GezondheidGezondheid

Zweetvoeten

Wat zijn zweetvoeten?

Zweetvoeten is een aandoening waarbij je voeten overmatig zweten, wat kan leiden tot een onaangename geur en vochtige voeten. Het wordt veroorzaakt door overmatige activiteit van de zweetklieren in je voeten en kan worden verergerd door het dragen van strakke of niet-ademende schoenen, warme temperaturen, stress en bepaalde medische aandoeningen.

Zweetvoeten kunnen ook leiden tot huidirritatie, blaren en schimmelinfecties van je voeten. Het is belangrijk om je voeten schoon en droog te houden, ademende schoenen te dragen en regelmatig van sokken te wisselen om zweetvoeten te voorkomen. In sommige gevallen kan een medicinale voetpoeder of andere behandelingen voorgeschreven worden om de symptomen te verminderen.

Zweetvoeten
Zweetvoeten kunnen erg vervelend zijn, maar er zijn een aantal tips die kunnen helpen om ze te verminderen.

Wat zijn de beste tips tegen zweetvoeten?

Zweetvoeten kunnen erg vervelend zijn, maar er zijn een aantal tips die kunnen helpen om ze te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Houd je voeten schoon en droog: Was je voeten dagelijks met water en zeep en droog ze grondig af, vooral tussen je tenen. Zorg ervoor dat je voeten droog zijn voordat je sokken en schoenen aantrekt. De beste optie voor veel gedragen schoenen is een speciale schoendroger
 2. Draag ademende schoenen: Kies schoenen die goed ventileren, zoals schoenen gemaakt van leer, canvas of mesh. Vermijd synthetische materialen zoals plastic en rubber die je voeten doen zweten.
 3. Draag sokken van natuurlijke materialen: Draag sokken die gemaakt zijn van katoen, wol of bamboe. Deze materialen zijn ademend en helpen om vocht weg te leiden van je huid.
 4. Gebruik talkpoeder: Talkpoeder kan helpen om vocht te absorberen en geur te verminderen. Strooi wat talkpoeder op je voeten voordat je sokken en schoenen aantrekt.
 5. Verander je schoenen en sokken regelmatig: Verander je schoenen en sokken dagelijks, of zelfs meerdere keren per dag als je veel zweet. Laat je schoenen ook goed luchten tussen het dragen door.
 6. Gebruik een antitranspirant spray: Er zijn speciale sprays verkrijgbaar die specifiek zijn ontworpen voor voeten. Deze bevatten ingrediënten zoals aluminiumchloride om zweetproductie te verminderen.
 7. Voetpoeder: Er zijn ook speciale voetpoeders op de markt die zijn ontworpen om zweetvoeten tegen te gaan. Deze poeders bevatten vaak ingrediënten zoals menthol of eucalyptus om geur te verminderen.
 8. Inlegzolen: Er zijn speciale inlegzolen verkrijgbaar die vocht opnemen en geur verminderen. Deze inzetstukken zijn gemaakt van materialen zoals kurk of bamboe.
 9. Voetenbadjes: Een voetbad met een oplossing van appelazijn of epsomzout kan helpen om zweetvoeten te verminderen. Laat je voeten 15-20 minuten weken en droog ze daarna grondig af.
 10. Geurverwijderaar: Er zijn sprays en poeders op de markt die speciaal zijn ontworpen om geur te verwijderen. Deze producten kunnen worden gebruikt in je schoenen of rechtstreeks op je voeten.
 11. Raadpleeg een arts: Als deze tips niet helpen, of als je last hebt van zeer ernstige zweetvoeten, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Zij kunnen verdere behandelingen of medicijnen voorschrijven om de zweetproductie te verminderen.

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Zweetvoeten worden veroorzaakt door overmatige activiteit van de zweetklieren in je voeten. Het zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam om de lichaamstemperatuur te reguleren en om vocht af te voeren. Normaal gesproken verdampen de zweetdruppels die uit de zweetklieren komen en worden ze afgevoerd via de huidporiën.

Bij zweetvoeten produceren de zweetklieren in je voeten echter meer zweet dan normaal, waardoor er een overmatige hoeveelheid vocht ontstaat. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Strakke of niet-ademende schoenen die vocht vasthouden en de luchtstroom beperken
 2. Hoge temperaturen en vochtigheid die leiden tot meer zweten
 3. Stress en angst die de zweetproductie kunnen verhogen
 4. Bepaalde medische aandoeningen zoals hyperthyreoïdie, obesitas en diabetes
 5. Een genetische aanleg voor overmatig zweten
 

Als het vocht niet goed kan verdampen, kan dit leiden tot een vochtige omgeving in de schoenen en sokken, wat bacteriën en schimmels kan aantrekken. Dit kan leiden tot een onaangename geur en voetschimmel. Het is daarom belangrijk om zweetvoeten te behandelen en te voorkomen door het dragen van ademende schoenen, regelmatig wassen en drogen van je voeten en het gebruik van poeders of sprays om vocht te absorberen.

Hoe zweetvoeten behandelen?

Er zijn verschillende manieren om zweetvoeten te behandelen en te voorkomen:

 1. Houd je voeten schoon en droog: Was je voeten dagelijks met water en zeep en droog ze grondig af, vooral tussen de tenen. Gebruik een handdoek om het vocht op je voeten op te nemen en gebruik een aparte handdoek voor elk gezinslid om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
 2. Gebruik ademende schoenen en sokken: Draag schoenen die goed ventileren, zoals sandalen of schoenen van leer of canvas. Vermijd synthetische materialen, zoals rubber of plastic, omdat deze de luchtstroom beperken en het zweten verergeren. Draag sokken van natuurlijke materialen, zoals katoen of wol, en vermijd strakke sokken of kousen.
 3. Verander regelmatig van schoenen en sokken: Wissel dagelijks van schoenen en draag niet dezelfde schoenen twee dagen achter elkaar. Dit geeft de schoenen de kans om te drogen en vermindert de groei van bacteriën en schimmels.
 4. Gebruik voetpoeders of sprays: Er zijn verschillende medicinale voetpoeders en sprays verkrijgbaar bij de apotheek die het zweten verminderen en vocht opnemen. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.
 5. Bezoek een arts: Als de zweetvoeten ernstig zijn en niet reageren op thuisbehandelingen, kan een arts een behandeling op recept voorschrijven, zoals een antitranspirant voor je voeten of medicatie om de zweetproductie te verminderen.
 

Het is belangrijk om zweetvoeten te behandelen en te voorkomen om onaangename geuren, huidirritaties en infecties te voorkomen. Als je zich zorgen maakt over je zweetvoeten, raadpleeg dan je arts voor advies.

Wat is een paardenmiddel tegen zweetvoeten?

Er is geen enkel paardenmiddel tegen zweetvoeten, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en je voeten droog en fris te houden. Hier zijn enkele opties:

 1. Voetpoeder: Er zijn verschillende voetpoeders beschikbaar die helpen om vocht te absorberen en je voeten droog te houden. Sommige poeders bevatten ook ingrediënten zoals menthol of tea tree olie, die helpen om geuren te neutraliseren en schimmelinfecties te voorkomen.
 2. Antitranspirant: Er zijn speciale sprays voor je voeten verkrijgbaar die helpen om de zweetproductie te verminderen. Deze producten bevatten meestal aluminiumchloride, dat de zweetklieren blokkeert en de productie van zweet vermindert.
 3. Medicatie: In sommige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven om de zweetproductie te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld een medicijn zijn dat normaal gesproken wordt voorgeschreven voor hyperhidrose (overmatig zweten) of een medicijn dat de zenuwen die de zweetklieren stimuleren blokkeert.
 4. Laserbehandeling: Er zijn ook laserbehandelingen beschikbaar die de zweetklieren vernietigen of uitschakelen. Deze behandelingen worden meestal alleen gebruikt als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken of als de zweetvoeten zeer ernstig zijn.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste manier om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen is door regelmatig je voeten te wassen en te drogen, ademende schoenen en sokken te dragen en eventueel gebruik te maken van voetpoeders of antitranspiranten. Als je zich zorgen maakt over je zweetvoeten, raadpleeg dan je arts voor advies.

Zweetvoeten in schoenen

 1. Draag ademende schoenen: Kies schoenen die goed ventileren, zoals schoenen gemaakt van leer, canvas of mesh. Vermijd synthetische materialen zoals plastic en rubber die je voeten doen zweten.
 2. Draag sokken van natuurlijke materialen: Draag sokken die gemaakt zijn van katoen, wol of bamboe. Deze materialen zijn ademend en helpen om vocht weg te leiden van de huid.
 3. Gebruik talkpoeder: Talkpoeder kan helpen om vocht te absorberen en geur te verminderen. Strooi wat talkpoeder in je schoenen voordat je ze aantrekt.
 4. Gebruik schoeninzetstukken: Er zijn speciale inzetstukken verkrijgbaar die vocht opnemen en geur verminderen. Deze inzetstukken zijn gemaakt van materialen zoals kurk of bamboe.
 5. Verander je schoenen en sokken regelmatig: Verander je schoenen en sokken dagelijks, of zelfs meerdere keren per dag als je veel zweet. Laat je schoenen ook goed luchten tussen het dragen door.
 6. Gebruik een antitranspirant: Er zijn speciale antitranspiranten verkrijgbaar die specifiek zijn ontworpen voor voeten. Deze bevatten ingrediënten zoals aluminiumchloride om zweetproductie te verminderen.
 7. Reinig je schoenen regelmatig: Maak je schoenen regelmatig schoon om geur te verminderen. Gebruik een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het materiaal van je schoenen.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid