GezondheidGezondheid

Gezwollen voeten tijdens zwangerschap

Zwanger zijn is waarschijnlijk een van de beste dingen die een vrouw in haar leven kan meemaken, maar er zijn veel aspecten zoals gezwollen voeten tijdens je zwangerschap die hun tol kunnen eisen van het fysieke deel van hun gezondheid, inclusief voeten.

Net zoals je het leuk vindt om je buik week na week, maand na maand te zien groeien, komt er ook een gewichtstoename en ga je meer water vasthouden. Dat leidt tot ongemak aan je voeten. 

Een gezonde gewichtstoename tijdens je zwangerschap kan het zwaartepunt veranderen. Dit veroorzaakt een nieuwe gewicht dragende houding en extra druk op je voeten en knieën. Je houding en uitlijning kunnen veranderen en je dagelijkse bewegingen zoals tillen, zitten, staan en lopen worden beïnvloed.

gezwollen voeten zwangerschap

Wat zijn zwangerschapsvoeten?

Zwangerschapsvoeten zijn een veelvoorkomende aandoening tijdens je zwangerschap, waarbij je voeten van een vrouw opgezwollen en groter lijken dan normaal. Dit kan gebeuren als gevolg van veranderingen in de hormoonspiegels en het vasthouden van vocht in het lichaam, wat vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. 

Andere factoren die kunnen bijdragen aan zwangerschapsvoeten zijn gewichtstoename en verminderde bloedcirculatie.

Zwangerschapsvoeten kunnen ongemak en pijn veroorzaken, en het kan moeilijk zijn om schoenen te vinden die passen. Om de symptomen van zwangerschapsvoeten te verminderen, kunnen zwangere vrouwen proberen om hun voeten omhoog te houden wanneer ze kunnen, comfortabele schoenen te dragen en regelmatig lichte oefeningen te doen om de bloedcirculatie te verbeteren. 

In sommige gevallen kan een zwangerschapsvoet ernstiger zijn en kan medisch advies worden aanbevolen om de oorzaak van de zwelling te achterhalen en eventuele behandelingen te overwegen.

Gezwollen voeten tijdens zwangerschap voorkomen

Zwelling van de voeten en enkels is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap, vooral in de latere stadia. Hier zijn enkele tips om gezwollen voeten tijdens de zwangerschap te voorkomen:

 1. Blijf gehydrateerd: Drink veel water om uitdroging te voorkomen, wat kan bijdragen aan zwelling.
 2. Eet een gezond dieet: Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volkoren granen kan helpen om zwelling te voorkomen.
 3. Vermijd langdurig staan of zitten: Sta of zit niet te lang achter elkaar zonder te bewegen. Probeer regelmatig pauzes te nemen om rond te lopen.
 4. Draag comfortabele schoenen: Vermijd hoge hakken en schoenen die te strak zitten. Kies in plaats daarvan voor comfortabele, goed passende schoenen.
 5. Houd je voeten omhoog: Probeer je voeten zo vaak mogelijk omhoog te houden om de bloedstroom te bevorderen en zwelling te verminderen.
 6. Doe regelmatig lichte oefeningen: Lichte oefeningen zoals wandelen of zwemmen kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en zwelling te verminderen.
 7. Draag compressiekousen: Compressiekousen kunnen de bloedcirculatie verbeteren en zwelling verminderen.
 

Als de zwelling aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals pijn, roodheid of warmte, raadpleeg dan je huisarts om te controleren of er sprake is van een onderliggende medische aandoening.

Gezwollen voeten tijdens je zwangerschap behandelen

Gezwollen voeten tijdens de zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder de verhoogde bloedstroom en bloeddruk, hormonale veranderingen en de extra druk op de benen als gevolg van het gewicht van de baby.

Er zijn verschillende manieren om gezwollen voeten tijdens de zwangerschap te behandelen, waaronder:

 • Regelmatige rust: Het is belangrijk om regelmatig te rusten en de benen omhoog te leggen om de bloedcirculatie te bevorderen.
 • Comfortabele schoenen dragen: Draag comfortabele schoenen die passen en niet knellen.
 • Matige lichaamsbeweging: Matige lichaamsbeweging zoals wandelen, zwemmen en yoga kan helpen om de bloedcirculatie te bevorderen.
 • Compressiekousen dragen: Het dragen van compressiekousen kan de bloedcirculatie bevorderen en zwelling verminderen.
 • Drink veel water: Het drinken van veel water kan helpen om het lichaam te hydrateren en zwelling te verminderen.
 • Vermijd langdurig zitten of staan: Vermijd langdurig zitten of staan, omdat dit de zwelling kan verergeren.
 • Vermijd te veel zout: Vermijd te veel zout, omdat dit het vasthouden van vocht kan bevorderen.
 

Als de zwelling ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid of kortademigheid, neem dan contact op met uw arts, omdat dit kan wijzen op een meer ernstige aandoening.

Gezwollen voeten tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Gezwollen voeten tijdens de zwangerschap zijn heel normaal en komen vaak voor bij zwangere vrouwen. Dit wordt veroorzaakt door de toename van het bloedvolume en de veranderingen in hormoonspiegels die tijdens de zwangerschap optreden. Meestal is het geen reden tot bezorgdheid en verdwijnen de zwellingen vanzelf na de bevalling.

In sommige gevallen kan gezwollen voeten tijdens de zwangerschap wijzen op een ernstiger probleem, zoals pre-eclampsie. Dit is een aandoening waarbij hoge bloeddruk en eiwitten in de urine voorkomen na de 20e week van de zwangerschap. Het kan gevaarlijk zijn voor zowel de moeder als de baby, en daarom is het belangrijk om het te laten controleren door een arts.

Als je je zorgen maakt over de zwelling van je voeten tijdens de zwangerschap, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je arts of verloskundige. Ze kunnen je onderzoeken en je adviseren over de beste manier om de zwelling te verminderen en eventuele onderliggende problemen uit te sluiten.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid