GezondheidGezondheid

Dikke voeten in het vliegtuig

dikke voeten vliegtuig

Waarom dikke voeten tijdens het vliegen?

Dikke voeten tijdens of na een vliegreis kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder:

 • Langdurig zitten: Tijdens een vliegreis zit je vaak langdurig in dezelfde positie, wat kan leiden tot verminderde bloedcirculatie in je benen en voeten. Dit kan leiden tot vochtophoping in de weefsels van je benen en enkels, wat kan resulteren in gezwollen voeten.
 • Drukverschillen: Tijdens het opstijgen en landen van een vliegtuig kunnen er drukverschillen optreden, wat de vochtophoping in je benen en voeten kan verergeren.
 • Inactiviteit: De beperkte bewegingsruimte in een vliegtuigstoel moedigt je vaak aan om stil te blijven zitten en je benen niet te bewegen. Dit gebrek aan beweging kan je bloedstroom vertragen en zwelling veroorzaken.
 • Dehydratatie: Vliegen kan uitdroging veroorzaken, wat kan leiden tot een verhoogde kans op zwelling. Het drinken van voldoende water tijdens de vlucht kan helpen om uitdroging te voorkomen.
 

Om het risico op dikke voeten tijdens het vliegen te verminderen, kun je overwegen om de volgende stappen te nemen:

 • Sta regelmatig op en loop door het gangpad om de bloedcirculatie te bevorderen.
 • Draag comfortabele kleding en schoenen die niet te strak zitten.
 • Doe eenvoudige voet- en enkeloefeningen terwijl je zit, zoals het draaien van je enkels en het bewegen van je tenen.
 • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.
 • Vermijd te veel alcohol en cafeïne, omdat deze stoffen uitdroging kunnen bevorderen.
 • Overweeg het dragen van compressiekousen, die de bloedcirculatie kunnen bevorderen en zwelling kunnen verminderen.
 

Als je echter regelmatig last hebt van ernstige zwelling van je voeten tijdens het vliegen, of als de zwelling aanhoudt na de vlucht, is het raadzaam om medisch advies in te winnen, omdat het een teken kan zijn van onderliggende medische problemen, zoals veneuze insufficiëntie of trombose.

Hoe dikke voeten in het vliegtuig voorkomen?

Het voorkomen van dikke voeten tijdens een vliegreis is belangrijk om ongemak te verminderen en de gezondheid van je benen en voeten te behouden. Hier zijn 11 tips om dikke voeten in het vliegtuig te voorkomen:

 1. Beweeg regelmatig: Sta op en loop door het gangpad om de bloedcirculatie in je benen te stimuleren. Probeer dit elke paar uur te doen.
 2. Enkeloefeningen: Doe zittende enkeloefeningen, zoals het draaien van je enkels en het op en neer bewegen van je tenen. Dit helpt de bloedstroom te verbeteren.
 3. Kies de juiste stoel: Als je de keuze hebt, kies dan voor een stoel aan het gangpad, zodat je gemakkelijker kunt opstaan en bewegen.
 4. Drink voldoende water: Blijf gehydrateerd door water te drinken tijdens de vlucht. Vermijd overmatige inname van cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen uitdroging kunnen veroorzaken.
 5. Compressiekousen: Overweeg het dragen van compressiekousen of -sokken, die de bloedcirculatie helpen verbeteren en zwelling verminderen.
 6. Loszittende kleding en schoenen: Draag comfortabele, loszittende kleding en schoenen om de bloedcirculatie niet te belemmeren.
 7. Voorkom overkruisen van je benen: Dit kan de bloedstroom beperken. Houd je benen recht voor je uit of wissel af met het kruisen van je enkels.
 8. Gebruik een voetensteun: Sommige vliegtuigstoelen hebben verstelbare voetsteunen. Maak hier gebruik van om je voeten te ondersteunen.
 9. Dieet: Beperk zoutinname voor en tijdens de vlucht, omdat zout kan bijdragen aan vochtophoping. Eet licht en gezond.
 10. Verhoog je benen: Als je de ruimte hebt, probeer dan af en toe je benen iets omhoog te brengen om de bloedstroom te verbeteren.
 11. Medisch advies: Als je regelmatig last hebt van ernstige zwelling of als je risicofactoren hebt voor trombose, raadpleeg dan een arts voordat je gaat vliegen. Ze kunnen specifieke aanbevelingen en tips geven op basis van je gezondheidstoestand.
 

Het is belangrijk om op te merken dat sommige personen gevoeliger zijn voor zwelling dan anderen, dus de effectiviteit van deze tips kan variëren. Als je merkt dat de zwelling aanhoudt of ernstig is, raadpleeg dan een medische professional voor advies en onderzoek.

Wat zijn de gevolgen van dikke voeten in het vliegtuig?

Dikke voeten tijdens of na een vliegreis kunnen verschillende gevolgen hebben, variërend van mild ongemak tot meer ernstige problemen, afhankelijk van de oorzaak en de duur van de zwelling. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

 1. Ongemak en pijn: Zwelling van je voeten kan ongemak en pijn veroorzaken. Dit kan variëren van lichte irritatie tot ernstige pijn, afhankelijk van de mate van zwelling.
 2. Beperkte beweging: Dikke voeten kunnen je mobiliteit beperken, wat ongemakkelijk kan zijn, vooral als je na de vlucht moet lopen of andere activiteiten moet ondernemen.
 3. Schoenen passen niet meer: Wanneer je voeten opzwellen, passen je schoenen mogelijk niet meer goed, wat leidt tot wrijving en ongemak.
 4. Verhoogd risico op bloedstolsels: Bij sommige personen kan langdurig zitten en een verminderde bloedcirculatie tijdens een vliegreis het risico op bloedstolsels (trombose) verhogen. Deze stolsels kunnen zich vormen in diepe aderen, meestal in je benen, en potentieel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze loskomen en naar andere delen van het lichaam reizen.
 5. Lymfoedeem: In zeldzame gevallen kan aanhoudende zwelling van je voeten leiden tot lymfoedeem, een chronische aandoening waarbij het lymfestelsel niet goed functioneert en vocht zich ophoopt in de weefsels.
 6. Verstoord slaappatroon: Als de zwelling van je voeten aanhoudt na een lange vlucht, kan het ongemak je slaappatroon verstoren en je vermoeider maken.
 

Het is belangrijk om zwelling van je voeten serieus te nemen, vooral als het een terugkerend probleem is of als het gepaard gaat met andere symptomen zoals pijn, roodheid, warmte of gevoeligheid in je benen. In deze gevallen is het verstandig om medisch advies in te winnen om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten of te behandelen. 

Als je bekend bent met risicofactoren voor trombose, zoals een voorgeschiedenis van bloedstolsels, zwangerschap of obesitas, is het raadzaam om voorafgaand aan je reis met een arts te spreken over preventieve maatregelen.

Zijn dikke voeten tijdens het vliegen gevaarlijk?

Dikke voeten tijdens het vliegen zijn over het algemeen niet gevaarlijk op zichzelf, maar ze kunnen symptomen zijn van onderliggende problemen of risico’s met betrekking tot je gezondheid tijdens een vliegreis. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je voeten opzwellen en om voorzorgsmaatregelen te nemen om eventuele risico’s te minimaliseren. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Verhoogd risico op trombose: Langdurig zitten en een verminderde bloedcirculatie tijdens een vlucht kunnen het risico op diepe veneuze trombose (DVT) verhogen. DVT is een aandoening waarbij bloedstolsels zich vormen in diepe aderen, meestal in je benen. Hoewel dikke voeten op zichzelf geen DVT betekenen, kunnen ze een teken zijn dat je een verhoogd risico hebt op dit potentieel ernstige probleem.
 2. Onderliggende medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals hartproblemen of veneuze insufficiëntie, kunnen leiden tot zwelling van je voeten tijdens het vliegen. Als je al een dergelijke aandoening hebt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je gaat vliegen.
 3. Oncomfortabel en hinderlijk: Dikke voeten kunnen tijdens de vlucht ongemak veroorzaken, waardoor je reis minder aangenaam wordt.
 

Het is dus verstandig om maatregelen te nemen om dikke voeten te voorkomen of te verminderen tijdens het vliegen, zoals het volgen van de eerder genoemde tips voor preventie. Als je al gezondheidsproblemen hebt of je zorgen maakt over zwelling van je voeten, is het raadzaam om voorafgaand aan je reis met een arts te spreken. Ze kunnen je adviseren over specifieke voorzorgsmaatregelen of behandelingen die geschikt zijn voor jouw situatie.

In het algemeen is bewust zijn van de mogelijke risico’s en het nemen van preventieve maatregelen de beste aanpak om de gezondheid en het comfort tijdens een vliegreis te waarborgen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid