GezondheidGezondheid

Nagellak verwijderen

Nagellak verwijderen van je nagels, huid en kleding

Wil je nagellak verwijderen? Je kan er verschillende redenen voor hebben. De prachtige pedicure (of zelfs manicure) die je een paar dagen of weken geleden hebt gehad, begint er saai uit te zien. Of misschien heb je per ongeluk nagellak op je huid of favoriete shirt gesmeerd.

Nagellak removers met aceton en aceton vrij zijn de gouden standaard voor het verwijderen van nagellak, en ze worden als veilig beschouwd om in kleine hoeveelheden te gebruiken. Er zijn echter ook enkele huishoudelijke producten die je kan proberen.

Houd er rekening mee dat veel van deze doe-het-zelfverwijderingsmethoden niet worden ondersteund door onderzoek, maar ze kunnen het proberen waard zijn als je in de problemen zit. Blijf lezen om meer te weten te komen over al je opties en veiligheidsmaatregelen.

nagellak verwijderen

Nagellak verwijderen zonder nagellak remover

Wanneer je geen nagellak remover in de buurt hebt, zijn hier enkele methoden die je kan proberen om je nagellak af te breken en je nagels te herstellen.

Nieuwe nagellak aanbrengen en direct verwijderen

Het kan zijn dat het aanbrengen van een heldere laag nieuwe nagellak en het snel afnemen ervan helpt om de oude nagellak zachter te maken en te verwijderen. Hoewel dit anekdotisch is, kan het zijn dat als je geen nagellak remover meer hebt, deze truc helpt.

Schoonmaakalcohol

Alcohol is een oplosmiddel, wat betekent dat het helpt om dingen af te breken. Door je nagels in ontsmettingsalcohol te weken of op nagels aan te brengen met een gedrenkt watje, kan de nagellak oplossen.

Deze methode kan langer duren dan het gebruik van traditionele nagellakremover, maar het kan de klus gewoon klaren zonder dat je naar de winkel hoeft te rennen.

Alcoholische dranken

Je drankkast is misschien de plek om naartoe te gaan als je je nagellak wilt verwijderen. Sterke dranken zoals wodka, grappa of gin hebben een hoog alcoholgehalte en kunnen je nagellak verzachten als je je nagels erin laat weken.

Je kan je nagellak verwijderen door deze af te vegen of af te pellen nadat je nagels een aantal minuten zijn ondergedompeld.

Handreinigingsmiddel

Heb je een fles handdesinfecterend middel bij de hand? Het is een ander product op alcoholbasis dat je kan gebruiken om de nagellak op je nagels te verzachten.

Probeer je handen ermee te weken om te zien of je nagellak zachter wordt, en wrijf hem daarna weg met een watje of doek.

Tandpasta

Tandpasta is een ander huishoudelijk trucje dat je kan proberen om je nagellak te verwijderen.

Boen je nagels met een gewone tandpasta of een met zuiveringszout, wat een zacht schuurmiddel is. Gebruik na een paar minuten schrobben een doek om je nagel af te vegen en kijk of deze methode heeft gewerkt.

Waterstofperoxide en heet water weken

Waterstofperoxide wordt in veel cosmetica- en schoonheidsproducten gebruikt en kan je ook helpen bij het nagellak verwijderen.

Probeer je nagels in een kom met waterstofperoxide en heet water te weken. Dit kan helpen om de nagellak zachter te maken, zodat je deze kan wegvegen of voorzichtig kan vijlen.

Wegvijlen of afpellen

Als je nagellak het einde van zijn levensduur op je nagels nadert, kan het gebeuren dat hij eraf gaat als je eraan werkt met je andere vingernagels of een nagelvijl.
Pas op dat je bij deze methode je nagel niet beschadigt. Overvijlen kan de bovenste laag van je nagel verwijderen, wat schadelijk en pijnlijk kan zijn.

Nagellak removers

Als je besluit om een traditionele nagellak remover te gebruiken, kun je uit verschillende soorten kiezen. Met zoveel opties, vraag je zich misschien af welk product het beste en veiligst is om te gebruiken.

Nagellak removers bevatten ofwel aceton of worden aangeduid als ‘aceton vrij’. Houd er rekening mee dat beide producten chemicaliën bevatten die schadelijk voor je kunnen zijn als je ze te vaak of zonder goede ventilatie gebruikt.

Hoe je aceton en aceton vrije nagellak removers gebruikt

Aceton breekt nagellak snel en efficiënt af. In vergelijking met andere chemicaliën die nagellak verwijderen, is het laag in toxiciteit.

Nagellak removers die geen aceton bevatten, zijn misschien minder giftig dan remover op basis van aceton, maar het kan zijn dat het langer duurt om de nagellak te verwijderen en dat het geen donkere nagellakkleuren verwijdert. Aceton vrije producten bevatten nog steeds chemicaliën die bij langdurig gebruik schadelijk kunnen zijn.

Langdurig in aceton weken is de enige manier om gel nagellak te verwijderen. Om te voorkomen dat je huid wordt blootgesteld aan aceton, kun je overwegen om met aceton gedoopte wattenbolletjes op je nagels te gebruiken in plaats van ze in een bakje met de stof te laten weken.

Tips voor het verwijderen van nagellak

 • Nagellak remover kan hard zijn voor je nagels en huid, dus gebruik het best volgens de instructies en niet te vaak.
 • Gebruik een watje of een voorgeweekt nagellakverwijderingskussen in een goed geventileerde ruimte.
 • Bevochtig met lotion na gebruik van nagellakremover.
 • Gebruik nagellak remover indien mogelijk alleen op de vingernagels, en alleen voor een korte periode.
 • Overweeg om een tijdje je nagels niet te lakken om hun gezondheid te behouden.

Nagellak verwijderen van je huid

Als je jezelf thuis een manicure of pedicure geeft, komt er waarschijnlijk wat nagellak op je huid terecht. Gebruik het volgende om het te verwijderen:

 • nagellak remover, met een watje of wattenstaafje
 • warm water
 • een van de hierboven beschreven oplossingen op alcoholbasis: ontsmettingsalcohol, sterke drank, handdesinfecterend middel

Hydrateer je huid met lotion na het nagellak verwijderen, aangezien deze methoden je huid kunnen uitdrogen.

Nagellak verwijderen uit je kleding

Als je per ongeluk nagellak op je kleding hebt gekregen, volgen hier enkele tips voor het nagallak verwijderen uit je kleding.

Probeer de vlek zo snel mogelijk onder controle te krijgen en zorg ervoor dat deze zich niet verspreidt. Gebruik vervolgens een absorberend papierproduct zoals een papieren handdoek of een stuk toiletpapier om zoveel mogelijk nagellak te verwijderen.

Dep tot slot een wattenstaafje of een klein stukje van een doek in nagellak remover en verwijder de vlek.

Hier zijn enkele andere manieren om nagellak uit je kleding te krijgen:

 • gebruik een vlekverwijderend wasmiddel
 • voeg witte azijn toe aan je wasprogramma om de vlek te verwijderen
 • was je kleding onmiddellijk nadat je ze hebt gekleurd om ervoor te zorgen dat de vlek niet uithardt
 • een stomerij inschakelen om een diepe nagellakvlek te verwijderen

Zijn aceton en aceton vrije nagellak removers veilig?

Aceton verdampt snel, dus pas op dat je het product niet te veel gebruikt. Langdurige blootstelling aan aceton kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Aceton is ook erg ontvlambaar, dus gebruik het niet in de buurt van open vuur.

Houd aceton en aceton vrije nagellak removers uit de buurt van kinderen.

Nagellak removers zonder aceton kunnen schadelijker zijn dan nagellak removers met aceton als ze via de mond worden ingenomen.

Is de aceton (en andere oplosmiddelen) die in een nagellak remover wordt gebruikt slecht voor mij?

Het gebruik van een kleine hoeveelheid nagellak remover mag niet schadelijk zijn. Pas op dat je het niet inslikt en laat de fles niet staan waar een kind het kan inslikken.

De chemicaliën in de nagellak removers kunnen je nagels beschadigen doordat ze broos worden.

Moet ik permanent overschakelen op natuurlijke methoden?

Je kan natuurlijke methoden gebruiken om nagellak te verwijderen, maar je zult merken dat nagellak remover het meest effectief en het minst tijdrovend zijn.

Probeer een paar keer per maand je blootstelling aan removers te beperken tot slechts een paar minuten.

Wat als ik zwanger ben?

Je kan nog steeds je nagels lakken en nagellak verwijderen als je zwanger bent.

Je wilt je blootstelling aan chemicaliën beperken, dus probeer het aantal keren dat je tijdens je zwangerschap een manicure of pedicure krijgt, te verminderen. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte je nagellak verwijderen kan.

Probeer geen gellak te gebruiken, want er is niet veel onderzoek beschikbaar of dat type nagelbehandeling veilig is tijdens de zwangerschap.

Besluit

Er zijn verschillende manieren om nagellak veilig en effectief te verwijderen. Vrij verkrijgbare nagellak removers werken misschien het beste, maar als je het moeilijk hebt, kun je experimenteren met huishoudelijke producten zoals ontsmettingsalcohol en handdesinfecterend middel.

Zorg ervoor dat je je huid en nagels hydrateert na het verwijderen van nagellak om uitdroging te voorkomen.

GezondheidGezondheid

Acetone (propanone). (n.d.). chemicalsafetyfacts.org/acetone/

Arora H, et al. (2017). Safety and efficacy of nail products. DOI: 10.3390/cosmetics4030024

Brown JJ, et al. (2008). Acetone-free nail polish removers: Are they safe? DOI: 10.1081/clt-66081

Ethanol (ethyl alcohol). (n.d.). chemicalsafetyfacts.org/ethanol/

Gel manicures: Tips for healthy nails. (n.d.). aad.org/public/skin-hair-nails/nail-care/manicure-safety/gel-manicures

Hydrogen peroxide. (n.d.). chemicalsafetyfacts.org/hydrogen-peroxide/

Isopropyl alcohol. (n.d.). pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Isopropyl-alcohol

Knackstedt T. (2017). Nails and your health: From age-related changes to serious cancers.
my.clevelandclinic.org/health/transcripts/6948_nails-your-health-from-age-related-changes-to-serious-cancers

Patel S. (2015). Be safe when pampering yourself during pregnancy. utswmed.org/medblog/pregnancy-massages-safety/

Propanol. (n.d.). pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/propyl%20alcohol

Savage T, et al. (2007). Acetone-free nail polish remover pads: Toxicity in a 9-month old.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2083679/

Sodium bicarbonate (baking soda). (n.d.). chemicalsafetyfacts.org/sodium-bicarbonate-baking-soda/

When you get a manicure or pedicure. (n.d.). aad.org/public/kids/nails/manicures-pedicures/when-you-get-a-manicure-pedicure

 

Wolf K. (2016). Safer alternative nail polish removers for salons and consumers.
irta.us/reports/nailpolishfinalrep.pdf

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid