GezondheidGezondheid

Gezwollen voeten zwangerschap

gezwollen voeten zwangerschap
15 behandeltips van gezwollen voeten tijdens je zwangerschap

Wat zijn gezwollen voeten bij zwangerschap?

Gezwollen voeten, ook bekend als oedeem, zijn een veelvoorkomend symptoom tijdens je zwangerschap. Dit komt vaak voor als gevolg van de veranderingen in het lichaam die optreden tijdens je zwangerschap, zoals een toename van het bloedvolume en de druk op de bloedvaten door de groeiende baarmoeder. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van gezwollen voeten tijdens je zwangerschap:

 • Vochtretentie: Hormonale veranderingen en een toename van het bloedvolume kunnen leiden tot vochtretentie in het lichaam, wat zwelling van je voeten kan veroorzaken.
 • Verhoogde druk op bloedvaten: Naarmate de baarmoeder groeit, kan deze druk uitoefenen op de bloedvaten in het bekkengebied, waardoor de terugkeer van bloed naar het hart wordt vertraagd. Dit kan leiden tot ophoping van vocht in de benen en voeten.
 • Gewichtstoename: Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen vaak gewicht, wat extra druk op je voeten kan uitoefenen en zwelling kan veroorzaken.
 • Hormonale veranderingen: Hormonen zoals progesteron kunnen de vaatwanden ontspannen, wat kan bijdragen aan vochtretentie en zwelling.
 • Inactiviteit: Veel zwangere vrouwen ervaren vermoeidheid en hebben de neiging om minder actief te zijn, wat de doorstroming van het bloed kan vertragen en zwelling kan bevorderen.
 

Hoewel gezwollen voeten en enkels meestal normaal zijn tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om op te merken dat ernstige zwelling, vooral als deze gepaard gaat met andere symptomen zoals hoofdpijn, visusstoornissen, of hoge bloeddruk, een teken kan zijn van een ernstige aandoening genaamd pre-eclampsie. Daarom is het altijd verstandig om eventuele ongebruikelijke of ernstige zwelling te bespreken met een zorgverlener om mogelijke complicaties uit te sluiten.

Om de symptomen van gezwollen voeten tijdens je zwangerschap te verminderen, kun je overwegen:

 • Je voeten omhoog leggen: Leg je voeten omhoog wanneer je kunt, om de circulatie te verbeteren.
 • Comfortabele schoenen dragen: Draag schoenen die goed passen en ondersteuning bieden.
 • Regelmatig bewegen: Probeer regelmatig lichte oefeningen te doen om de bloedcirculatie te stimuleren.
 • Voldoende water drinken: Het kan tegenstrijdig klinken, maar voldoende water drinken kan helpen bij het verminderen van vochtretentie.
 • Beperk zoutinname: Het beperken van de inname van natrium (zout) kan helpen bij het verminderen van vochtretentie.
 • Compressiekousen dragen: Overweeg om compressiekousen te dragen.
 • Onthoud dat zwelling van je voeten normaal is tijdens je zwangerschap, maar als je je zorgen maakt over de ernst of duur van de zwelling, raadpleeg dan altijd je zorgverlener voor advies en geruststelling.

Hoe gezwollen voeten behandelen tijdens je zwangerschap?

Het behandelen van gezwollen voeten tijdens je zwangerschap vereist meestal geen medicatie en kan vaak worden beheerd met eenvoudige zelfzorgmaatregelen.

 1. Leg je voeten omhoog: Probeer je voeten regelmatig omhoog te leggen om de circulatie te verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van de zwelling.
 2. Vermijd langdurig staan of zitten: Probeer niet te lang in dezelfde positie te blijven zitten of staan. Sta regelmatig op en beweeg je benen.
 3. Oefeningen voor de enkels en voeten: Regelmatige lichte oefeningen voor je enkels en voeten, zoals enkelcirkels en enkelbewegingen, kunnen de bloedcirculatie stimuleren.
 4. Draag comfortabele schoenen: Kies schoenen die goed passen en goede ondersteuning bieden aan je voeten. Het dragen van schoenen met een hak kan de zwelling verergeren, dus platte schoenen zijn vaak de beste keuze.
 5. Beperk zoutinname: Het verminderen van de inname van natrium (zout) in je dieet kan helpen bij het verminderen van vochtretentie.
 6. Drink voldoende water: Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kan het drinken van voldoende water helpen bij het verminderen van vochtretentie.
 7. Vermijd te strakke kleding: Draag kleding en sokken die niet te strak om je enkels of benen zitten, omdat dit de circulatie kan belemmeren.
 8. Compressiekousen: Overweeg het dragen van compressiekousen of steunkousen. Deze kousen kunnen helpen de zwelling te verminderen.
 9. Zwelling verminderen met ijs: Leg een koud kompres of ijszak op de gezwollen gebieden om de zwelling te verminderen. Zorg ervoor dat je het ijs niet rechtstreeks op je huid plaatst en gebruik een doek om het te omhullen.
 10. Eet voedingsmiddelen met veel kalium: Kaliumrijke voedingsmiddelen, zoals bananen, kunnen helpen bij het reguleren van de vochtbalans in je lichaam.
 11. Vermijd te veel cafeïne en alcohol: Deze stoffen kunnen dehydraterend werken en vochtretentie verergeren.
 12. Voetmassage: Een voetmassage kan de bloedcirculatie helpen verbeteren en de zwelling verminderen. 
 13. Drink kruidenthee: Sommige kruidentheeën, zoals brandnetelthee, worden traditioneel gebruikt om vochtretentie te verminderen. Raadpleeg echter altijd je zorgverlener voordat je kruidentheeën gebruikt tijdens je zwangerschap.
 14. Eet kleine, evenwichtige maaltijden: Voorkom grote maaltijden, vooral voor het slapengaan, om spijsverteringsproblemen en mogelijke zwelling te minimaliseren.
 15. Raadpleeg je zorgverlener: Als de zwelling ernstig is, plotseling optreedt of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen, neem dan onmiddellijk contact op met je zorgverlener. Dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die moet worden onderzocht.
 

Het is belangrijk om te onthouden dat gezwollen voeten tijdens je zwangerschap meestal normaal zijn, maar als je je zorgen maakt of als de zwelling aanhoudt of verergert, moet je altijd met je zorgverlener praten om ernstige aandoeningen uit te sluiten.

Wat zijn de oorzaken van gezwollen voeten tijdens je zwangerschap?

Gezwollen voeten tijdens je zwangerschap kunnen door verschillende oorzaken worden veroorzaakt. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom zwangere vrouwen gezwollen voeten kunnen ervaren:

 1. Vochtretentie: Vochtretentie is een veelvoorkomende oorzaak van gezwollen voeten tijdens je zwangerschap. Hormonale veranderingen, zoals een toename van het hormoon progesteron, kunnen de vaatwanden ontspannen en de nierfunctie beïnvloeden, wat kan leiden tot vochtretentie in het lichaam, inclusief je voeten.
 2. Toegenomen bloedvolume: Tijdens je zwangerschap neemt het bloedvolume in het lichaam toe om de behoeften van de groeiende foetus te ondersteunen. Deze toename kan leiden tot een verhoogde druk op de bloedvaten, wat kan bijdragen aan zwelling in je voeten en enkels.
 3. Verhoogde druk op bloedvaten: Naarmate de baarmoeder groeit, oefent deze druk uit op de bloedvaten in het bekkengebied, waardoor de terugkeer van bloed naar het hart wordt vertraagd. Hierdoor kan vocht zich ophopen in de benen en voeten.
 4. Gewichtstoename: Tijdens je zwangerschap krijgen de meeste vrouwen gewicht, wat extra druk op je voeten kan uitoefenen en zwelling kan veroorzaken.
 5. Zwaartekracht: De zwaartekracht kan ook bijdragen aan zwelling in je voeten, omdat vocht zich naar de lagere delen van het lichaam kan verplaatsen, zoals je voeten en enkels.
 6. Inactiviteit: Veel zwangere vrouwen ervaren vermoeidheid en hebben de neiging om minder actief te zijn, wat de circulatie van het bloed kan vertragen en zwelling kan bevorderen.
 7. Warm weer: Warm weer kan de zwelling verergeren omdat het de bloedvaten kan verwijden, wat de vochtophoping in je voeten kan vergroten.
 

Het is belangrijk op te merken dat gezwollen voeten en enkels meestal een normaal symptoom zijn tijdens je zwangerschap. In de meeste gevallen is de zwelling mild en verdwijnt deze na de bevalling. 

Als je echter ernstige of plotselinge zwelling ervaart, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals hoofdpijn, visusstoornissen of hoge bloeddruk, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken, omdat dit een teken kan zijn van een ernstige aandoening genaamd pre-eclampsie. Je zorgverlener kan je adviseren over manieren om de zwelling te beheersen en eventuele ernstige complicaties uit te sluiten.

Zijn gezwollen voeten tijdens je zwangerschap gevaarlijk?

In de meeste gevallen zijn gezwollen voeten tijdens je zwangerschap niet gevaarlijk en zijn ze een normaal en veelvoorkomend symptoom. Veel zwangere vrouwen ervaren enige mate van zwelling in hun voeten, en dit wordt meestal veroorzaakt door de fysiologische veranderingen die optreden tijdens je zwangerschap, zoals vochtretentie, een toename van het bloedvolume en hormonale verschuivingen. Deze zwelling wordt meestal als mild tot matig beschouwd en veroorzaakt doorgaans geen ernstige gezondheidsproblemen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat er situaties zijn waarin zwelling tijdens je zwangerschap gevaarlijk kan zijn. Als de zwelling extreem ernstig is, plotseling optreedt of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen, zoals ernstige hoofdpijn, visusstoornissen, hoge bloeddruk, pijn in de bovenbuik of eiwit in de urine, kan dit wijzen op een ernstige aandoening genaamd pre-eclampsie.

Pre-eclampsie is een potentieel ernstige complicatie van je zwangerschap die de bloeddruk verhoogt en verschillende organen kan aantasten, waaronder de lever, nieren en bloedvaten. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor zowel de moeder als de baby als het niet wordt behandeld.

Als je tijdens je zwangerschap merkt dat je voeten extreem gezwollen zijn of als je andere zorgwekkende symptomen ervaart, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Je zorgverlener kan onderzoeken of er sprake is van pre-eclampsie of andere ernstige aandoeningen en passende maatregelen nemen om je gezondheid en die van je baby te waarborgen.

Over het algemeen is milde tot matige zwelling van je voeten tijdens je zwangerschap meestal niet gevaarlijk en kan worden beheerd met zelfzorgmaatregelen. Maar bij twijfel of als je bezorgd bent over de ernst van de zwelling, neem altijd contact op met je zorgverlener voor advies en begeleiding.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid