splinter onder je nagel of het hebben van een nagel die loslaat, de kans op infectie vergroten.

Factoren die het risico op onychomycose vergroten zijn onder andere een verminderde bloedtoevoer naar je voeten, diabetes, immuunsysteemstoornissen, ouderdom en een geschiedenis van schimmelinfecties. Het dragen van strakke schoenen en sokken kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van de infectie.

De behandeling van onychomycose kan bestaan uit orale antischimmelmiddelen, nagellak met antischimmelmiddelen of een combinatie van beide, afhankelijk van de ernst van de infectie en de gezondheid van de patiënt. Het is ook belangrijk om een goede hygiënisch te handhaven om verdere infectie te voorkomen.

Tips om onychomycose te behandelen?

 1. Raadpleeg een pedicure of dermatoloog om de diagnose te bevestigen en de meest effectieve behandelingsopties te bepalen.
 2. Houd je nagels schoon en droog om de verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 3. Was je voeten regelmatig met zeep en water en droog ze goed af, vooral tussen de tenen.
 4. Gebruik een schone handdoek om je voeten af te drogen en vermijd het delen van handdoeken met anderen om verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 5. Draag ademende schoenen en sokken die vocht afvoeren, en vermijd het dragen van strakke of synthetische sokken en -schoenen. Bamboe sokken zijn zeker ook een goede oplossing.
 6. Desinfecteer schoenen en sokken regelmatig met een antischimmelspray of -poeder.
 7. Gebruik antischimmel nagellak of crème zoals geadviseerd door een pedicure.
 8. Overweeg om nagels te laten verwijderen als de infectie ernstig is of als andere behandelingen niet effectief zijn.
 9. Houd nagels kort en knip ze recht af om de groei van de schimmel te beperken.
 10. Gebruik geen nagellak of kunstnagels totdat de infectie is genezen.
 11. Vermijd het delen van nagelknippers of andere nagelgereedschappen met anderen.
 12. Overweeg het gebruik van een huismiddel zoals tea tree olie of azijn om de schimmel te bestrijden, maar bespreek dit eerst met een pedicure.
 13. Versterk je immuunsysteem door gezond te eten, regelmatig te sporten en voldoende te slapen.
 14. Vermijd stress en beheers stressniveaus met ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga.
 15. Volg de behandeling zoals geadviseerd door een pedicure, zelfs als de symptomen verdwijnen, om ervoor te zorgen dat de infectie volledig geneest.

Hoe zelf onychomycose verzorgen?

Hoewel het raadzaam is om een pedicure te raadplegen voor de behandeling van onychomycose, zijn er enkele stappen die je zelf kunt nemen om de verzorging van je nagels te verbeteren en de symptomen van de infectie te verminderen:

 1. Houd je nagels schoon en droog. Was je voeten dagelijks met zeep en water en droog ze grondig af, vooral tussen de tenen.
 2. Knip je nagels kort en recht af en gebruik een aparte nagelknipper voor de geïnfecteerde nagels.
 3. Draag sokken en schoenen die ademend zijn en vermijd strakke of synthetische schoenen en sokken. Bamboe sokken zijn zeker ook een goede oplossing.
 4. Gebruik antischimmelpoeder of spray op je sokken en in je schoenen om de groei van schimmels te voorkomen.
 5. Gebruik geen nagellak of kunstnagels op geïnfecteerde nagels.
 6. Probeer huismiddeltjes zoals tea tree olie of azijn op de geïnfecteerde nagel aan te brengen, hoewel het effect hiervan niet wetenschappelijk is bewezen.
 7. Beheer stress en ondersteun je immuunsysteem door een gezond dieet te volgen, regelmatig te sporten en voldoende te slapen.

Hoe onychomycose voorkomen?

 1. Houd je voeten en nagels schoon en droog. Was je voeten regelmatig met zeep en water en droog ze grondig af, vooral tussen de tenen.
 2. Draag ademende schoenen en sokken die vocht afvoeren. Vermijd strakke of synthetische schoenen en sokken. Bamboe sokken zijn ook aangeraden.
 3. Gebruik antischimmelpoeder of -spray op je voeten en in je schoenen om de groei van schimmels te voorkomen.
 4. Knip je nagels kort en recht af en gebruik een aparte nagelknipper voor elke nagel.
 5. Vermijd het delen van nagelgereedschap of schoenen met anderen.
 6. Vermijd het lopen op blote voeten in openbare ruimtes, zoals douches, zwembaden en sportscholen.
 7. Bescherm je voeten in openbare ruimtes door schoenen of slippers te dragen.
 8. Versterk je immuunsysteem door een gezond dieet te volgen, regelmatig te sporten en voldoende te slapen.
 9. Vermijd het dragen van nagellak of kunstnagels voor langere perioden omdat dit de groei van schimmels kan bevorderen.

Wat zijn de gevaren van onychomycose?

Hoewel het meestal geen ernstige bedreiging voor de gezondheid vormt, kan onychomycose enkele complicaties met zich meebrengen.

Enkele van de gevaren van onychomycose zijn:

 • Verspreiding van de infectie: Onychomycose is besmettelijk en kan zich gemakkelijk verspreiden naar andere nagels of naar andere mensen. Als je de infectie niet behandelt, kan deze zich verspreiden naar aangrenzende nagels of zelfs naar andere delen van je lichaam.
 • Pijn en ongemak: Onychomycose kan pijn en ongemak veroorzaken, vooral als de infectie zich uitbreidt en je nagel begint te verdikken en te vervormen. Dit kan het lopen en het dragen van schoenen ongemakkelijk maken.
 • Verminderde kwaliteit van leven: Een schimmelnagelinfectie kan leiden tot een verminderde levenskwaliteit, met name als de infectie zich uitbreidt en leidt tot ongemak en schaamte. Het kan ook invloed hebben op je zelfvertrouwen en je sociale leven.
 • Risico op cellulitis: Onychomycose kan het risico op cellulitis verhogen, een ernstige bacteriële infectie van de huid en het onderhuidse weefsel. Als de infectie zich verspreidt naar het nagelbed, kan dit leiden tot een open wond die vatbaar is voor bacteriële infecties.
 • Onderliggende medische aandoeningen: Een schimmelnagelinfectie kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals diabetes of een verzwakt immuunsysteem. Als je vermoedt dat je een schimmelnagelinfectie hebt, is het belangrijk om een pedicure of arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te bepalen en eventuele behandelingen aan te bevelen.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid